Hortensiaene er definitivt en av våre mest populære blomstrende busker i hagen. Disse vakre hageblomstene kommer opprinnelig fra Asia og Amerika, men er også utbredt i Europa, spesielt i de varme områdene på kontinentet. Dette er løvfellende busker som er løvrike i sommermånedene og har fantastiske blomster. Om vinteren feller de imidlertid bladene og overrasker oss igjen neste år med sine sfæriske blomster. Erfarne gartnere er kjent med en rekke varianter av hortensia, hvis flotte blomsterfarger varierer fra hvitt til rosa til lilla og blått. Det spesielle med det er faktisk at noen hortensiaer kan endre farge, for eksempel fra blått til rosa eller omvendt. Vi har allerede rapportert om de blå hortensiaene. I dag vil vi dele 5 tips om hvordan du kan ta vare på de vakreste rosa hortensiaene i hagen din.

Rosa hortensiaer er et symbol på mer romantikk i livet.

Rosa hortensia symboliserer mer romantikk i livet

 Hvorfor skifter hortensia farge?

Hortensiaer er alltid et skikkelig blikkfang i hagen. Vi beundrer dem for deres store, vakre blomster. Utrolig nok har visse varianter av hortensia muligheten til å endre farge mellom blå, lilla og rosa. Du tror kanskje at gjødselstypen du bruker bestemmer fargen.

Nei du tar feil! Det handler faktisk mye mer om jordens pH. Hovedmålet for hortensiablomstfarge er hvor sur eller alkalisk jorda i hagen din er. Hvis du lurer på hvordan du farger hortensiablomstene dine rosa, er tommelfingerregelen å huske ganske enkel: jo høyere pH, desto mer intens blir den rosa fargen på hortensiaene dine. Slik kan du være sikker på å ha perfekt rosa hortensia i hagen din hvert år.

 De vakre blomsterfargene på hortensiaene varierer fra hvitt til rosa og rødt til blått og lilla.

Rosa hortensia to potter blomsterfarge rosa og blå ekte blikkfang

5 tips for å ta vare på rosa hortensiaer

Vi gir deg ingen generelle pleietips for vakre hortensiaer her. Vi fokuserer på hvordan du får nydelige rosa hortensiaer i din egen hage. Hvilke jordforhold er nødvendige for dette og hva annet bør du vite om omsorgen for disse hagens skjønnheter. Hvis du vil beskjære eller forplante de rosa hortensiaene dine, kan du lese mer om det her og her.

 Rosa hortensiaer vil få hagen din til å skinne.

Rosa hortensiaer i hagen ekte iøynefallende lyse farger

1. Velg riktig hortensia

Av alle hortensia-artene er det bare blomstene til de storbladede hortensiaene som kan endre farge. Disse inkluderer bondens hortensia (Hydrangea macrophylla) og den japanske tehortensiaen (Hydrangea serrata). Andre arter som eikebladshortensia (Hydrangea quercifolia) eller snøballhortensia (Hydrangea arborescens), for eksempel sorten “Annabell”, kan ikke endre blomsterfargen og blomstre naturlig i hvitt, krem ​​eller gammelrosa. Disse plantene er like fantastiske og vakre. Men hvis du virkelig vil ha rosa hortensiaer i hagen din, så velg bare de varianter som kan endre fargen. Vi kan også anbefale en populær storbladet hortensia med vakre rosa blomster. Det er bare ‘Summer Crush’ av sorten “Endless Summer”.

 Denne myke rosa fungerer som en magnet i hagen.

Rosa hortensia, en myk fargetone, fungerer som en magnet i hagen

 2. Mål jordens pH

Jordens naturlige pH varierer fra 0 til 14, med 7,0 som nøytral. En verdi under 7,0 er sur, en høyere verdi er alkalisk. Hvis du vil ha rosa hortensiablomster i utendørsområdet, må jordens pH være på den alkaliske skalaen. Du kan raskt og enkelt bestemme pH -verdien til jorda med en pH -jordtest. En poengsum over 7,0 betyr at hortensiaene dine skal produsere rosa blomster uten at du trenger å gjøre noe annet. En verdi mellom 6,0 og 7,0 resulterer vanligvis i lilla til rosa blomster, og verdier under 6,0 resulterer i lilla til blå hortensiablomster. Hvis du har sur jord, kan du øke pH. Vanlige midler som brukes til dette formålet er kalkstein eller bare kalk. Du finner disse i de fleste maskinvarebutikker og hagesentre. Pulverisert kalk blir for eksempel finmalt og absorberes lett av jorden.

Vet at du kan øke jordens pH i hagen din?

Rosa hortensiaer i hagen alkalisk jord bra for disse hortensiaene for å øke pH

 

 3. Ikke glem å gjødsle

Jordforbedringsmidler, for eksempel hagekalk, kan endre blomstfargene på hortensiaer, men de gir ikke plantene alle næringsstoffene de trenger for å trives. Hortensiaer gjør det best når de befruktes tidlig på våren, så snart bladene spirer. Hvis du vokser en gjenblomstrende stamme som de i Endless Summer-serien, gjødsles på nytt på midsommeren etter den første blomstringen for å oppmuntre plantene til å blomstre igjen. Det er best å bruke en langsiktig, allsidig gjødsel for å holde plantene jevnt nærende gjennom vekstsesongen.

Ikke glem å gjødsle de rosa hortensiaene i hagesengen.

Gjødsel av rosa hortensiaer i hagesengen er et vakkert blikkfang og fremmer veksten av hageblomster

4. Du må være tålmodig!

Endringen i hagenes pH -verdi tar mellom 3 og 18 måneder. Fortsett å legge hagekalk for rosa blomster i henhold til pakningsinstruksjonene til ønsket farge er oppnådd. For å opprettholde de rosa blomstene i lang tid, må du tilsette hagekalk regelmessig, dvs. når du gjødsler. Når blomstene vises, vil de ikke endre farge. Det er derfor du sannsynligvis må vente minst til neste år for å se en annen farge. Dette vil da være et resultat av din innsats for å endre jordens pH.

Rosa hortensiaer ser også bra ut i potter på balkongen eller terrassen.

Rosa hortensiaer i potter ser bra ut på balkongen eller terrassen

5. Vurder muligheten for å dyrke rosa hortensiaer i en passende blomsterpotte

Sist men ikke minst er det et ekstra tips. I hager med veldig sur jord kan det være vanskelig å heve pH -nivået nok til at hortensiaene alltid vil blomstre rosa. I tillegg er det ikke lett å opprettholde en alkalisk jord. Et enklere alternativ er å dyrke dine storbladede hortensiaer i matchende blomsterpotter i pottejord av høy kvalitet. Vær forsiktig så pottejorden vanligvis ikke inneholder aluminium for å forhindre at blomstene blir blå.

Rosa hortensiaer ser nydelige ut som borddekorasjoner i vaser.

Rosa hortensia -borddekorasjon rosa roser og hortensiaer i vaser arrangert midt på bordet i bryllupsmottakelse

Følg våre tips for rosa hortensiaer, og du vil garantert ha stor suksess som hobbygartner. Og dyrk mange fantastiske hortensiaer i din egen hage! Vi ønsker deg det!

Rosa hortensiaer rosa til røde vakre store blomster arrangert i hvit vase

Fargenes magi i full prakt!

Rosa hortensia blomster i forskjellige farger arrangert i en hvit vase

Rosa hortensia delikate blomster i et mykt rosa blikkfang