et solid stueplante stort peis sebrahattteppe

En robust stueplante – Schefflera

Har du noe bedre å gjøre enn å huske å vanne stueplantene dine etter planen? Schefflera vil tilgi deg for alt og glemme det.

Hvis du er som de mest hektiske huseierne, vil du ha husplanter som krever dårlige vekstforhold og kan ta litt forsømmelse nå og da.

Radiation Aralia, også kjent som Schefflera, gir noe om dette emnet.

Jeg lever i et subtropisk klima der temperaturen sjelden går under frysepunktet om natten, så for meg er Schefflera også et godt valg for utendørs. Eller jeg kan velge å flytte plantene mine ute på våren og ta dem tilbake når vinteren kommer. Jeg har faktisk to store Schefflera -busker som gjerne har vokst i containere i årevis. Jeg elsker den første så mye at jeg etter ni år ikke kunne motstå å kjøpe en til.

Romantisk og elegant på samme tid av Cynthia Lynn Photography

en solid stueplante stilig og elegant med stearinlys

Schefflera er forskjellig fra de andre plantene ved at bladene er ordnet i grupper; de kan være farget eller grønt. Det er også en dverg schefflera som vanligvis selges som et husplante.

Selv om dvergversjonen er lik høyden til standard schefflera når den vokser innendørs, er det en markant forskjell mellom de to i bladstørrelse – dvergschefflera -bladene er omtrent halvparten av den vanlige schefflera. Utendørs og i bakken kan den vanlige Schefflera nå 12,19 meter i høyden, sammenlignet med maksimalt 4,57 meter for dvergen Schefflera.

Merk: Scheffleras kan være høy og tynn, så hvis du leter etter noe buskete, ikke vær redd for å kjøpe to planter og plante dem sammen i en veldig stor beholder.

Schefflera kan være en busk eller et tre. Jeg liker dem begge, men du kan kanskje prøve Schefflera i sin treform. Som du kan se, er treet for eksempel ikke tett som en ficus, men siden det mangler grønt er det på grunn av sin natur.

En liten Schefflera er en fin følgesvenn til denne antikke trekassen og det abstrakte maleriet. Selv om jeg personlig ikke er en fan av å kombinere rødt og grønt, går grønne planter veldig bra med røde nyanser i naturlige tremøbler, tregulv eller til og med dekorative aksenter. Rødt og grønt er komplementære farger.

Nostalgisk stemning fra J Rich Design

et solid antikkskap i treplanter

Schefflera i denne koselige og smakfullt innredede moderne stuen er akkurat passe stor for å balansere det frodige grønne i hagen og for å sikre en frisk avgang fra alle brune toner i rommet..

Store prydspeil og dempet belysning fra Urrutia Design

et solid stueplante rundt prydspeil

Schefflera er en flott liten plante, den er lett å ta vare på og kan bæres i vasken for vanning. I et tregulvhus som dette forhindrer vanning ved vasken skader på tregulv fra overløp.

Enkel benk og rekkverk av aluminium fra Logan’s Hammer Building & renovering

et solid husplante enkelt rekkverk av metall

En høy Schefflera fyller pent hjørnet i denne nøytrale tonede stuen og utvisker linjen mellom innvendig og utvendig.

Rustikk luksus i beige av Dayna Katlin Interiors

et solid husplante luksusmøbler stort maleri og peis

En stor Schefflera, med sin avslappede silhuett, gir en lekfull tropisk touch til denne tradisjonelle verandaen.

Runde, glatte former og pastellgrønne aksenter fra RLH Studio

en robust tradisjonell stueplante med pastellgrønne aksenter

En foaje er et ideelt sted for et stort stueplante, og denne Schefflera ser ut til å gjøre det bra der.

Vakkert speilskap med klassiske ornamenter

et solid husplants klassisk trekabinett ved inngangen

Hvordan kan du ordentlig ta vare på Schefflera:

  • Lys: Sterkt diffust sollys, men som et husplante tåler Schefflera ikke direkte sollys med mindre det er vant til det. I mange tropiske og subtropiske områder er Schefflera en hageplante der direkte sol er normalt.
  • Temperatur: omtrent 35 til 80 grader Fahrenheit (2 til 27 grader Celsius). Hvis klimaet ditt sjelden går under frysepunktet, kan du la Schefflera ligge utendørs.
  • Vann: Vann grundig og la jorden tørke mellom vanningene. Overvann kan forårsake rotrot, så drenering er et must. Ideelt sett bør du plassere planten på en steinskål for å unngå drenering. Blader som blir svarte er sannsynligvis et tegn på overhydrering, mens blader som begynner å rynke er et tegn på utilstrekkelig vann.
  • Jord: Bruk godt drenert pottejord.
  • Fôring: gjødsel er ikke nødvendig.
  • Beskjæring: Så hvis du foretrekker en busk, beskjær den for å holde den kompakt i formen. Schefflera hopper tilbake selv etter en radikal beskjæring, så ikke vær redd for å beskjære for mye.
  • Skadedyr: Schefflera er kjent for lett å infisere edderkoppmidd. Hvis du får øye på en angrep, er det beste alternativet å lage et ikke-giftig såpevann og fukte planten minst en gang i uken.

Ytterligere hensyn:

  • Luftrensing: Det er kjent for å være effektivt ved fjerning av formaldehyd- og benzenluftgift.
  • Beskjeder: Scheffleras er giftig for mennesker og dyr hvis de spises. Bladene er ikke ofte dødelige ved svelging, men de forårsaker en brennende følelse, hevelse, problemer med å svelge og i alvorlige tilfeller pustevansker.
  • Naturlig habitat: Taiwan og Hainan Island, Kina.

Et stolt, lettstelt husplante 

en solid stueplante med et gyllent speil i bakgrunnen