Arkitekturens historie er veldig viktig for å forstå samtidens arkitektur. En av stilene som fremdeles spiller en veldig viktig rolle i dag, er brutalisme. Han er ansvarlig for mange bygninger i byene våre som har et veldig grovt og edru utseende.

Vi er vant til deres tilstedeværelse. Ofte er dette veldig representative bygninger, og vi som vanlige mennesker tør derfor ikke spørre hvorfor de ble bygget med akkurat denne estetikken.

Men faktisk er det vår rett å forstå hvorfor så mange massive bygninger er bygget i en så grov, til og med brutal stil. Dette har noe å gjøre med utviklingen av samfunnet vårt og måten vi tenker på.

Hvordan brutalisme akkurat forholder seg til vår historie og moderne liv, prøver vi å formidle til deg på en enkel måte.

Å bygge solide hus – Cité Radieuse av Le Corbusier

solid husbygning brutalisme arkitektur le corbusier cite radieuse boligblokk fasade fargerik

Hvorfor arkitekter velger den “stygge” siden av livet?

Beslutningen om stygg bygging var en slags beslutning for åpenhet og ærlighet. De delikate fasadene og ornamentikken oppfattes i denne sammenhengen som en slags sminke, som nå er dispensert.

Arkitekter konsentrerer seg så å si om det vesentlige og lærer gjennom bygningene sine å oppføre seg på samme måte.

Denne holdningen må imidlertid ikke misforstås slik at brutalisme bare er konkret og ingenting annet. Det er et mer komplekst syn på verden bak.

Brutalistisk arkitektur laget av betong – Citrohan av Le Corbusier

solid husbygning brutalisme arkitektur moderne betongfasade le corbusier citrohan

Southbank Centre, London

La oss prøve å gjøre brutalisme tydeligere med eksempler. Et viktig eksempel er Southbank Center -bygningen i London. Det ble bygget som en illustrasjon av styrken det tok Storbritannia for å komme forbi de alvorlige effektene av andre verdenskrig.

Arkitektene i denne bygningen var Robert Matthew og Leslie Martin. Det ble bygget i 1951.

Bygningen uttrykker styrke og holdbarhet, men samtidig viser den skuffelsen etter den brutale krigen som fremdeles formet samfunnet den gang.

Southbank Centre i London

massiv husbygning london southbank center brutalisme arkitektur

bygge solid house london southbank center festival of love

Solid husbygning london southbank center malt gul moderne arkitektur

Bygge fast hus london southbank center sketch blueprint

National Theatre, London

Tjue år senere ble det bygd en annen brutalistisk bygning. I 1976 ble Nationaltheatret bygget av Sir Denys Lasdun.

Dette sterkt kritiserte prosjektet ble påvirket av arbeidet til arkitektene Le Corbusier og Mies van der Rohe. Fremkalt av det stygge utseendet konsentrerte arkitekter seg om de indre verdiene, i dette tilfellet på skjønnheten i kultur og kunst.

Interiøret i bygningen er en slags belønning for de som har bestemt seg for å se utover utsiden. Inne vil du oppdage en leken og livlig atmosfære takket være den intrikate strukturen i trapper, rom og korridorer.

Fasaden til National Theatre i London

massiv husbygning london southbank nasjonalteater brutalisme moderne arkitektur

solid husbygning london nasjonalteater betongfasade brutlisme arkitektur

solid husbygning london nasjonalteater brutalisme arkitektur moderne betong

Brunswick Center i Bloomsbury

Et annet typisk eksempel er Brunswick Center i Bloomsbury. Luksuriøse drømmeleiligheter er gjemt bak den brutalistiske fasaden. En slik arkitektonisk stil uttrykker holdningen til livet at den virkelig høye levestandarden gir avkall på enhver demonstrasjon utad.

Brutalisme er fortsatt en høyt verdsatt stil for å bygge massive hus. Det forblir ikonisk i sin historie og med sine meldinger. Til tross for kritikken blir han fortsatt oppfattet som original og hyggelig. Dette skyldes hovedsakelig at karakteren gir innbyggere og besøkende en virkelig god opplevelse bak et nøytralt skall. I mange tilfeller er dette sannsynligvis mye bedre enn attraktive hus som skuffer oss inne …

Brunswick Center i Bloomsbury

bygge solid hus london bloomsbury brunswick sentrum fasade terrasser brutalisme arkitektur

bygge solid hus london bloomsbury brunswick sentrum gågate fritid

solid husbygning london bloomsbury brunswick sentrum terrasse leilighet