Du har sikkert sett en vakker, eviggrønn plante flere ganger, som umiddelbart fanger øyet med sine buede pinnate blader. Navnet ditt kan imidlertid være ukjent for deg. Det skjærer alltid en fin figur i en gryte eller bøtte og pryder store kontorer, hotellhaller og selvfølgelig private leiligheter og hus. Om sommeren pryder den lyse og delvis skyggefulle terrasser, hvor den sprer en bestemt feriestart. Denne attraktive eksotiske kalles japansk Palm Farm eller Cycas for kort. I Tyskland er den også kjent som sagopalmen. Alle navn på Cycas kan spores tilbake til opprinnelsen til prydplanten. Dette er en krysning mellom palmer og bregner som burde ha skjedd på jorden for rundt 250 millioner år siden. Det er derfor de såkalte cycadene også blir referert til som “levende fossiler”. Disse eksisterte faktisk enda tidligere enn dinosaurene, og derfor er Cycas -sykladene en av de eldste plantene på jorden i dag.

Cycas sago palm – det eksotiske som tiltrekker alles oppmerksomhet.

Cycas sago palm plassert i en skinnende gullkanne på brett på et trebord i stuen i rommet

Utbredelse og utseende av Cycas sago -håndflaten

I dag er over 300 forskjellige typer syklader kjent over hele verden. Disse finnes nesten utelukkende i tropiske og subtropiske regioner på begge sider av ekvator. For eksempel i Madagaskar, Øst -Afrika, Sørøst -Asia og Ny -Caledonia. Disse plantene elsker varme og fuktige områder og tåler nesten ikke kulde og frost.

Blant alle kjente syklader er den japanske sagopalme -bregnen (Cycas revoluta) mest brukt som prydplante. Som navnet antyder, kommer denne sykkelen fra Japan. Den danner en sterk tuft med eviggrønne brosjyrer arrangert i en spiral. Disse kan være opptil 1,5 m lange og se veldig attraktive ut. Cycas sagopalmer kan plantes i vinterhager eller botaniske hager, hvor de danner eggformede blomsterstander. Disse er gyldenbrune i fargen og ligner store kjegler. Hvis du bryr deg om planten i en gryte eller kar, er slike blomster en sjeldenhet.

Disse slående blomsterstandene kan bare sees på syklader i vinterhager eller botaniske hager.

Cycas sago palm ute i friluft ovate gullbrune blomster bare i Botanisk hage vinterhager

Viktige pleietips for Cycas sago -håndflaten

Hvis du har fått en Cycas sagopalme i gave eller har kjøpt denne attraktive prydplanten selv i en blomsterbutikk, bør du informere deg nøye om hvordan du skal ta vare på den. Cycas er lett å ta vare på, men følgende pleietips kan være nyttige.

  • Plassering, jord: Plasser din Cycas sago -håndflate på et varmt sted hjemme der den har fullt lys i løpet av dagen. Den må ikke stå for nær vinduet, for hvis det er sterk stråling, trenger den solbeskyttelse. Om sommeren kan du ta planten ut i frisk luft og velge et skjermet sted for den. Om høsten og vinteren bør den imidlertid bringes tilbake til huset eller vinterhagen. Det må være lyst der, men ikke kaldere enn 7 grader C. Godt drenert pottejord er et must for sagopalmen å vokse skikkelig.

 Den japanske sagopalmbregnen trenger rundt 3 til 5 timers sollys om dagen.

Cycas japansk sago palmbregne i en elegant hvit gryte, mye sollys innendørs

  • Vanning og gjødsling: Hell Cycas Exotin moderat! Det er best å vanne ballen i potten godt, og la den tørke av. Sørg for at det er god drenering av vann, for det kan lett oppstå vannlogging når det helles over det. Dette kan skade plantens underjordiske skudd permanent. Cycas sagopalmen trenger ikke sterk gjødsel, så en svak depotgjødsel anbefales for befruktning. Cycadene vokser veldig sakte, så det er på ingen måte anbefalt å kutte de grønne bladene. Bare de laveste eller døde bladene må fjernes.

Alle Cycas -arter vokser veldig sakte.

Cycas sago palm vokser godt i en gryte i hjemmet vakre eviggrønne blader

  • Repotting: Den japanske sykkelen vokser veldig sakte, men repotting er nødvendig hvert tredje til fjerde år. For dette trenger du en større gryte eller bøtte, for eksempel 20% større enn den gamle plantemaskinen. Den større potten vil stimulere vekst og Cycas -palmen vil utvikle seg mye bedre.

Når du skal ompotte Cycas sagopalmen, trenger du alltid en større gryte eller bøtte.

Repot Cycas sago palm hvert tredje til femte år du trenger alltid en større gryte

  • Overvintring: Før vintertemperaturen kommer inn, må de japanske sykladene bringes inn i varme og lette vinterkvarterer. Temperaturene mellom 7 og 10 grader C er ideelle for planten. Hvis din Cycas sago -palme skal være i hagen hele året, trenger den god beskyttelse mot frost. Den tåler ikke lave temperaturer. Om vinteren må du slutte å vanne og gjødsle helt, ellers får planten gule blader.

Hvis Cycas -håndflatene skal overvintre ute, trenger de god beskyttelse mot kulde og frost.

Cycas sago palmer mange planter i potter som forbereder seg på overvintring ute

 Noen ekstra tips for alle Cycas planteelskere

Her gir vi deg noen flere pleietips slik at Cycas sagopalmen vokser fantastisk og utvikler seg godt. Først og fremst må du ta hensyn til lysforholdene under vedlikehold. Hvis den japanske sykkelen er for solrik, kan bladforbrenning være en alvorlig konsekvens. Gulnede blader og uttørkede tips er en klar indikasjon på at du bør flytte sagopalmen til et annet lyst sted, hvor solen ikke skinner spesielt sterkt i løpet av dagen. Men hvis planten får for lite lys, begynner den å vokse skjevt. For å unngå dette må du snu dem ofte slik at bladene får nok sollys fra alle sider.

 Hvis Cycas sagopalmen har de nødvendige vekstbetingelsene, kan den bli spesielt høy og se veldig attraktiv ut.

Cycas sago palm nødvendige vekstforhold for å bli veldig høy, ser attraktiv ut

Hvis sagopalmen din har gule blader, kan det være flere årsaker. For eksempel kan pottejorden være for fuktig, eller du kan vanne med hardt vann for ofte. Du bør derfor bruke enten regnvann eller avkalket vann til vanning. Vær også forsiktig når du gjødsler, overgjødsling vil også forårsake gule blader.

Sykdommer er sjeldne med denne eksotiske prydplanten, men bladene kan angripes av edderkoppmidd og bladlus. Du kan finne ut hvordan du fjerner skadedyrene her !

Sist men ikke minst vil vi advare deg om at Cycas sago palmbregne er litt giftig. Bladene inneholder glykosidcykasinet, som er leverskadelig i menneskekroppen. Så langt er det imidlertid ikke registrert dødsfall, bare dyrforgiftning er dokumentert.

Forsiktighet! Dette eksotiske er giftig!

Blomsterstanden Cycas sago palm forsiktig giftig

I tropiske områder vokser sagopalmen ute i hagen.

Cycas sago palm i tropiske områder vokser ute i hagen

 Ikke glem at det er over 300 arter av Cycas -palmer over hele verden.

Cycas sago palm inne i vinduet vakkert blikkfang over 300 arter over hele verden

Uansett om du bryr deg om sagopalmen inne eller ute, er den alltid et flott blikkfang!

Cycas sago palm innendørs et flott blikkfang som er ekte eksotisk hjemme