Leter du etter en hageblomst som vil forskjønne uteområdet og gi interiøret mer naturlig friskhet? Vi kan hjelpe deg med smarte tips. Derfor rapporterer vi om tusenfrydene i dagens innlegg. Dette er utvilsomt de mest kjente og populære blomstene i verden, etter blomsterdronningen, selvfølgelig den vakre og delikat duftende rosen. Men hva forestiller du deg når du hører ordet tusenfryd? Er disse kanskje elegante hvite kronbladene arrangert rundt et knallgult senter? Ja, akkurat slik ser tusenfryd ut, men det er rundt 42 forskjellige arter som skiller seg litt ut. Interessant er også det faktum at de delikate blomstene ikke bare kunne ha en hvit farge. Det er tusenfryd som gir gule, røde eller rosa blomster. Hvis vi har vekket din nysgjerrighet, kan du lese følgende 5 interessante fakta om tusenfryd som ikke alle kjenner.

 Margueritter er populære eng- og hageblomster.

Tusenfryd populære eng- og hageblomster hvite kronblad arrangert rundt det gule sentrum

Fakta 1: Tusenfryd vokser overalt

I dag vokser tusenfrydene i alle deler av Europa. Imidlertid kommer de opprinnelig fra de tempererte områdene i Asia, men er nå urfolk på alle kontinenter, inkludert Australia, Nord- og Sør -Amerika! Faktisk, med ett unntak – i Antarktis kan de ikke bli funnet ved temperaturer under null.

De vakre tusenfrydene tilhører tusenfrydfamilien og er preget av god tilpasningsevne. Dette skyldes at de klarer seg godt i både vått og tørt klima. Her i Tyskland kan du finne dem overalt, for eksempel i solrike og skyggefulle områder. Tusenfryd vokser like godt på engen og i hagen som de gjør høyt på fjellet eller på flate, gresskledde åkre. Det vil si at de i utgangspunktet er ekte kameleoner blant blomster.

 De vakre komposittene tilpasser seg perfekt til forskjellige klimatiske forhold.

Tusenfryd er vakre tusenfryd, god tilpasningsevne til forskjellige klimatiske forhold

 

Fakta 2: Navnet på disse blomstene er relatert til hvordan de ser ut

Som vi allerede har nevnt, er det kjent rundt 42 arter som tilhører slekten tusenfryd. Det vitenskapelige navnet er Leucanthemum og kommer fra gresk. Navnet betyr noe sånt som “hvit blomst, som faktisk gjelder nøyaktig. De fleste tusenfryd har hvite kronblad, sjelden kan de være rosa, røde eller gule. Dette er mer en sjeldenhet enn regelen. Tusenfrydene er også kjent under sitt engelske navn som tusenfryd. Dette navnet kommer fra det gamle engelske uttrykket “Daes eage”, som betyr “day’s eye”. Navnet er en hentydning til hvordan disse blomstene lukker kronbladene om kvelden og åpner igjen neste morgen. Dette er de første øynene i hagen som åpner hver morgen ved soloppgang. Så dette navnet gjelder akkurat denne egenskapen til tusenfryd.

 Dette er de langvarige hitene i hagene våre.

Tusenfryd utenfor den flerårige favoritten i hagen vår er hvite blomster

De trives ikke bare i blomsterbedet, men ser også bra ut i gamle tinnebøtter.

Margueritter ute i blomsterbedet i gamle tinnebøtter

 Fakta 3: Tusenfryd kan brukes til flere formål

Vi bruker vanligvis tusenfrydene som en vakker dekorasjon, uansett om de brukes inne i huset eller ute i hagesengen. Uten tvil gir de mer farge til hver dekorasjon og mer tekstur til hvert hagedesign. Men de er noe mer enn bare iøynefallende smykker. Blomstene på tusenfrydene er spiselige, og du kan bruke dem til å berike og dekorere suppen eller salaten din. Tusenfrydene er en stor kilde til vitamin C. Blomstene kan stoppe blødning, lindre fordøyelsesbesvær og hjelpe mot hoste. Det vil si at de er en ekte medisin fra naturen!

 Disse fantastiske blomsterbukettene er den perfekte borddekorasjonen for en festlig anledning, eller?

Tusenfryd hvite blomster i buketter er den perfekte borddekorasjonen for en festlig anledning

 Tusenfrydene klippet en fin figur i den hvite porselenskannen.

Tusenfryd hvite blomster i en hvit porselenkanne

 Vet at disse blomstene også har gode kulinariske og medisinske bruksområder?

Tusenfryd populære eng- og hageblomster i tindebøtter trives med gode kulinariske og medisinske egenskaper

 

Fakta 4: Margueritter er spesielt populære blant bier og andre pollinatorer

Botanikere og birøktere hevder at bier har et mykt sted for tusenfryd og deres mindre søsken, tusenfryd. Dette er til og med hennes favorittblomster. Årsaken til dette er den flate formen på blomstene, som bier synes er spesielt attraktive. Det er også god plass i det gule senteret for honningsamlerne til å samle pollen og nektar. I tillegg inneholder det gule midten av disse blomstene faktisk hundrevis av mindre blomster som danner en klynge. Når de er der, kan biene effektivt samle mye mat.

 En attraktiv attraksjon for hardtarbeidende bier.

Tusenfryd i blomsterpotten ute i bakgården er en attraktiv attraksjon for travle bier

Biene kan finne rikelig med mat her og samle pollen og nektar.

Tusenfryd attraktive for bier hvite kronblader gult senter samler mye matpollen og nektar

 

 Fakta # 5: Tusenfryd er symbolsk

De vakre tusenfryd symboliserer uskyld, renhet, lojalitet og enkelhet. Den hvite fargen på blomstene er også forbundet med ydmykhet og tålmodighet. Den sjelden forekommende blå tusenfryd indikerer åpenhet og fred. Derfor er en bukett med tusenfryd den perfekte gesten for å overraske og imponere din kjære mor, kone eller partner. Tusenfryd er også bursdagsblomsten til alle som er født i april.

Eller er det din favorittblomst?

 Den mest naturlige dekorasjonen for innendørs og utendørs!

Tusenfryd perfekt dekorasjon i en gammel sinkvannkanne

 Naturen er den beste skaperen!

Tusenfryd andre eng- og hageblomster i en rund leirkrukke i blått

Tusenfryd i glassbeholdere vaser på bordet som dekorasjon

Marguerites tusenfryd grønne blader i glass på tre -dalbane

Tusenfryd i en trekasse ordnet borddekorasjoner i rustikk stil

Marguerites borddekorasjon utenfor grønt eple gress på et gammelt trebord