På høsten og vinteren beundrer mange blomsterelskere en ekte blomstermagi hjemme. Azalea pryder mange interiører med sine delikate, fargerike blomster. Først etter den siste skogen om våren kan du ta med deg skjønnheten i potten utendørs. De såkalte frittgående azaleaene vokser også i hagen og bakgården, og gir fargerike aksenter i uteområdet. Hvordan ta vare på disse vakre blomstene slik at de viser sine fantastiske blomster permanent, vil vi forklare i det følgende. Vi gir deg også informasjon om opprinnelsen og de spesielle egenskapene til azalea. I tillegg finner du nyttige pleietips slik at du ikke gjør noen (eller få!) Feil med azaleaen din.

Azaleas blomstringstid varer minst to måneder!

Azalea vakre dekorative planter forskjellige blomsterfarger et hav av blomster hjemme

Interessante fakta om azalea

Den praktfulle blomstrende azalea har det botaniske navnet Rhododendron simsii. Opprinnelig kommer denne skjønnheten fra de fuktige områdene i Asia. Den er hjemmehørende i fjellskogene i Kina, Tibet, Thailand og Vietnam. Før ca..

Den kom til Europa for 200 år siden og ble avlet på det gamle kontinentet. I dag er det også veldig populært i Nord -Amerika som et hus og hageanlegg. Vi kjenner også azalea som alperosen. Navnet azalea er avledet av det greske ordet “azaleos” (som betyr “tørt”). Den er æret som den nasjonale blomsten i Nepal og er et symbol på flaks. Japanerne setter også pris på denne vakre planten. I Fjernøsten blir det ofte gitt bort ved offisielle anledninger. Azalea står for dypt følt kjærlighet. På blomsterspråket symboliserer planten dyp tillit. I Kina derimot, er det et symbol på femininitet.

 Azalea anses med rette som et symbol på femininitet i Kina.

Azalea i en gryte blodrøde blomster vakkert utseende i Kina symbol på femininitet

Hvordan kan du kort beskrive azaleaene??

Azalene er eviggrønne og løvfellende planter som tilhører slekten Rhododendron. De er ofte forvekslet med rhododendronene fordi de ser ganske like ut. I utgangspunktet er azaleaene delt inn i 2 grupper, i potter eller innendørs azaleaer og frittgående azaleaer. Imidlertid er mange varianter kjent, inkludert bonsai azalea. Uansett om azaleaen din er inne eller ute, vil den overraske deg med sine lyse blomster. Med riktig omsorg kan du beundre disse blomstringene i flere måneder. Blomsterfargene varierer fra hvitt til gult og oransje, rosa og magenta til lilla-fiolett. Takket være moderne planteavl er det til og med tofargede azaleaer.

Disse lakserosa blomstene er en magnet for øynene.

Azalea vakre laksrosa blomster slående magnet for øynene

Ekstra tips: Selv om azaleaene er vakre å se på, er de kjent for å være svært giftige planter. Vær spesielt oppmerksom på den innendørs azaleaen, fordi bladene er giftige! Sett derfor din iøynefallende potteskjønnhet utilgjengelig for barn og kjæledyr!

 Forsiktighet! Bladene på azalea er giftige!

Azalea i en gryte vakre lilla blomster Pass på at bladene er giftige

 

Oversikt over de viktigste pleietipsene for azaleaer

Azalea anses å være lett å ta vare på og ikke spesielt krevende. Men for å sikre at den blomstrer permanent og ikke kaster sine grønne blader raskt, må du huske på noen omsorgstips.

 

 Finn riktig sted for azaleaen din.

Rommet azalea føles mest behagelig i en lys, delvis skyggelagt beliggenhet. Unngå direkte sollys, som planten ikke tåler godt. Romtemperaturer mellom 12 og 20 grader C er ideelle. Rommet skal verken være for varmt eller for tørt. Plasser potten azalea vekk fra radiatorer. Varme og trekk påvirker veksten og blomstringstiden negativt. På våren, når utetemperaturene tillater det, kan du ta den dekorative potteplanten inn i hagen eller på terrassen din. Et lyst, men delvis skyggelagt sted anbefales også utendørs. På begynnelsen av våren kan du fornye jorda i potten uten å transplantere azaleaen. Denne skjønnheten foretrekker jord med en pH-verdi mellom 3 og 5. Det er best å bruke spesiell rhododendronjord og kalkfrie underlag.

En lys, delvis skyggelagt beliggenhet er ideell for planten.

Azalea i hagen ikke veldig høy busk lilla blomster veldig attraktive på et lyst, delvis skyggelagt sted

 Den vakre azaleaen må ikke utsettes direkte for den brennende solen.

Azalea i hagen vakkert formet busk utsetter ikke mørkerøde blomster direkte for den brennende solen

Når skal du vanne og gjødsle azalea??

Riktig vanning er et viktig vedlikeholdstiltak for azaleaer og en garanti for at planten ikke blir syk. Røttene dine må alltid være fuktige. Unngå imidlertid vannlogging, da dette kan føre til rotrot. Sørg derfor for god drenering i potten eller hagesengen. Vann alltid når det øvre jordlaget er tørt, selvfølgelig daglig på varme sommerdager. Ved vanning er det best å bruke vann med lite kalk eller regnvann.

Azaleaen skal befruktes fra tidlig sommer til sen høst. Ta en rhododendron gjødsel. Nitrogenholdig gjødsel anbefales ikke fordi de kan forårsake sykdommer i azalea eller føre til melduggsangrep.

Jorden skal være konstant fuktig.

Azalea liten busk i hagen vakre hvite blomster veldig attraktive

Bør du kutte azaleaen??

Ja, du kan beskjære planten under eller umiddelbart etter blomstringstiden. I blomstringsperioden skilles visne blader og kvister. Etter blomstring blir skyttips vanligvis brutt av. Sørg for at azalea ser symmetrisk ut når du klipper den. Det vil si at du kan kutte av ujevne grener uten anger.

 Denne bonsai azalea er et skikkelig blikkfang i hagen.

Azalea Bonsai i en flat rund gryte attraktive lilla blomster iøynefallende i hagen

Ekstra tips:  Selv om det er forskjellige metoder for forplantning av azalea, anbefaler vi deg ikke å starte denne prosessen selv. Det tar lang tid og kan ende uten ønsket resultat!

Følg tipsene våre for azaleapleie, og du vil sikkert ha vakre dekorative planter hjemme og ute i hagen, på terrassen eller balkongen. Den unike blomstringen vil minne deg om at hver innsats var verdt det!

 Gjød plantene fra mars til september, ikke i blomstringstiden.

Azalea i hagen interessante fargede blomster flott blikkfang mye farge gjødsler fra mars til september

 Azaleaen din takker deg for omsorg med flotte blomster.

Azalea attraktive dekorative planter praktfulle tofargede blomster

Vakre hvite blomster som skiller seg ut umiddelbart!

Azalea busk i hagen på et delvis skyggelagt sted hvite blomster

 Hjemme kan du ordne azaleaer på rommet slik du liker best.

Azalea i en gryte noen rom azaleaer forskjellige blomsterfarger interessant arrangement fint romdekorasjon