Balkongen din ser så vennlig og fargerik ut i den varme årstiden. Må det bli skallet og kjedelig nå på høsten og vinteren? Absolutt ingen måte! Fordi det er en god løsning for dette – hardføre balkongplanter. Dette betyr at din lille balkongoase forblir full av liv selv på kalde dager. Friske greener, bær, røde blader og til og med lilla og rosa blomster er rikelig i disse solide plantene. Nedenfor presenterer vi deg for 10 fantastiske planter som trosser frost og er enkle å ta vare på samtidig. Disse trives både i hagen og i karet. De fleste av dem kan kombineres perfekt med hverandre og sammen, så vel som alene, gir fantastiske blikkfang om vinteren.

Den virkelige krydderbusken (Calycanthus floridus)

hardføre balkongplanter calycanthus floridus krydderbusk

Denne herlige planten kommer opprinnelig fra de østlige områdene i Nord -Amerika og var allerede veldig populær blant Cherokee -indianerne som et krydder og middel. De merkelige, rødbrune blomstene fortryller med en søt, krydret aroma av nelliker og jordbær fra mai til sensommeren. Den himmelske lukten kan til og med merkes på de brede grønne bladene og de mørke stilkene.

Den virkelige krydderbusken er ganske lett å ta vare på og tåler veldig lave temperaturer. Det er imidlertid lurt å plassere det på et lunt sted. Du bør også være forsiktig og skjerme for direkte sol, ellers trues plantens fine blomster av dehydrering.

Snølyngen (Erica Carnea)

hardføre balkongplanter snølyng erica carnea

Denne lyngtypen er spesielt hardfør og tåler temperaturer på rundt -30 grader Celsius uten problemer. Schneeheide har fullt ut fått sitt navn. Avhengig av sorten, gleder den oss med delikate blomster i hvitt, lilla eller rosa fra desember til april og foretrekkes av mange som vinterplanter og levende dekorasjoner. Selv etter blomstringstiden ser snølyngen fin og frisk ut, med sine grønne, spisse blader. Et utmerket valg for hage- og balkongplanting for alle årstider.

 Den japanske gullsilken (Carex morrowii)

japan gold sedge Carex morrowii hardføre balkongplanter

Dette eviggrønne prydgresset kommer, som navnet antyder, fra Japan og vokser vanligvis på fuktige og lyse steder. I dette landet kan du ofte se planten i naturlige og japanske hager samt på balkonger. Gullsilven ser veldig delikat og elegant ut takket være den smale formen på bladene og ser også veldig bra ut i kombinasjon med andre balkongplanter. Den blomstrer fra slutten av mai til juni med knapt merkbare, små blomster i gult og brunt og liker skyggefulle og delvis skyggelagte flekker. Du bør vanne planten moderat og gi den humusrik jord.

The Himalayan cranesbill (Geranium himalayense)

Geranium himalayense cranesbill hardføre balkongplanter

De varme, fiolettblå blomsterskålene til denne planten kan beundres fra mai til juli. Denne typen kranebønner er ekstremt hardfør og selv temperaturer under -35 grader Celsius har ikke noe imot. Den vokser i mange høyder i Asia (Nepal, Tibet, Pakistan, Afghanistan etc.) i en høyde på mer enn 3000-4000 m. Her i Tyskland er den egnet både som flerårig plante i hagen og som en robust beholderplante for balkongen.

Den polstrede phlox (Phlox subulata)

hardføre balkongplanter polstret phlox phlox subulata

Denne skjønnheten, som blomstrer i lilla, rosa eller hvit, kommer også fra Nord -Amerika – den polstrede floxen. Planten vokser på fattige, sandete og jevne steinete jordarter og er derfor ganske robust og lett å ta vare på. Den blomstrer om våren til juni og viser frem sine fantastiske stjerneformede blomster. Solrike og delvis skyggefulle flekker på balkongen eller i hagen er ideelle for at den polstrede phloxen skal trives.

The shamberry (Gaultheria procumbens)

herdige balkongplanter tips

Også kjent som den røde løperen, er denne hardføre planten en ekte perle for balkongen og hagen. Hun elsker sure, kalkfattige jordarter som denne i skogen, samt delvis skyggefulle områder. Pseudobæret ser ikke bare bra ut som et bakdeksel, men også som et containeranlegg. Den har sine delikate rosa og hvite blomster om sommeren fra juli til august. De lyse røde bærene pryder planten sent på høsten og vinteren. Disse er uspiselige fordi de inneholder sterke eteriske oljer, men en magisk, levende dekorasjon som skaper en munter stemning.

Prydkålen (Brassica oleracea var. acephala)

Brassica oleracea var. Acephala prydkål hardføre balkongplanter

Som en elegant slektning av grønnkål er den fargerike prydkålen rett og slett for god til kasserollen. Det er derfor den nyttige planten kan bli funnet oftere og oftere som dekorasjon på balkonger, i hager og parker, så vel som i effektive buketter. Den elsker solrike flekker og næringsrike, lerjord. Prydkål får sin fantastiske gule eller lilla farge om høsten. Selv om planten er veldig robust og lett å ta vare på, bør du gi den lett vinterbeskyttelse i kaldere strøk.

Julerosen (Helleborus niger)

Hardfør balkongplanter Helleborus niger Christrose

Den fantastiske planten viser all sin blomstrende prakt i hvitt, av alle ting, om vinteren og kalles derfor også snørosen. de Julerose føles spesielt behagelig på en kalkholdig, alkalisk jord med moderat fuktighet. Hvis det også er en penumbra, ville forholdene være optimale. Som en vanlig flerårig plante kan planten kombineres med andre hardføre planter som snøklokker, sedger, vinterklumper eller cyclamen tidlig på våren.

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel lavandula angustifolia hardføre balkongplanter

I juli og august viser den vakre, velduftende lavendelen seg i all sin lilla prakt. Denne hardføre medisinske planten er verdensberømt og så allsidig at praktisk talt alle kjenner den. Den elsker solskinn, foretrekker grus og sandholdig jord som er svakt alkalisk og tåler kalk ganske godt. Selv om planten tåler frost, kan du dekke den med litt mulch, blader eller grankvist hvis temperaturen er lavere. For å holde blomstene og bladene i best mulig stand, anbefales det å kutte lavendelen med omtrent en tredjedel etter blomstringstiden og med to tredjedeler om våren.

Rosmarin (Rosmarinum officinalis)

hardføre ballongplanter rosmarin

Det populære krydderet kan være solrikt, steinete og loamy. Den fersk duftende rosmarinen har grønne, nålformede blader og delikate lilla blomster som dukker opp i mars og april. Planten er en typisk middelhavsplante og er derfor bare delvis hardfør. Så, som lavendel, gi den nok vinterbeskyttelse. Det er best å sette rosmarinen på vinduskarmen om vinteren og nyte de kulinariske og helbredende egenskapene oftere i deilige retter og beroligende te.

Andre populære hardføre balkongplanter: Den eviggrønne candytuften, sølvklokken i hagen, den irske eføyen, den dobbelblomstrede kamille, den skarlagenrøde fuchsiaen, lavendellyngen, stemorsblomst, snøballen i Middelhavet, de lilla bjellene og noen få urter som timian og peppermynte.

Vinterharde balkongplanter gir balkongen mer farge og friskhet selv om vinteren

hardføre balkongplanter pearberry Gaultheria procumbens