Syrener i sør – dette vakre, eksotiske navnet har med rette tjent denne fantastiske planten. Det latinske navnet er Lagerstroemia indica, og det kalles ellers bare Lagerströmie eller crepe myrt. Det er ingen sammenheng her med den konvensjonelle syrinen, selv om blomsterplatene ser ganske like ut på grunn av deres frodighet. Denne skjønnheten i Middelhavet kommer opprinnelig fra Fjernøsten og er ikke hardfør i de fleste regioner i dette landet. Men du kan passe dem i bøtta på terrasser og balkonger uten problemer. Så du kan nyte en umiskjennelig feriefølelse i ditt eget hjem fra juli til oktober. Nedenfor finner du alle viktige pleietips for lagerflyten din.

Middelhavet teft med syriner fra sør

syrinblomster i sør

Lagerströmie er en ekte soltilbeder

Planten trenger mye sol og varme for å utvikle sine flotte blomsterplater og vise dem i all sin makt. Derfor er det ideelt å plassere dem på et skjermet, solfylt sted på balkongen, terrassen eller i hagen. Det er her hun føler seg mest komfortabel og vil gi deg mange blomster.

I milde vinproduserende regioner kan syrinene i sør til og med plantes direkte i bakken og passende frostsikring kan sikres om vinteren. I de sydeuropeiske landene anses den flerårige busken som absolutt hardfør fordi den tåler lavere temperaturer og ikke har noe imot mildere temperaturer om vinteren.

Når været er mildere, kan leirstrømmen også plantes i hagen

hagetreet syrin i sør

Den perfekte jorda for syrenen din bør være lerig, men rik på humus og næringsstoffer. God permeabilitet er ganske viktig fordi planten ikke tåler vannlogging. Imidlertid er det viktig at jorda alltid er godt fuktet, ellers vil syrinen kaste blomstene tidlig og vil bare stå der knapt.

Fra april til september kan leirstrømmen bli beriket med flytende gjødsel hver 14. dag, spesielt når den vokser i potten. Dette gir tilstrekkelige næringsstoffer og gir planten mer styrke til optimalt å utvikle sine grønne blader og vakre blomster i rødt, rosa eller hvitt. Syrinene blomstrer vanligvis fra juli til oktober. Hvis været forblir kjøligere om sommeren, blir blomstringstiden forkortet og starter ofte senere.

Delikate blomster i flotte rosa nyanser

kutte syrener i sør

Klipp syrin i sør skikkelig

Fordi blomstene hovedsakelig er skapt på nyere skudd, bør leirstrømmen kuttes en gang i året. Den beste tiden er når planten helt har kastet bladene. Beskjæring i begynnelsen av mars er veldig billig. Etter det kan de nye skuddene vokse og snart bli pyntet med blomster. Som en tommelfingerregel: klipp ned omtrent to tredjedeler av langskuddene. Dette gjelder både sentrale og sideskudd. Ikke bekymre deg, de vil vokse tilbake raskt nok, med fornyet styrke og energi.

Riktig kutt skudd gir mye blomstring på sensommeren

vakre blomstrende syrener i sør

Hva med overvintring?

Som allerede nevnt anses leirstrømmene som hardføre i sørlige land. I dette landet er det imidlertid bare noen få regioner som er egnet for planting i bakken. Det er derfor tilrådelig å plante planten i karet og deretter plassere den ute i hagen, på balkongen eller terrassen fra mai til oktober-november. Vinterkvarteret bør være rundt 5 til 10 grader Celsius og kan være litt mørkere, fordi leirstrømmen forblir helt uten blader i hvilefasen. Gjødsling er helt slått av, og du kan bare sjelden vanne slik at jorda i bøtta ikke tørker ut.

Syrene i sør pryder innganger og terrasser, plantet i potter

Husinngang som pynter syrinene i sør

Å øke er veldig enkelt med leirflyten

Den beste måten å forplante syrinene i sør er ved stiklinger. Disse legges i pottejord om våren eller om sommeren og plasseres på et varmt, fuktig sted. Du kan legge til litt sand i jorda for å sikre optimal drenering. Formering av frø er også mulig. Du bør bare sørge for at disse bare er ferske, ellers vil de ikke spire.

De ømme røttene til leirstrømmen dannes snart

forplante syrener i sør

Skadedyr og sykdommer i syrinene i sør

Selv om planten er relativt motstandsdyktig mot sykdom og skadedyr, er noen av dem plagsomme. Spesielt den irriterende soppsykdommen pulveraktig mugg kan påvirke leirstrømmen og forårsake skade. For å forhindre dette, er det tilrådelig å utelate plantens blader når det vannes, hvis det er mulig. Selve beliggenheten spiller også en viktig rolle. Hvis dette er solrikt og luftig, bør pulveraktig mugg utvikle seg mye sjeldnere. Bladlus kan også angripe sørlige syrener hvis de blir for vannet. På den annen side, hvis angrepet ikke er for stort, kan man gå frem på en veldig miljøvennlig måte og ødelegge skadedyrene med naturlige midler. Noen ganger kan edderkoppmidd bli problematisk selv under overvintring. Heldigvis kan disse også elimineres med noen få enkle tips og triks.

Ta vare på den sørlige syrenen kjærlig og med tålmodighet!

syrin i den lilla lilla blomsten

Hvis omsorgen er riktig og planten føles bra, vil den gi deg praktfulle blomster og en himmelsk duft hvert år fra juli til slutten av oktober. Du føler at du er på ferie på balkongen eller i din egen hage.

Nyt den eksotiske skjønnheten til Lagerströmie!

lilla blomster syrin i sør

Det er også varianter som dyrkes som frøplanter

syriner av sørtrærne

Du kan velge fargen på blomstene etter din egen smak

syrener i sør lagerstroemia indica

syrin i den hvite blomsten

syrin i den sørlige røde blomsten      hageplante syrin i sør

lagerstroemia lilla av de sørrosa blomstene

Riktig kutting sikrer friske blomster om sommeren

kutt fluene i sør  lagerstroemia syrin i sør