4 andre kjente arkitekter som også er kvinner

Lina Bo Bardi, Anne Tyng, Norma Merrick Sklarek, Denise Scott Brown – fire kjente kvinnelige arkitekter som var banebrytende for den globale stilen innen arkitektur

Kvinnenavn blant kjente arkitekter er sjeldne selv i moderne tid. Temaet var tabu på 1800 -tallet og frem til midten av 1900 -tallet. Damene trengte den sterke mannlige støtten for å utvikle seg innen design og arkitektur, selv om de var veldig talentfulle.

Mange av verkene til kjente arkitekter og designere er utenkelig uten kvinnens bidrag. De er ansvarlige for mange sosiale innovasjoner på dette området, som sannsynligvis kan forklares med deres mer medfølende feminine natur.

De fire kvinnene som denne artikkelen er dedikert til, fortjener en verdig plass blant kjente arkitekter, og gjennom deres biografier har de spilt en vesentlig rolle i utviklingen av globale stiler. Dette skyldes deres unike biografier, som samtidig viser sterke forbindelser mellom Europa og USA, men samtidig var forbundet med lengre opphold, arbeid eller opprinnelse på andre kontinenter.

Lina Bo Bardi

kjente arkitekter kvinner lina bo bardi

Italieneren Lina Bo Bardi tilbrakte mye tid i Brasil og jobbet. Det ble delvis overskygget av futurister som Oscar Niemeyer. Lina Bo Bardi huskes av mange som en arkitekt som alltid ser på folk som førsteprioritet i arbeidet hennes.

Hun planla vakre arkitektoniske arbeider som var veldig populære blant lokalbefolkningen.

Lina Bo Bardi ble født i 1914 og ble uteksaminert fra Arkitektskolen i Roma. Der åpnet hun sitt eget kontor i 1942. Kort tid etter ble det ødelagt i et bombeangrep. Det, sammen med det lille antallet bestillinger, har fått dem til å lete etter andre områder for egen implementering.

I 1943 ble hun tilbudt stillingen som sjef for magasinet Domus.

Den talentfulle arkitekten i lenestolen hun tegnet

berømte arkitekter kvinner lina bo bardi lenestol

I 1946 dro hun til Brasil, hvor hun ble naturalisert etter fem år. Hun fikk oppdraget med planleggingen av kunstmuseet i Sao Plaolo. Det ble senere en av de viktigste strukturene i sitt slag i Latin -Amerika. Designet er preget av en rekke radikale elementer, inkludert en av de første moderne stolene i Brasil.

I 1948 åpnet Lina Bo Bardi Studio Studiod’Arte Palma sammen med en annen italiensk arkitekt. Sammen designet de møbler laget av kryssfiner og andre typiske brasilianske materialer.

I 1951 tegnet hun glasshuset, sin egen bolig og det første mesterverket i modernistisk arkitektur i Brasil.

kjente arkitekter kvinner lina bo bardi moebel

Skålstolen designet av Lina Bo Bardi på 1950 -tallet ble produsert av Arper

berømte arkitekter kvinner lina bo bardi skålstol arper

I 1958 ble hun invitert som direktør for Museum of Modern Art of Bahia, i Salvador da Bahia. Etter militærkuppet kom den tilbake til Sao Paolo i 1964, og fra det øyeblikket var designet veldig forenklet. Selv refererte hun til dette sene arbeidet med uttrykket “arquiteturapobre” (dårlig arkitektur).

Anne Tyng

berømt arkitekt anne tyng louis kahn

Anne Tyng fortjener også en verdig plass blant navnene på kjente arkitekter. Hun ble født i Kina i 1920 av en familie av misjonærer fra Episcopal Church. Dette spilte en vesentlig rolle i utformingen av Louis Kahn, som hun hadde en datter med.

I 1942 ble hun tatt opp på Harvard Graduate School of Design og var en av de første kvinnene der. Hun studerte med Walter Gropius, og etter endt utdanning jobbet hun på mange kontorer i New York. Deretter flyttet hun til Philadelphia for å jobbe for Stonorovs selskap & Lektere på jobb.

