Fremtidige hus på månen og på Mars, samt deler av innredningen deres, kan muligens bestå nesten utelukkende av sopp. At NASA-prosjekt for Myko-Architektur undersøker for tiden muligheten for sopp som et mer bærekraftig alternativ til metall, plast og glass. Soppen kan vokse rundt et allerede etablert stillas ved å tilsette vann.

Hus på månen og mars kan være laget av sopp mycelium røtter i glass

Kan fremtidige hus på månen og Mars være laget av sopp??

Ideen og hovedmålet med prosjektet er basert på de underjordiske trådene som utgjør hoveddelen av soppen. Det såkalte myceliet er i stand til å reprodusere og reparere seg selv. Derfor er det en potensiell løsning for effektiv plassbygging.

“Foreløpig er tradisjonelle habitatkonsepter for Mars som en skilpadde – vi bærer hjemmet vårt på ryggen – en pålitelig plan, men med store energikostnader,” sa Lynn Rothschild, prosjektets hovedforsker, i en pressemelding. “I stedet kan vi bruke mycel til å dyrke disse habitatene selv når vi kommer dit.”

Habitatet vil se ut som en trelags kuppel som består av et ytre lag med is. Det andre laget vil bestå av cyanobakterier. Disse kan bruke solen som skinner gjennom isen og vannet i isen til fotosyntese. Dette laget vil da generere oksygen for det siste laget, som består av myceliet.

Mycel avføring etter to ukers vekst. Det neste trinnet er en bakeprosess som resulterer i et rent og funksjonelt møbel

Hus på månen og mars kan være laget av sopp stol avføring laget av sopp

Organiske lampeskjermer laget av sopp

Hus på månen og Mars kan være laget av sopp, lampeskjermer laget av sopp

NASA undersøker måter å bruke sopphusene på jorden

Mens prosjektet fortsatt er i en tidlig fase og utelukkende fokuserer på verdensrommet, undersøker forskere nå også om disse sopphusene kan brukes her på jorden.

“Når vi designer noe for plass, kan vi eksperimentere med nye ideer og materialer mye mer fritt enn på jorden,” sa Rothschild. “Og etter at disse prototypene er designet for andre verdener, kan vi bringe dem tilbake til vår.”

Forskere har laget murstein av mycel, hageavfall og flis. Disse materialene kan redusere det enorme karbonavtrykket til byggebransjen hvis de brukes i stedet for tradisjonelle materialer.

I tillegg til å bruke sopp som byggesteiner, er det ifølge NASA også mulighet for å bruke disse mikroorganismer til å filtrere vann og regulere fuktighet. I tillegg kan sopp til og med brukes til å generere elektrisitet uten å bruke fossilt brensel.

Murstein laget av mycel, hageavfall og flis

Hus på månen og mars kan være laget av sopp murstein laget av tre og sopp

Mursteinene i dette 12 meter høye tårnet er utelukkende laget av en kombinasjon av hakkede maistengler og mycel

Hus på månen og mars kan være laget av sopptårn laget av organiske murstein