wonder of architecture spøkelseshus kolmanskop namibia loslitt store vinduer

Arkitektonisk undring

Storslåtte slott, normale forstadshus, skyskraperleiligheter og vertikale slumområder har blitt forlatt av innbyggerne og står i ruiner. Enten det en gang var overdådige helligdommer for de rike eller noen av de mest sjokkerende tilstandene for fryktelig fattigdom i verden, er disse 7 spøkelsesfullt forlatte boligarkitekturens underverk deilig skumle og merkelig vakre, om de er litt triste.

Chateau de Noisy, Belgia

forlatt arkitekturundervisning og fortryllet edelt chateau de noisy

Den gamle store trappen ser helt ødelagt ut

undring over arkitektur forlatt og edelt chateau de noisy trapphus

 Skummel atmosfære i svart og hvitt

undring over arkitektur forlatt og edelt chateau de støyende svart hvitt

undring over arkitektur forlatt og edelt chateau de noisy

Offisielt navnet Chateau Miranda, ble dette nygotiske slottet bygget i 1866 av en engelsk arkitekt som døde før han ble uteksaminert.

Før andre verdenskrig ble den brukt som en sommerbolig for en velstående familie, da ble den rekvirert av nazistene. I de neste tiårene ble Chateau Miranda brukt som hotell og overnatting for barn av belgiske gatearbeidere, men i 1991 førte en brann til forlatelse. Siden har det blitt nærmere og nærmere oppløsningen.

En omvisning i det ødelagte slottet er ganske farlig ettersom de fleste av de øverste etasjene har falt fra hverandre. Det er synd å se noe som en gang var så pent revet. Urban oppdagelsesreisende tar noen vakre bilder av interiøret TalkUrbex.com på.

Sathorn unike skyskraper, Thailand

lurer på arkitektur sthorn skyskraper i thailand nedenfra undring over arkitektur mektig og praktfull

Den 47 etasjers store Sathorn, det enestående tårnet, ble designet for å være en velutstyrt, moderne bolig for velstående borgere i Bangkok, Thailand. Nå er det et spøkelsetårn som står utrolig tomt og stille foran byhorisonten, og hvis betongflater allerede er skitne og rustne.

Entreprenører dannet dette og mange andre skyskrapere i Bangkok under en økonomisk boom, men eiendeler falt, gründere gikk konkurs og bygninger forble tomme. I en storm faller steinsprut på gaten. Innvendig er det nesten svart og de åpne metallrørene og -rammene får forskerne til å lure på når de sist ble stivkrampe -vaksinert. På toppen er det imidlertid veldig lett å se hvorfor dette kan bli en av de mest prestisjefylte adressene i byen.

Forlatt prinshus, Russland

Wonder of Architecture Princess House i Russland utenfra  arkitektonisk under prinsessehus i russisk gangvei med praktfulle søyler

Kanskje forlatte herskapshus, slott og slott er så fascinerende fordi det er vanskelig for mange av oss å forstå hvorfor dyre eiendeler blir forfallne. Noen har møtt alle vanskelighetene med å designe huset, velge de dekorative elementene og kjøpe fine beslag slik at det hele blir til ruiner for tidlig. Dette russiske prinsens hus, som ligger ved Svartehavet i Abkhasia, er et eksempel på dette. Når det gjelder hva overklassen av russerne kalte “Den russiske riviera”, er dette slottet nesten 200 år gammelt.

Huset, som mange andre ting, mistet sin prakt i sovjetiske tider. Etter ordre fra Stalin ble det omgjort til Hotel Seemöwe, en sommerbolig for mannlige myndighetspersoner fra Moskva. Det ble forlatt etter Sovjetunionens sammenbrudd, Georgia er i krig så ofte at renovering neppe kunne prioriteres.

Kolmanskop, Namibia

undring over arkitektur forlatt i kolmanskop ørkenen namibia

Smaragdgrønt på veggene kan fortsatt beundres i dag 

wonder of architecture spøkelseshus kolmanskop namibia loslitt store vinduer

En gammel kolonial dame

wonder of architecture spøkelseshus kolmanskop namibia

En av de mest surrealistiske nedleggelsene er den gamle diamantgruvebyen Kolmanskop i Namibia. Denne spøkelsesbyen var en gang en liten, men veldig velstående landsby, full av tyske gruvearbeidere trukket av potensialet for rask og enkel rikdom. Det er bygget i tysk arkitektonisk stil. Byen gikk ned etter første verdenskrig og ble helt forlatt i 1954.

