venedig biennal 2015 paviljonger

Venezia -biennalen, regissert av Okwui Enwezor

Dramatisk fremstilling av kunst, arkitektur og design, men ikke den typen du normalt ville forvente på et kunstforum – det var det kritikeren Aaron Betsky fant på kunstbiennalen i Venezia. Med hans egne ord tilbød designere og arkitekter der relativt lite fra et teknisk synspunkt.

Men hva betyr det??

Venezia -biennalen 2015

Venezias biennale 2015 logo design

Basert på Betskys vurdering konkluderer vi med at Venezia -biennalen I år fremfor alt illustreres forbindelsen mellom bygning, moderne og samtidskunst til politikk og verdensutvikling veldig sterkt. Jakten på vakre bilder og strukturer har falmet i bakgrunnen. Mye mer avhenger av de politiske meldingene som objektene uttrykker.

Kunst på gata i den romantiske italienske byen

Venezia biennal 2015 gatekunst

Moderne kunst

Venezia toårig kunstarkitektur og design

De politiske meldingene og den moderne arkitekturen

Kunst og arkitektur har vært uttrykk for politiske meldinger i århundrer. Du må ha det i sinus for å kunne forstå dem godt. Arkitekturen og designarbeidene til de to siste Venezia -biennalene prøver å gjøre oss mer årvåkne og engasjerte oss for globale problemer. Okwui Enwezor er sjef for årets utgave. La oss se hvordan han levde opp til den påstanden.

I det sentrale galleriet på Biennalen

biennal i Venezia 2015

Kunst og arkitektur som et uttrykk for politiske budskap

Venezia biennal 2015 bilder interessante fakta

Det ideologiske sentrum

La oss først se på hva kritikeren Aaron Betsky kaller et ideologisk senter. Det handler om det sentrale galleriet på Venezia -biennalen. På en scene i det umåtelig høye rommet presenterte forskjellige aktører arbeidet til Karl Marx “Critique of Political Economy”.

Kunstutstillinger og forestillinger

Venezia Biennale 2015 Kunst, arkitektur og design

Ved første øyekast virker denne forestillingen ganske uformell og ser ut til å ha lite å gjøre med bygging og design. Ved nærmere undersøkelse fungerer ideen bare godt hvis teknikere og konstruksjonseksperter jobber perfekt sammen. Under forestillingen tok de fram fordelene med den omkringliggende arkitekturen perfekt.

Paviljonger og kunstutstilling

venedig toårige paviljonger kunstutstilling

Fiona Hall Australia Pavilion Venice Biennale 2015

Alt – fra byggingen av scenen til belysningen til akustikken – spilte en viktig rolle i hvordan skuespillerens forestilling blir oppfattet.

Scenen ble bygget av arkitekten David Adjaye. Forestillingen er verk av filmregissør Isaac Julien.

Bevegelse av trær er en del av kunstinstallasjonen

Venezia biennal 2015 Art Architecture Design utstilling

Thomas Hirshhorn

I sin artikkel legger Aaron Betsky særlig vekt på utstilleren Thomas Hirshhorn. Han opprettet “Root Off” -rommet, der han åpnet forskjellige deler av bygningsstrukturen for betrakteren. Der kan du blant annet se plaststrenger og luftkanaler. Arkitekten viser at bygningen ikke bare kan forstås som et sluttresultat, men også som en overgang.

Gjennom “Root Off” -rommet tar Thomas Hirshhorn et klart standpunkt om hvordan samfunnet bør se på dagens virkelighet. Utstillingen symboliserer holdningen vi bør ha for å kunne evaluere verden rundt oss.

Vi bør forstå den subtile forskjellen mellom “vill” og “frodig”. Den første gir oss frihet og den andre er overfladisk. Vi bør også akseptere kaos og ikke være besatt av jakten på orden.

En dramatisk visning av kunst, arkitektur og design

Heri Dono Voyage Trokomod Venice Biennale 2015

Chiharu Shiota

Den japanske paviljongen tiltrekker seg også spesiell respekt fra Aaron Betsky. Han kaller det “The Key in Hand”. Paviljongen viser en installasjon med en fiskebåt. Den er pakket inn i noe som en rød sky med mange nøkler som henger på den.

Chiharu Shiota Japan Pavilion 

Chiharu Shiota Japan Pavilion Venice Biennale 2015

Venezia -biennalen Chiharu Shiota Japan paviljong

Som Aaron Betsky selv skriver, viser Venezia -biennalen følgende: God moderne kunst kan med hell og vakkert forvandle rommet der den ligger.