arkitekthus postmoderne arkitektur grå fasade

Den postmoderne arkitekturen i Vanna Venturi -huset av Robert Venturi

 Et av de mest særegne navnene i postmoderne arkitektur er Robert Venturi. I 1950 bygde han et hus til sin mor. I dag ønsker vi å introdusere denne strukturen for deg. Slik kan du lære litt mer om denne viktige arkitekten på 1900 -tallet.

Århundre. Samtidig vil vi bruke det spesifikke arbeidet til å overbevise deg om at arkitekthus fortsatt er i stor etterspørsel i dag, og at selv individualister kan finne drømmehuset sitt.

Hvis du leter etter eksperthusselgere som bygger individuelt planlagte arkitekthus, bør du ta en titt på portaler som ImmobilienScout24. Du vil sikkert møte mange eksperter der som kan oppfylle dine ønsker. De høyeste standardene opprettholdes, som ikke bare beskytter miljøet, men fremfor alt lommeboken din. Ta det første skrittet mot drømmehuset ditt!

Nedenfor finner du ut hvordan det symbolske Vanna Venturi -huset ble bygget …

Bruddet med modernismen

Huset er særegent for arkitekturhistorien på 1900 -tallet og for arbeidet til Robert Venturi selv.Det var på dette tidspunktet hans brudd med modernismen kom. Du kan fortsatt kjenne igjen mange av tegnene på dette i sin arkitektoniske stil. Slik er de horisontalt omkringliggende båndvinduene og de enkle fasadene. Vi vet dette fra verkene til blant andre Mies van der Rohe og Frank Lloyd Wright. Imidlertid fant Robert Venturi også god plass til dekorative elementer.

arkitekthus postmoderne arkitektur grå fasade

Gjenopptakelse av tradisjoner

De nevnte dekorative elementene knyttet til de tradisjonelle konstruksjonsformene for huset. Disse inkluderer det gavlformede taket og den arkadeformede inngangen. Gjenopptakelsen av dette var grunnlaget for postmodernismen.

arkitekt hus postmoderne arkitektur liten overbygd terrasse vanna venturi hus

Byggingen av huset til Vanna Venturi begynte i 1959, da arkitekten var 34 år.

På den tiden jobbet han allerede med Denise Scott Brown og Louis Kahn.

Valget mellom mange forskjellige design

Men Robert Venturi måtte omorientere seg selv i denne perioden, det er noen få argumenter for dette. For eksempel var det mange forskjellige design som kunne brukes til huset. Den som ble valgt til slutt er mest radikalt vendt mot postmoderne arkitektur.

Huset sto ferdig i 1964. Noen år senere nådde den postmoderne arkitektoniske bevegelsen sitt høydepunkt. Det seeren vil huske mest, er sannsynligvis den monumentale gavlveggen og den store skorsteinen som hviler på den.

arkitekt hus postmoderne arkitektur venturi hus

En ukonvensjonell måte å integrere de tradisjonelle elementene i bygningen

De tradisjonelle elementene ble tolket på en ukonvensjonell måte, typisk for det postmoderne verket til Robert Venturi. For eksempel har gavlenden en stor åpning i midten. Gavlen er også plassert over den langstrakte heller enn den kortere siden av bygningen. Hierarkiet til komponentene er dermed totalt forvirret.

Gavlåpningen stiger over en langstrakt korridor. Imidlertid er inngangen ikke, som man kan forvente, på slutten av den. Den ble installert på siden.

Inspirasjonen til Michelangelos Porta Pia i Roma

I følge Scott Brown var inngangen til Vanna Venturis hus inspirert av Michelangelos Porta Pia i Roma. Dette er et klassisk eksempel der forsiden og baksiden ikke forholder seg til hverandre.

arkitekt hus postmoderne arkitektur vanna venturi hus sideprofil

Fargen

Et annet interessant aspekt ved evalueringen av den postmoderne arkitekturen til Vanna Venturis hus er fargen. Først var det grått.

Men så ble huset malt grønt.

arkitekthus postmoderne arkitektur grønn fasade

Interiør dekorasjon

Inne er det fem rom. Stuen ligger sentralt. Spisestuen og et separat kjøkken er til siden. Et stort soverom og en bod ble også innkvartert.

Dette ikonet for amerikansk postmoderne arkitektur er for tiden til salgs. Forhåpentligvis ikke for lenge.

     arkitekt hus postmoderne arkitektur vanna venturi hus   arkitekt hus vanna venturi hus stue peis

arkitekt hus postmoderne arkitektur trapp vanna venturi hus

arkitekt hus vanna venturi hus andre etasje

arkitekt hus postmoderne robert venturi soverom