Berømte kvinnelige arkitekter i moderne historie: Sophia Hayden Bennett, Marion Mahony Griffin, Eileen Gray

De fleste bøker om arkitekturhistorien gir inntrykk av at spesielt menn formet arkitekturen på 1900 -tallet. Faktisk er det en ganske diskriminerende tilnærming til dette problemet. I tillegg til Le Corbusier, Mies, Wright og Kahn, bør man bli bedre kjent med navnene på noen kvinner, som også har stor betydning for moderne og samtidsarkitektur.

Vi ønsker å trekke oppmerksomheten din til noen av disse, og vi anbefaler deg å holde fast ved dem: de har alle designet noen av sine bemerkelsesverdige strukturer.

Sophia Hayden Bennett

Sophia Hayden Bennett ble født i Santiago, Chile i 1869. Faren hennes var en lokal og moren – amerikaner. Hun var en av de få kvinnene i sin tid som tok en grad i arkitektur. Det skjedde i Med Arkitektskolen.

Sophia Hayden Bennett ble uteksaminert i 1890 og ble i 1891 invitert til verdens Columbian Exposition i Chicago. Hun bør delta i konkurransen om utformingen av Woman’sBuilding. Designet hennes var også oppgaven hennes, og det representerte en tre-etasjers bygning i stil med italiensk renessanse.Hun vant førstepremie blant alle de 13 forslagene.

Sophia Hayden Bennett

kjente arkitekter kvinner sophia hayden bennett

Sophia Hayden Bennett var 21 på den tiden og ble betalt $ 1000 for prosjektet sitt. Da ville en mann få ti ganger mer for den samme forestillingen. Under byggingen ble hun satt under et sterkt press og måtte gjøre mange endringer. Hun ble syk som et resultat og måtte gå til et sanatorium for å bli frisk.

Etter det jobbet hun aldri som arkitekt igjen, og i samfunnet ble dette akseptert som bevis på at en kvinne faktisk ikke burde jobbe som arkitekt.

Marion Mahony Griffin

Marion Mahony Griffin er også en av de modigste kvinnene blant de velkjente arkitektene i nyere tid. Hun var ansatt i Frank Lloyd Wright. Griffin ble født i 1871 og studerte også i Med Arkitektskolen.

I 1894 begynte hun å jobbe for sin fetter, og hun møtte mange kjente arkitekter der. En av dem var Frank Lloyd Wright, og hun var den første personen han ansatte. Griffin skapte de særegne akvarellplasterne som vises i hjemmene hans i Prairie -stil.

Marion Mahony Griffin

kjente arkitekter kvinner marion mahony griffin

Samarbeidet deres ble avsluttet i 1909 da Frank Lloyd Wright dro til Europa. Han ville la henne gjøre studioarbeidet, men hun avbrøt. Hun ble ansatt av hans etterfølger. Egentlig fikk hun etternavnet Griffin, som hun er kjent for i dag, bare i 1911 da hun giftet seg med Walter Burley Griffin, som også jobbet for Wright.

Eileen Gray

Eileen Gray ble født i en velstående aristokratisk familie i Enniscorthy, Irland i 1878. Hun studerte kunsthistorie i London og flyttet deretter til Paris. I 1902 fortsatte hun studiene der. Hennes tekniske kunnskap om lakkarbeid gjorde det mulig for henne å åpne et felles studio med den japanske håndverkeren SeizoSugawara. Ikke bare har hun perfeksjonert ferdighetene sine, men velstående kunder har også gjerne ansatt henne for å designe interiør.

Eileen Gray

Berenice Abbott fotografi av Eileen Gray, 1927, NMIEG: 2003.569, Eileen Gray Collection II

Basert på hennes erfaring med det, bygde hun huset E-1027 for seg selv og kjæresten Jean Badovici.

Huset E-1027

berømte-arkitekter-kvinner-moderne-arkitektur

Huset ligger i Sør -Frankrike, og designet førte henne til veldig dristige eksperimenter med møbler. De var sterkt påvirket av arkitektur og har forblitt noen av de mest særegne interiørdesignene den dag i dag.

berømte arkitekter-kvinner-eileen-grå-lenestol

eileen-grå-stil-bibendum-kopi-stol-kjente-arkitekter-kvinner

berømte-arkitekter-kvinner-møbler-design

Etter at Eileen Gray slo opp med kjæresten, ønsket hun ikke å besøke hus E-1027 så ofte. Men Le Corbusier var besatt av det. Han har flyttet inn i et hus i nærheten, og til og med gått inn en gang for å smøre huset med sine egne malerier.

Kvinner har spilt en viktig rolle i utviklingen av interiørdesign og arkitektur. Disse tre damene er et eksempel på hvorfor innlegget deres er vel verdt å utforske.