Hvis du har en stygge husfasade eller ønsker å grønn hagen din akkurat denne uken, så har vi noe å tilby deg. Det er en eviggrønn flerårig som botanikere kaller allrounder og det er utvilsomt eføy. Han kalles fremdeles den perfekte klatrekunstneren eller kalles et godt bakdeksel. I begge tilfeller har ekspertene helt rett, fordi eføyen kan klatre opp og brukes til grønnere fasader. Det er bare en viktig betingelse som må observeres her, nemlig veggen i huset må være i skyggen så mye som mulig. Klatreplanten liker ikke den lyse solen og foretrekker skyggefulle steder.

Den eviggrønne flerårige kan dekke hagemarken slik at den ser ut som et grønt hav. Få mennesker har hørt om de helbredende egenskapene til denne eviggrønne planten; de fleste tror at eføy er giftig! Vi ønsker å avsløre denne hemmeligheten i dag og fortelle deg mye mer om klatreplanten. Vi håper du leser videre med stor interesse!

Eføyen kan like godt dekke hagegulvet og grønt husets fasade

eføy i hagen skaper et fantastisk friskhet i hagen

Interessant historisk informasjon om eføyen

Ingen kan tvile på det, den beste klatreren har hatt stor popularitet de siste årene. Vi ser ofte denne eviggrønne planten i mange parker og private hager. Og hvis vi ser tilbake på historien, lærer vi at eføy fortsatt var kjent for de gamle grekerne og romerne.

Det ble verdsatt som en viktig kulturell og medisinsk plante. Den vanlige eføyen (Hedera helix) ble brukt som prydplante på festivalene Bacchus og Dionysus. Det latinske navnet Hedera er nevnt i mange medisinske og urtebøker i middelalderen. I de fjerne tider ble planten dyrket og nye varianter ble rapportert. Populariteten til den beste klatreren fortsatte å vokse den dag i dag. I løpet av mange århundrer lærte folk å sette pris på deres dekorative verdi og ubestridte helbredende egenskaper. Av disse grunnene fant denne planten en god distribusjon over hele Europa, hvor den føles ganske bra hjemme i dag.

Hedera helix, eller vanlig eføy, er veldig vanlig her

eføy for husfasaden kombinerer vakkert med steinene

Generell informasjon og viktige pleietips

Først og fremst må det understrekes at de klassiske klatreplantene kan pleies i rommet og i hagen. Men i denne artikkelen skriver vi bare om bruken utenfor. Planten har eviggrønne, eggformede eller palmeformede blader som har lyse årer i visse varianter. Hedera helix vokser kravlende langs bakken. Eføyen utvikler selvklebende røtter, ved hjelp av hvilken den lett kan klatre opp til 20 m. Han liker å klatre på husfasader og vegger, og derfor er planten ofte vant til å grønt store områder. Siden den vokser raskt, må du planlegge på forhånd hvor langt eføyen kan gå. I prinsippet foretrekker han å vokse i skyggen eller delvis skygge, den sterke solen er ikke bra for ham. Sikre et stabilt klatrehjelpemiddel til eføyen, for eksempel en espalier, og den vil snart vise deg den frodige grøntområdet.

Eføyen er en typisk klatreplante

eføy dekorerer fasaden på huset på en fantastisk måte

Vanlig eføy foretrekker kalkholdig, humusrik jord som ikke tørker lett ut. Vann planten regelmessig og gjødsle hver annen uke fra høst til vår. Når det blir varmere om våren, må de gamle skuddene kuttes. Denne planten kan lett formeres ved stiklinger. Med riktig pleie kan stauden dekorere hagen din veldig lenge og fordype hele uteområdet i frodig grønt. Det er vitenskapelig bevist at eføy kan leve opptil 500 år. Utrolig, ikke sant?

Eføy er giftig?

Er dette en giftig plante? Hva er det egentlig – en myte, overtro eller vitenskapelig faktum? Slike spørsmål har beveget millioner av mennesker siden uminnelige tider. Ja, den populære klatreplanten er giftig fordi delene inneholder saponiner. Imidlertid er det svært sjelden at voksne, barn eller kjæledyr bruker deler av eføy, og i store mengder. Bare planter over 20 år kan bære bær, men ingrediensene er giftige. De kan forårsake kvalme, oppkast eller diaré når du tygger. Den gode nyheten er at bærene i de fleste tilfeller vokser veldig høye, slik at barn og kjæledyr ikke engang kan nå dem. Som en forholdsregel, hold de små borte fra eføyen for å unngå mulige farer.

Bedre å holde småbarn borte fra eføy!

eføy uvanlige dekorasjonsideer skaper et vakkert uteområde

Eføybladene kan forårsake hudirritasjon og rødhet hos barn og voksne, men de er på ingen måte livstruende. Likevel må du oppsøke fastlegen din umiddelbart. I vår neste artikkel kan du finne ut mer interessant informasjon om klatreplanten og oppdage dens helbredende egenskaper. Bare klikk her og la deg overraske!

Det er alltid bedre å være godt informert

Dekorer eføy for husfasaden utenfor

Dekorer eføyhusfasade og inkluderer også blomsterpotter på utsiden

eføy lage en vakker husfasade

Plante eføy på husets fasade

Grønn eføy husfasade med steiner

eføy som en personvernskjerm i hagen

eføy i hagen som en personvernskjerm og dekorasjon på samme tid

eføy stilige dekorasjonsideer til husfat

eføy stilige dekorasjonsideer for husfasaden og hagen

eføy flott dekorasjonside for husfasaden

eføy og mye grønt pynter utvendig

eføy forvandler husets fasade til et ekte blikkfang

eføy fantastiske dekorasjonsideer for husfasaden

Ivy pergola dekorere i hagen

eføy dekorere husfasaden med klatreplanter