Le Corbusier Art

Om Le Corbusier og hans bidrag til verdensarkitektur

I omtrent 50 år var Charles Edouard-Jeanneret-Gris, bedre kjent som Le Corbusier, ikke med oss. Han forlot denne verden for alltid 27. august 1965. Likevel er det mye mer til stede i hverdagen vår enn folk kunne forestille seg. Hans syn på arkitektur har forandret hele verden vi lever i.

Le Corbusier er en av de fremragende representantene for verdensarkitektur. Verkene hans har fått stor popularitet sammenlignet med mange av hans andre kolleger.

Som planlagt skulle Le Corbusier overta farens virksomhet og reparere fine urverk

Le Corbusier -bok

“Starchitect” – stjernearkitekt

På et tidspunkt i arkitekturhistorien dukket det engelske uttrykket “Starchitect” opp. Det ble laget bare for folk som Le Corbusier for å feire sin utrolige popularitet. Det er spesielt bemerkelsesverdig at Le Corbusier ble spesielt kjent og kjent før internettiden. Det er veldig vanskelig! Da krysset nyhetene havet nesten like sakte som mennesker. Tenk bare hvor kjent han ville vært i disse dager.

Parlamentsbygningen og landemerket i Chandigarh, India 

Le Corbusier armert betong

Etter andre verdenskrig designet geniet og hans partner unike møbler i studioet hans i Paris

Le Corbusier møbler

Som alle andre kjente personer, var denne arkitekten ikke bare elsket, men også hatet, misunnet, angrepet og misforstått på samme tid. Folk snakket om ham igjen og igjen med mye følelser, selv etter hans død.

På 1920 -tallet formulerte designeren fem punkter som ble sentrale trekk ved den nye arkitekturen

Le Corbusier tre

Han tar sitt pseudonym fra bestemorens navn, som betyr “ravn”

Le Corbusier fødested

Hans hjemby La Chaux-de-Fonds

Hvis du skulle besøke Le Corbusiers hjemby, den sveitsiske byen La Chaux-de-Fonds, ville du lære mye om arbeidet hans og generelt forstå det bedre. Du kan tydelig identifisere at det er her røttene til mange av ideene hans ligger. Dette er helt logisk. Til syvende og sist bodde arkitekten her til han var 29 år gammel.

Det var her Le Corbusier åpnet sitt første arkitektkontor.

Etter å ha forlatt Sveits, jobbet Corbusier også i Argentina, Japan og India

Le Corbusier Palace of Justice India

På begynnelsen av århundret var La Chaux-de-Fonds kjent som klokkenes by. Halvparten av verdens produksjon ble laget her! Tenk deg det!

Populariteten til de lokale klokkene var ikke bare forbundet med teknisk utførelse av høy kvalitet. Sveitsiske klokker var også så populære fordi mye håndverk gikk til utarbeidelsen deres. Dette ga deg en unik karakter.

Le Corbusier var en kunstner, arkitekt og designer som utrettelig konseptualiserte

Le Corbusier Villa Jeanneret Perret

Det var nettopp i denne bransjen den unge Charles-Edouard jobbet til han begynte å håndtere arkitektur. Følelsen av tid og ønsket om å få tak i det spilte absolutt en veldig viktig rolle i hans videre arbeid.

Som mange genier var den talentfulle sveitseren langt foran sin tid

Le Corbusier sw

Det naturlige lyset

En annen veldig interessant egenskap ved La Chaux-de-Fonds, Le Corbusiers hjemby, var forbundet med naturlig lys. Landskapet ble konstruert på en slik måte at mye av det strømmet inn i det. Dette gjorde igjen arkitektens kreative arbeid lettere. Selve bygningene vendte mot gaten med store gulv-til-tak-vinduer. De hadde denne åpenheten, som senere formet Le Corbusiers arkitektur sterkt sammen med andre viktige egenskaper.

Notre Dame av Ronchamp, bygget på 50 -tallet, er en av de mest kjente bygningene i moderne stil

Le Corbusier kapell de notrdame Frankrike 1955

Villa Jeanneret-Perret (også Maison Blanche)

Det hvite hus er fremdeles kjent som Corbusiers eksperimentelle laboratorium, hvor han tok sine første skritt i konstruktivismen

Le Corbusier Villa Jeanneret Perret -vindu

Bak dette navnet er det første prosjektet av Villa Jeanneret-Perret Le Corbusiers. Dette er foreldrenes hus. Det ligger også i La Chaux, som sveitserne kaller arkitektens hjemby. Byggingen ble fullført i 1912.

Det er her designspråket ble utviklet, som da hadde en veldig sterk innflytelse på hans vei som arkitekt.

Den første kunsten den unge Corbusier laget var å male urskiver

Le Corbusier -klokke

Allerede i foreldrenes hus kan du se streben etter å integrere uteområdet i interiøret. Samtidig ble den innvendige romseparasjonen satt opp på en slik måte at den gir god plass til ulike ombygginger.

Slående for utendørsområdet er de veldig gjennomtenkte stiene som fører til huset og den “øvre” hagen.

Le Corbusier var en fanatiker hvis politiske preferanser ikke var noen hemmelighet

Le Corbusier optimalisert

Inngangene er nesten usynlige ved første øyekast. Bare etter et hint eller etter grundig vurdering, gjenkjenner man at det er slikt. Dette gir konseptet en viss mystikk, som også er typisk for Le Corbusiers senere arkitektur.

Gitterverket i tre er særegent for hagen.

Etter Villa Jeanneret-Perret sa Le Corbusier farvel til hjembyen og utviklet det han lærte her mange andre steder rundt om i verden.

50 år etter Cobusiers død, er det bare de monumentale bygningene som minner om hans oppfinnsomhet

Le Corbusier Villa Jeanneret Perret bauhaus