Det mest interessante med Kolmanskop er det faktum at husene, sykehuset, festsalen, skolen og andre bygninger nå er fylt med sand, så det virker som om de er i ferd med å forsvinne i sanden. Det betyr at det vindfulle ørkenklimaet blåser sand gjennom alle vinduer og dører.

Det forlatte herskapshuset til Steve Jobs, California

wonder of architecture steve jobs stue i california

Om natten – meksikansk romantikk

wonder of architecture steve -jobber utenfra om natten

De vakre, fargerike flisene ser fortsatt ut som nye

architectural wonder steve jobs forlatt hus i california

Livet til Steve Jobs er allerede en legende, men her er en historie ikke mange kjenner: det om Jobs forlatte herskapshus i Woodside, California. Jackling Mansion ble bygget i 1925 som bolig for kobbergruvedrift Baron Daniel Cowan Jackling og hans familie og designet av arkitekten George Washington Smith i spansk nykolonial stil. Steve Jobs kjøpte det 153 kvadratmeter store huset i 1984 og bodde der i omtrent 10 år før han leide det. I 2000 sluttet angivelig Steve Jobs å betjene bygningen, og den forfalt. Det var ikke lenge før den historiske strukturen begynte å smuldre, dens formidable elementer – for eksempel massivt organ – for å råtne.

Jobs planla å rive det opprinnelige herskapshuset og bygge et nytt der, men en gruppe lokale naturvernere protesterte, noe som resulterte i en juridisk kamp som varte til 2011. Jobs endte med å vinne retten til å rive huset, og det ble revet bare måneder før hans død. Heldigvis kunne fotografen Jonathan Haeber ta disse bildene i en relativt stabil tilstand av bygningen.

De 45 000 forlatte husene i Detroit

arkitektur lurer på forlatte hus i detroit røde murstein  Du kan fortsatt se den stilige arkitekturen arkitektonisk rart forlatte hus i detroit tidligere eleganse arkitektonisk rart forlatte hus i detroit

Detroit -ruinene er fantastiske. Byen har blitt et kraftig symbol på økonomisk og sosial kollaps, med tusenvis av innbyggere på flukt fra nedgangen i bilindustrien som har ført til den vanskeligste og mest dramatiske fattigdommen og sosiale konflikten. Detroit har anslagsvis 45 000 forlatte hjem, og det totale antallet forlatte eiendommer når hundretusener. Til og med de offentlige parkene blir stengt.

Dette har resultert i et spøkelsesaktig bylandskap, full av råtnende rester av menneskelig bolig. Mange av husene har blitt overkjørt av naturen, kamuflert i det gjengrodde grønne rundt dem.

Edificio Sao Vito, Brasil

undring over arkitektur forlatt og gigantisk i sao vito med graffiti

Et blikk nedenfra

undring over arkitektur forlatt og gigantisk i hele fasaden i sao vito

Fasaden ser nesten apokalyptisk ut

undring over arkitektur forlatt og gigantisk i sao vito

Under eksistensen fra 1959 til 2004 var Edificio São Vito kjent som det største vertikale fattige nabolaget i São Paulo. Lokalbefolkningen kalte det Treme-Treme (skjelv-skjelv), den 27 etasjer store, 110 meter høye bygningen ble designet som en løsning for populære boliger, rettet mot frilansere, migranter, reisende og gjenbosettere fra andre byer. Den hadde opprinnelig 624 leiligheter, hver på 27 kvadratmeter. I 1985 var det bebodd av tre tusen mennesker, de fleste med lav inntekt, og leilighetene har begynt å bli delt inn i flere enheter. Mangel på avfallstjenester gjorde at søppel og skittent vann rett og slett ble kastet ut av vinduet. I 2002 var bare en av de tre heisene i drift, noe som tok en halv times ventetid. Bygningen har blitt ekstremt farlig – et uunngåelig dødsfall i tilfelle brann. Gjennom årene, på grunn av høy kriminalitet, har innbyggerne begynt å forlate bygningen til den endelig er forlatt. Den ble evakuert i 2004 og til slutt revet i 2011.