Grønnsaksmarkedet selger fennikel det meste av året, ikke i store mengder, men det er der! Noen kunder går forbi stativet uinteressert og / eller til og med kjeder seg, mens andre ganske enkelt er begeistret for disse ferske grønnsakene og liker å kjøpe dem. Ja, hvis du har nok kunnskap om fennikel, vil du også sette pris på dens sunne egenskaper. Men hvis du ikke er godt informert om det, flyter følelsene dine om fennikel og de spenner fra høy fascinasjon til total fornektelse. I dag ønsker vi å bryte denne onde sirkelen og innlede deg i den mystiske verdenen til disse merkelige grønnsakene. Her hos oss kan du finne ut mye interessant informasjon om opprinnelsen til fennikel, dens sunne ingredienser og bruken på kjøkkenet. Følg med og la deg overraske!

Slik ser fennikel ut i rå tilstand

Ekte fennikel i rå tilstand på en rustikk overflate

  • Fra vill fennikel til super grønnsaker

Sikkert har du allerede blitt nysgjerrig og vil gjerne spore opprinnelsen til fennikelen. Foeniculum vulgare tilhører umbelliferae, sammen med selleri, persille og gulrøtter. Den opprinnelige formen var vill fennikel, som opprinnelig kommer fra Lilleasia. Derfra ble det senere brakt til Europa, Sør -Amerika og Fjernøsten.

Planten er veldig utbredt i Middelhavsområdet den dag i dag. Der ble de aromatiske grønnsakene fremdeles høyt verdsatt som medisinske planter og varme krydder i antikken. Den gode effekten av fennikelte mot irritasjon i halsen, luft i magen og andre fordøyelsesproblemer var kjent. Disse grønnsakene har til og med blitt sagt å ha magiske effekter. De gamle grekerne hadde på seg fennikelkranser rundt halsen da de deltok i religiøse mysteriespill. I middelalderen ble det til og med antatt at fennikel kunne ha beskyttet mennesker mot onde krefter. Da ble bladene på grønnsakene hengt rundt dørkarmer.

Tidligere ble fennikel til og med tilskrevet magiske effekter

Fennikel knollen korte stilker dill-lignende grønn

Fennikelte har blitt tilberedt for gastrointestinale klager siden antikken

Fennikelfrø Forbered fennikelte for å helbrede gastrointestinale klager

Det som er interessant i dag er det faktum at hele fennikelplanten kan brukes. Sirup hentes fra blomstene og kan også brukes til å søte te. Fennikelte er laget med frøene, og dette hjelper mot hoste og magesmerter. Fennikel spises også rå. Knollen er kuttet og spist som en salat med olivenolje, salt og sitronsaft. I middelhavsmat brukes fennikel med mange typer fisk og sjømat, men også som ingrediens i pasta som pizza og pasta. I Italia er det i dag spesielt populært som krydder, der det kalles engelskrydder (la Spezia degli angeli).

Fennikelhemmeligheten er nå avslørt

Fennikelknoll hvitgrønnaktig korte stilker fennikelgrønn

  • Hvorfor er fennikel så sunt?

Noen lesere kan føle seg forvirret – hva er egentlig fennikel? En viktig medisinsk plante, varmt krydder eller sunn grønnsak? Vi avslører hemmeligheten om et øyeblikk og sier – alt i ett! Det avhenger hovedsakelig av hvilken del av planten du vil bruke og til hvilket formål, selvfølgelig. Det skilles generelt mellom fennikelpærer, stilker og frukt eller også kalt frø. Knollen er ikke veldig stor (ca. 400 g i vekt), hvit til lys grønn i fargen og strukturert som en løk i lag. Så kommer de grønne stilkene som har en dilllignende grønn. Grønnsakene har en sterk aroma og en intens smak avhengig av dill og anis. Det er absolutt kalorifattig, og det er derfor fennikel ofte brukes som en fersk grønnsak i salater for vekttap.

Fennikel – lav i kalorier, men også rik på næringsstoffer, bakt i ovnen!

Fennikel skiver med finhakket paprikakrydder ingredienser klare til baking

Fennikel har et annet viktig plusspunkt: den er rik på næringsstoffer og derfor veldig sunn! Fennikelpæren inneholder viktige mineraler som kalsium, kalium, magnesium og jern, men også vitamin A, B og C og mye folsyre. Anissmaken skyldes den essensielle oljen den inneholder. Denne oljen er hovedsakelig konsentrert i fennikelfruktene. Du er sikkert allerede kjent med fennikelte, ikke sant? Denne teen hjelper med gastrointestinale plager, lindrer gass og oppblåsthet. For å forbedre te -effekten kombinerer du fennikelfrø med anisfrø og karvefrø under tilberedningen, og du får en virkelig helende varm drikke. Dette kan også hjelpe mye mot forkjølelse, hoste og rennende nese.

Ikke bare en mat, men også en medisinsk plante.

Fennikel er ikke bare en sunn grønnsak, men også en medisinsk plante

  • Fennikel bringer en middelhavsstil til kjøkkenet

Som allerede nevnt brukes fennikel mye i middelhavsmat og kombineres ofte med andre grønnsaker som tomater, paprika og oliven. Når den er rå, passer den godt til forskjellige salater. Pæren og stilkene vaskes godt, og skjæres deretter i tynne skiver. En slik salat er ikke bare sunn, den kaster kiloene! Fennikel blir stadig oftere brukt til tilberedning av fruktsalater og smoothies, da denne vidunderplanten kan kombineres med hva som helst. Fennikelgrøntene kan også finhakkes og brukes som krydder. Den har en intens aroma, men den foredler hver rett. Fennikel kan tilberedes og serveres som tilbehør til kjøtt eller fisk. Risotto uten fennikel smaker ikke godt for noen italiensk. Grønnsakene passer godt til vegetarpizzaer og gir dem en spesielt god smak. Det kan også finnes i brennevin som absint. Den sterke smaken er og vil alltid være umiskjennelig!

Nå kan du også bruke fennikel på kjøkkenet ditt, eller?

 Fennikel kombineres med persille i salaten

Fennikelknoll skåret med persille kombinert i en salat

 Frisk fennikelsalat med valnøtter, courgetter og grønne mynteblader og sitronbiter

Frisk fennikelsalat med valnøtter Zucchinis Spearmint etterlater sitronstykker

Hver husmor kan raskt lage en sunn salat av disse produktene

Fennikelsalat med mango

Fennikel er en ekte medisinsk urt som er mye brukt på kjøkkenet

Fennikel tuber medisinsk plante mye brukt på kjøkkenet

 Eterisk olje utvinnes fra denne planten

Fennikel medisinsk plante eterisk olje her på flaske

 Fennikelfrøene var i antikken kjent som et medisinsk og aromatisk krydder

Fennikelfrø rettsmidler i gammel tid aromatisk krydder

 En sterkt duftende og helbredende te er laget av fennikelfrøene

Fennikelfrø for en duftende helende te

 Alle deler av medisinplanten er spiselige

fennikel