Lære av Moder Natur i alle aspekter av våre liv? Naturens funksjonalitet og estetikk har alltid fascinert og inspirert menneskeheten. Spesielt når det gjelder bygging og transport, kan du finne mange eksempler på bionikk. Noen av dem dateres tilbake til antikken eller renessansen. Leonardo da Vinci, for eksempel, regnes som forfaderen til bionikk, med sine geniale prototyper av flygende maskiner. Han adopterte prinsippet for dette fra fuglens vinger. Nedenfor kan du finne ut hva nøyaktig begrepet bionics betyr. Du kan også sjekke ut noen gode eksempler på disse innen arkitektur og konstruksjon.

Det bioniske taket på Fiera Milano Rho -messen

bionics eksempler arkitektur fiera milano rho fair

Hva er bionikk?

Enkelt sagt, bionics er en symbiose av biologi og teknologi. I utgangspunktet handler det om teknisk implementering av naturens genialitet på en optimal måte og bruk av det på forskjellige områder av menneskelivet. Selve begrepet etablerte seg på 1960 -tallet. Den amerikanske luftvåpenmajoren Jack E regnes for å være oppfinneren.

Steele. I tillegg til etterligningsform spiller optimal funksjonalitet, stabilitet, energieffektivitet og lang levetid en avgjørende rolle i bionikk. Det er derfor ikke bare viktig å etterligne biologiske fenomener, men fremfor alt å finne riktig byggemateriale for det eller rettere sagt å finne det. Det er langt fra selve kunnskapen til det ferdige produktet. Dette går gjennom abstrakte datamodeller, første prototyper og mange praktiske eksperimenter og utføres sammen av biologer, fysikere, sivilingeniører og arkitekter. I begynnelsen bruker forskerne ofte en veldig viktig prosess – generering av forstørrede modeller.

Honningkakene er blant de mest populære eksemplene på bionikk innen konstruksjon og design

eksempler på bionikk i arkitektur

Det lette konstruksjonsprinsippet for konstruksjonsbionikk

Som allerede nevnt, er det ganske mange eksempler på bionikk innen arkitektur. Noen av dem er til og med ganske berømte, for eksempel Eiffeltårnet i Paris. Selv om dette er ganske stort og ser veldig tungt ut, ble det bygget helt etter det lette konstruksjonsprinsippet for konstruksjonsbionikk. Tårnet etterligner nøyaktig strukturen til menneskelige bein og er faktisk laget av lite materiale. Dens optimale stabilitet og luftighet fortryller hver observatør i dag.

Med etableringen av de nyeste innovative komposittene og polymerene er det allerede mulig å etterligne de fineste konstruksjonene og mekanismene fra flora og fauna. De reagerer på lys, luftfuktighet og temperatur og sparer på denne måten mye energi som ellers ville være nødvendig for den tilsvarende driften av forskjellige elementer. Et av de mange bioniske eksemplene fra arkitektur er den “pustende” hagepaviljongen av arkitekten Achim Menges.

Temapaviljongen for Expo 2012 i Korea ble inspirert av paradisfuglens blomst (Strelizie)

expo 2012 korea tema paviljong bionics eksempler

Javier Senosiains Nautilus -hus i Mexico ligner et snegelskall

bionics eksempler nautilus house javier senosiain

15 fremragende bioniske eksempler på arkitektur

Noen ganger er det svarte sauer blant de arkitektoniske kreasjonene som ligner bionics, for eksempel Olympiastadion i Beijing. Det ligner et fuglerede og kalles det også. Stadionet ligner bare konstruksjonen av reirene og ikke funksjonaliteten og bærekraften. Her er noen futuristiske bygninger som fascinerer med sin bioniske arkitektur. Noen er allerede en realitet og andre er fortsatt i prosjektet. Uansett er det alltid utrolig hvordan organiske former omdannes til arkitektoniske former og legemliggjør den samme letthet med full stabilitet.

Lavatårnet i Abu Dhabi

bioinik eksempler lavatårn abu dhabi

Kunst- og vitenskapsbyen i Valencia

bioinikk eksempler valencia science park konstruksjon bionikk

Skumlet tårn i Zhuhai, Kina

bioinik eksempler arkitektur skjellete tårn zhuhai Kina

Prosjekt av Zaha Hadid – Nasjonalstadion i Tokyo

bioinikk eksempler zaha hadid project nasjonal stadion tokyo

Den buede bygningen fra rådhuset i London

bionics eksempler arkitektur rådhus london

Metropol Parasol i Sevilla, Spania

metropol parasoll sevilla bionics eksempler arkitektur

Turia -parken i Valencia

bionics eksempler arkitektur konstruksjon bionics

     Xanadu -hjemmene i Florida

xanadu house florida bionics eksempler arkitektur

La Saine Musicale i Paris

la saine musicale paris bionics eksempler

Le Palais Bullet i Frankrike

le palais bulles frankrike boblehus bionikk eksempler arkitektur

Prosjekt – The Endless City i London

bioink eksempler på den endeløse byen london

Lagoons -tårnene i Dubai

dubai tower the lagoons bionics eksempler arkitektur