arkitekt Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe – Livet og arbeidet etter Bauhausbevegelsen

Ludwig Mies van der Rohes totale kunstverk strekker seg over en usedvanlig lang periode. Ved å prøve å forstå konteksten i verkene hans, får man et ganske omfattende bilde av arkitekturhistorien på 1900 -tallet.

Århundre.

Vi tar nå denne ruten for å lære mer om utviklingen av Ludwig Mies van der Rohe og verdensarkitektur etter slutten av Bauhaus -bevegelsen (1931).

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe svart -hvitt foto

Udødeliggjort på frimerke

Ludwig Mies van der Rohe frimerke Deutsche Post

Perioden før Bauhaus

Før vi begynner, vil vi imidlertid nevne de viktigste verkene fra perioden før Bauhaus -kunstgruppens bortgang. Kunstneren og designeren, som ble født i Aachen, skapte en rekke særegne møbler frem til 1932, da Bauhaus stengte. Disse er z. B. MR Lounge Chair og MR Chair (1931), Brno Chair (1930), Barcelona Chair (1929). Hans særegne bygninger inkluderer også boligleilighetene i Weißenhofsiedlung i Stuttgart og på Afrischen Straße i Berlin (1927), samt kontorbygningen i Friedrichsstraße (1921). Bygge- og designeksemplene som er oppført er bare noen få av de viktige verkene av Ludwig Mies van der Rohe. Imidlertid viser de diskursene som former hele hans arbeid.

Barcelona stol i brun

barcelona stoldesigner Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe og Bauhaus -bevegelsen

I 1930 ble Ludwig Mies van der Rohe direktør for Bauhaus. Han gjorde en rekke nyvinninger der. Under press fra nazistene måtte Bauhaus stenge etter femten år i 1932. Deretter overtok kunstneren utviklingen av ideene sine i egne hender og grunnla sin egen byggeskole.

Bauhaus -bevegelsens rolle

Ludwig Mies van der Rohe og Bauhaus -bevegelsen

Mange verk av Bauhaus -studenter ble vist under Degenerate Art Exhibition. Gruppen malere som ble vist inkluderer blant annet Wassily Kandinsky, Paul Klee og Laszlo Moholy-Nagy.

Design og arkitektur basert på mottoet: “Less is more”

Ludwig Mies van der Rohe

Møbeldesign av Mies van der Rohe

elendig van der rohe less is more

Siste bygninger av Ludwig Mies van der Rohe i Tyskland

Det skjedde snart at Ludwig Mies van der Rohe selv måtte forlate hjemmet sitt. To av bygningene som ble bygget før denne tiden var Lemke -huset i Berlin og Verseidag -verkstedet i Krefeld.

Den indre gårdsplassen var unik i det første eksemplet. Det viste en veldig nyskapende forbindelse mellom interiøret og det grønne området rundt for tiden.

Lemke -huset i Berlin

Mies van der Rohe Lemke House Berlin

Innblikk i huset …

Mies van der Rohe hus Berlin

1937 – Ludwig Mies van der Rohe møter Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Right nektet å møte mennesker som Le Corbusier og Walter Gropius. Men han inviterte Ludwig Mies van der Rohe til sommerhuset sitt i Taliesin, i Wisconsin. Begge ble knyttet sammen av en naturlig holdning til innovasjoner: de var av den oppfatning at de var viktige, men ikke et mål i seg selv. Ludwig Mies van der Rohes besøk til Frank Lloyd Right varte i fire dager og ble kombinert med et personlig besøk i Unity Temple, Coonley House og Robie House i Illinois.

Frank Lloyd Wright

frank lloyd wright svart -hvitt foto

Bo i USA etter 1938

Etter 1938 flyttet Mies van der Rohe til USA. Der skapte han en rekke store strukturer i Chicago, Houston, New York og andre byer over hele landet.

La oss se på tre slående bygninger fra denne perioden. Ta først Wishnick Hall ved Illinois Institute of Technology i Chicago (1958). I følge Peter Land, professor i arkitektur, utvidet arbeidet ideene hans om teknisk skjønnhet.

Crown Hall i Chicago

kronhallarkitekt Ludwig Mies van der Rohe

Farnworth House er et eksempel på et etablissement for hjemmebruk. På samme måte som tidligere boligbygg av Ludwig Mies van der Rohe, løser det oppgaven – å være komfortabel og nær naturen på den enkleste måten. Arkitektens opprinnelige idé består i å plassere to paneler oppå hverandre. Disse støttet veggene i glass.

Lafayette Park i Detroit

lafayette park Ludwig Mies van der Rohe

Seagram -bygningen i New York

La oss avslutte med en av Ludwig Mies van der Rohes nyere kontorbygg. Dette er også et av de største verkene av arkitekten i det hele tatt. Det er ideelt innskrevet i det moderne urbane landskapet. Samtidig oppdaterer den deg med sine lyse gule vinduer.

Seagram Building – en skyskraper i New York City

Seagram Building New York Ludwig Mies van der Rohe

Kort balanse

Verkene som vises er bare små utdrag fra livet og verket til Mies van der Rohe etter Bauhaus -bevegelsen. Men de er et godt grunnlag for analyse hvis du er interessert i arkitektur og moderne arkitektoniske stiler.

De viser at til tross for alle vendepunktene, er det noen uendrede tendenser på 1900 -tallet: jakten på enkelhet, nærhet til naturen og integrering av så mye funksjonalitet som mulig er alltid avgjørende.

Det geniale med Ludwig Mies van der Rohe er hans individuelle holdning til alt dette. Ingenting blir et mål i seg selv, alt evalueres i henhold til ordrenes spesifikke behov. Bygningene tar også en tilstrekkelig posisjon i spørsmål om samfunn, kultur og filosofi, noe som gjør dem enda mer verdifulle.

Arkitektur og moderne arkitektoniske stiler – streber etter enkelhet og nærhet til naturen

Ludwig Mies van der Rohe frimerke moderne arkitektur

Verk av den strålende arkitekten Ludwig Mies van der Rohe

bad van der rohe fungerer