De spiselige plantene er en het trend i moderne hagedesign. Mesteparten av tiden kan de bli funnet i bakgården. De brukes i potter, plantesenger og også ved siden av blomster, busker og trær.

Men er det verdt innsatsen med dem? Sikkert hvis du velger de riktige variantene! Det er flerårige spiselige planter, de vokser hvert år. Med dem er du på den sikre siden. Vi har en liste over de mest populære for deg. De fleste kan bare vokse igjen med nok vanning. Du kan bruke mange av dem i hagen. La deg overraske!

Romainsalaten vil vokse flere ganger i din egen hage

romaine salat i din egen hage

Romaine salat

Hvis du planter salatene hjemme hos deg, vil du sikkert spise mer av dem. De er en av de spiselige grønnsakene som vokser flere ganger etter å ha blitt lagt i jord en gang.

Basilikum kan også dyrkes godt hjemme

basilikum hjemme

basilikum

Elsker dem Caprese?  Da trenger du absolutt basilikum i hagen. Spredningen utføres av stiklinger. Bryt en stamme 3/4 lengde sammen med bladene. Ha dem i vannet og vent noen dager, skift vannet regelmessig. Røtter vil utvikle seg. Så snart de når rundt 5 cm, kan du putte dem i jorden. Du kan da forvente en flerårig høst.

Du kan dyrke selleri hjemme med litt vann

selleri hjemme

selleri

For å vokse denne så sunne spiselige planten, må du legge basen. Fordyp dem i en suppefat eller et lignende formet kar fylt med vann. Etter noen dager begynner nye blader å vokse i midten. Legg dette i en blomsterpotte. Bladene må stikke ut av bakken. Fra nå av er planten ganske lett å ta vare på.

Etter noen dager vil den kinesiske blomkålen vokse nye bladervokse kinesisk blomkål

kinakål

Den kinesiske grønnkålen minner veldig om selleri. De er avlet på lignende måte. Kinesisk grønnkål utvikler seg mye raskere og må derfor flyttes til en større plantebeholder etter noen dager eller uker.

Hvordan dyrke vårløken igjen

vårløk vokser

vårløk

Omsorg er den samme som for alle lignende planter. Sett planteløkene i vann. Den hvite, nedre delen skal absolutt være under vann. Den grønne delen vil vokse innen 10 dager. Skjær av bladene og igjen kan du dyrke neste vårløk på denne måten.

Du kan enkelt produsere nye gulrotblader til salaten

nye gulrotblader

Gulrotblader

Vi understreker: Det handler ikke om gulrøttene selv, men om bladene deres. Mange spiser disse i en salat. De trenger omtrent 2 tommer fra toppen av gulrøtter. Legg noen av disse i vann slik at de er nedsenket i det opp til midten. Legg dem ned på vinduskarmen slik. Blader vil utvikle seg etter noen dager.

Slik utvikler hvitløken seg på nytt

ny hvitløk hjemme

Hvitløk bakterier

De fleste av oss har sett en glemt hvitløk bli til grønne blader. Neste gang, ikke bekymre deg for det. Du bør heller dyppe hvitløken i en kopp vann. Den nedre delen skal ligge helt i dette. Legg koppene med hvitløk på vinduskarmen, og bakterier vil snart utvikle seg fra dem.

Sitrongress kan også enkelt reproduseres

Dyr sitrongress

Sitrongress

Sitrongress er nødvendig for alle som liker å tilberede eksotiske retter fra Thailand eller Vietnam. Det er noen ganger vanskelig å finne i supermarkeder. Du kan ha dette i en krukke hjemme. Fyll den deretter halvveis med vann. Repot disse så snart røttene har utviklet seg. Så de har alltid sitrongress hjemme.

Din egen ingefær? Det er greit!

ny ingefær

ingefær

Ingefær er også en av de populære spiselige plantene. Liker du også dette i morgensmoothien din? Bare ta rotstammer som knopper allerede har utviklet seg på. Legg disse i bakken, og etter noen måneder vil du ha ingefær som du har vokst selv.

La søtpotetene vokse igjen

nye søte poteter

Søte poteter

Bare legg den ene enden av potetene i et glass vann. Snart begynner røttene å vokse. Så snart de har nådd noen få centimeter, kan de allerede brukes i hagen.

De gamle potetene blir lett nye

nye fra disse potetene

poteter

Har potetene dine allerede spire? Du bør ikke spise sånn. Men du kan bruke den til å plante dine egne poteter. Hakk dem og legg dem i bakken.

Ikke alle disse plantene kan dyrkes i din egen hage, men mange av dem kan. Så du blir med på en populær hagetrend. Samtidig sikrer du et sunnere liv for deg selv og din familie. Du kan finne ut mer om spiselige blomster her. Vi ønsker deg god matlyst!

Noe av det som er blitt sagt, illustreres veldig pent i den følgende videoen