Erfarne hobbygartnere vet: etter vårens ankomst og med det solfylte været, begynner den nye hagesesongen! For alle betyr dette mye arbeid utendørs som også er morsomt. Imidlertid er hagearbeid også forbundet med ubehagelige ryggsmerter. Men nå er det slutt! En ny hevet seng i form av et nøkkelhull erobrer hyttehagene og bakgårdene og forårsaker en sensasjon! Det spesielle med det er ikke bare den unike formen til disse høybedene, men også de mange plusspunktene de gir for alle hagearbeidere. I dag fokuserer vi på denne nyheten i hagen og rapporterer interessante fakta om den. Følg med når vi har vakt din interesse!

 En hevet seng i form av et nøkkelhull sikrer hagearbeidskomforten.

Høyd seng i form av et nøkkelhull av tre, sirkulær kompostkurv i midten Komfort ved hagearbeid

Hva er en nøkkelhullformet hevet seng?

Såkalt nøkkelhullshagearbeid kan være en ny trend her i Europa, men denne lette varianten av krevende hagearbeid har faktisk eksistert siden 1990. Høysengene i ikke-tradisjonell form ble designet i Afrika. Dette ga befolkningen i tørkeområder med dårlig jord en ny mulighet til å dyrke ferske grønnsaker og kulinariske urter.

Det var en strålende idé! Fordi de afrikanske høybedene har en U-formet grunnform, men en inngang til den innebygde beholderen er gitt i midten. Så du tråkker aldri på sengen og har lett tilgang til både beholderen og de dyrkede grønnsakene eller urter. Beholderen i midten brukes som komposthaug. Det er veldig enkelt, kjøkken- eller hageavfall kastes der og vann helles på det. Kompostdannelsen finner sted i beholderen, slik at høybedet konstant blir godt befruktet.

En slående idé for grønnsakshagen som har mange nye fans.

Høyd seng i form av et nøkkelhull ligner et nøkkelhull

Siden kompostkurven (sett ovenfra) ligner et hull, er det her navnet på nøkkelhullshøyde kommer fra! Selve hagesengen rundt hullet er fylt med hagemark og andre komposterbare materialer. Da kan du plante noe umiddelbart!

En slik hevet seng i form av et nøkkelhull er en virkelig attraksjon i hagen!

Høyd seng i nøkkelhull rektangulær form grå trepaneler ekte attraksjon i hagen

Hva er fordelene med en hevet seng i nøkkelhullsform for deg??

I prinsippet er dette en ekte hevet seng i en spesiell form. Som alle andre høybed er det ikke nødvendig med graving eller pløying der. Det vil si at du sparer deg selv for mye innsats og arbeid! Du trenger ikke å bøye deg hele tiden mens du hagearbeider, slik at du kan spare ryggen og unngå ryggsmerter. Dette er viktige fordeler for helsen din. Du kan lese detaljert informasjon om fordelene med høybed her. I tillegg er en nøkkelhullformet hevet seng økologisk og budsjettvennlig. Du kan lage en eller noen slike høyhøyder selv uten å bruke mye penger. I tillegg tilbyr kompostkurven en upåfallende måte å forsyne plantene med næringsstoffer som trengs. I dette tilfellet trenger du ikke en separat kompostbeholder. Å legge lag med hagejord og organisk materiale i høybedet vil bidra til å beholde fuktigheten. Dette fører igjen til mindre vanning.

 På grunn av alle fordelene har vi kalt det nøkkelhullsformede høybedet for en strålende idé!

Høyd seng i nøkkelhullsform genial designidee mange fordeler ung mann som dyrker grønnsaker

Hva bør du vurdere hvis du vil lage en høyde med nøkkelhull selv?

I likhet med å bygge en vanlig hevet seng, er det også mange måter å lage din egen nøkkelhullshage på. DIY -prosjektet avhenger i stor grad av ditt tilgjengelige budsjett, plass og personlige preferanser. Heldigvis er prosessen enkel og rett frem.

  • Velg en solrik beliggenhet

Finn et relativt jevnt sted. Unngå lavtliggende områder der vann kan samle seg. Sørg for at området mottar minst seks timer med direkte sollys per dag.

Finn et solfylt sted i hagen for din helt spesielle høybed.

Høyd seng i nøkkelhullsform på et solfylt sted i hagen rund hund

2) Bestem formen og størrelsen på høybedet i form av et nøkkelhull

Mens de fleste nøkkelhullformede høybedene er kreoformede, kan du lage praktisk talt hvilken som helst form som passer ditt rom i hagen. Selv om rektangulære og firkantede former også er populære, forblir de sirkulære høybedene hit! Bare sørg for at diameteren ikke er mer enn to meter, slik at du enkelt kan nå alle plantene dine. Gi nok plass i midten til å installere kompostkurven der. Du kan for øyeblikket finne ferdige modeller av slike høybed i nettbutikker. Hvis du velger å gjøre dette, vil du hoppe over de neste to trinnene.

  • Lag din kompostkurv

Bruk et perforert materiale, for eksempel kyllingetråd, til å lage en kompostkurv. Det bør være noen centimeter høyere enn veggene i din høye seng. Fest den med snor eller glidelåser, og legg den midt i høyden.

Kompostkurven er et viktig element i det nøkkelhullsformede høybedet.

Høyd seng i form av et nøkkelhull Kompostkurv er et viktig element Å dyrke grønnsaker og kulinariske urter

4) Bygg veggene

Du kan lage din høyde med nøkkelhull av forskjellige materialer. Murstein, slaggblokker, steiner eller tre kommer i tvil her. Målet når man bygger er å nå en høyde på omtrent en meter. Hvis veggene er porøse, legg et lag med papp på innsiden. Dette hjelper!

  • Tilsetning av jord og / eller andre materialer

Hvis du fyller din høye seng med hagejord i form av et nøkkelhull, må du bare fylle den opp til toppen. Du kan også legge til kompost i lag (ved hjelp av lasagnemetoden). Dekk det deretter med et lag jord. fullstendig!

 Du kan også variere høyden på nøkkelhullssengen.

Høyd seng i nøkkelhullsform bygget av steinkompostbeholdere varierer i midten med høyden

Hva kan du vokse i en hevet seng i et nøkkelhull?

Etter at du har opprettet din nye høybed, er du klar til å plante den. Kanskje du vil ha noen av favorittblomstene dine der. Bladrike grønnsaker og mindre rotgrønnsaker som gulrøtter, vårløk, rødbeter og reddiker trives også godt i høybedet. Den er imidlertid ikke egnet for større hageplanter som bønner og gresskar. Vårt råd er: velg hageplanter som har flotte blader og blomster. På denne måten blir din høybed i form av et nøkkelhull til et flott blikkfang i hagen!

En nøkkelhullformet hevet seng er designet for å gjøre hagearbeid enklere.

Høyd seng i nøkkelhulls rund form designet for å lette hagearbeid

Konklusjon: Et nøkkelhullformet høybed er en nyhet i hagen vår. Den skårer med sin spesielle form, er lett å ta vare på og økologisk. Men det er veldig bra for eldre hobbygartnere, fordi det beskytter ryggen og forhindrer smerte!

 Vil du lage en slik høy seng?

Høyd seng i form av et nøkkelhull, firkantet form, vokse en kompostkurv midt i urten varm paprika

Lag en høy seng i form av et nøkkelhull av trepaneler. Dyrk grønnsaker i en sirkel

Høyd seng i form av et nøkkelhull i en sirkelkompostkurv i midten vokser grønnsaksblomster