Moderne arkitektur og perfekt geometri

kjente arkitekter anne tyng moderne arkitektur

Arkitekten har alltid hatt en svakhet for platoniske faste stoffer

berømt arkitekt anne tyng platoniske kropper

Etter at selskapet falt fra hverandre, fortsatte hun å jobbe for Kahn. Hun bygde aldri en bygning selv, men hun delte Kahns lidenskap for geometri, og det var avgjørende for hans arbeid. Mange omtaler Anne Tyng som musa hans.

Verk som har blitt sterkt påvirket av henne inkluderer TrentonBath House og Yale Art Gallery.

Norma Merrick Sklarek

berømt arkitekt norma merrick sklarek moderne arkitektur

Norma Merrick Sklarek har spilt mange pionerroller innen arkitektur. Hun var den første afroamerikaneren som fikk lisens til å utøve dette yrket, den første i California, og også det første kvinnelige medlemmet av American Institute of Architects.

Norma Merrick Sklarek ble født i Harlem og syntes det var vanskelig å jobbe med selskaper i New York. Selv eksamen fra Columbia University var ikke nok til å bryte ned fordommer mot henne som afroamerikaner. Etter hvert fikk hun jobb i SkidmoreOwings&Merill.

I 1960 flyttet hun til California for å jobbe for Gruen Associates. Der følte hun et enormt press på grunn av kjønn og hudfarge. Til tross for disse vanskelighetene vokste hun raskt opp i hierarkiet og ble direktør for selskapet i 1966. I løpet av sin karriere tjente hun rykte som en utmerket prosjektarkitekt og fullførte regelmessig store prosjekter. To av de viktigste eksemplene er Terminal 1 i LA og den amerikanske ambassadebygningen i Tokyo. Begge måtte implementeres under tidspress og med stramme budsjetter.

Den historiske bygningen til Terminal 1 på Los Angeles internasjonale lufthavn

berømte arkitekter norma merrick sklarek terminal one los angeles

USAs ambassade i Tokyo

berømte arkitekter usa ambassade tokyo norma

Norma Merrick Sklarek forlot Gruenand Associates i 1980 og grunnla kort tid etter Sklarek, Siegel og Diamond. I historien forble dette det første vellykkede selskapet som ble laget helt av kvinner.

Som et resultat av hennes suksess oppnådde Norma Merrick Sklarek en spesiell prestasjon for å overvinne raseproblemer.

Denise Scott Brown

Den berømte arkitekten Denise Scott Brown

Denise Scott Brown, sammen med mannen Robert Venturi, hadde en enorm innflytelse på utviklingen av arkitektur og design på 1900 -tallet. Den totale perspektivendringen på dette temaet har brakt henne beryktet, men også mye kritikk. Det påvirket manges syn på modernisme og bydesign fra midten av 1900-tallet.

Et av kjennetegnene på diskrimineringen den gangen var det faktum at mannen hennes vant Pritzkerprisen i 1991, og hun ble ikke engang nevnt.

Arkitekten sammen med mannen Robert Venturi

berømt arkitekt denise scott brown robert venturi

Hun ble født i Nord -Rhodesia i 1931. Hun studerte arkitektur i Sør -Afrika og London. I 1958 flyttet hun til California med sin første ektemann Robert Scott Brown. Han døde i en bilulykke et år senere.

I 1960 fullførte hun sin mastergrad i planlegging ved University of Pennsylvania. I mellomtiden fikk hun også et fakultetsmedlem. Her møtte hun sin fremtidige ektemann og partner Robert Venturi.

Denise og Robert jobber kreativt

berømt arkitekt denise scott brown robert venturi prosjekter

Denise Scott Brown reiste mye og spredde interessen for design og arkitektur i byer der det fremdeles ikke var veldig populært. Hun gjorde en sterk innvirkning i Los Angeles og Las Vegas.

Sammen med mannen og byforskeren Steven Izenour er hun forfatteren av det emblematiske teoretiske verket Learning From Las Vegas: The Forgotten Symbolism of Architectural Form. Boken er oversatt til tysk under tittelen Learning from Las Vegas: On the Iconography and Architectural Symbolism of the Business City (Bauwelt Fundamente).