Dahliaer er de vakre blomstene vi ser rundt oss om sommeren. De er flotte høydepunkter på balkongen eller terrassen, hvor du kan plante dem i potter eller krukker. Men i hagesengen utfolder de virkelig sin naturlige skjønnhet. De imponerer oss med sine forskjellige blomsterformer og mange farger. De beriker alle utearealer og skårer med lang blomstringstid. Det er en glede for øyne og sjel å se på disse flotte blomstene hver dag og beundre deres naturlige sjarm. I denne artikkelen fokuserer vi vår oppmerksomhet på dahliaene på balkongen og i hagen og gir deg nyttige tips for omsorg. Du vil også lære hvor georginene kommer fra og hvor de best overvintrer. Bli hos oss og la oss informere deg om disse vakre hageblomstene!

 Fargerike georginer forvandler hver hage til et ekte blomsterhav!

Dahlias balkong bryr seg om et fargerikt hav av blomster i hagen

 • Hvor kommer dahliaene fra og hva er deres typiske egenskaper?

Dahliaer kommer opprinnelig fra Mellom -Amerika, nærmere bestemt var platåene i Mexico og Guatemala tidligere deres naturlige utvalg. Der ble de brukt som avlinger, fordi deres stivelsesrike knoller kan tilberedes akkurat som poteter.

Det var først etter at Christopher Columbus oppdaget Amerika at disse hageplantene kom til Europa rundt 1700 -tallet. Den vakre blomstrende planten ble oppkalt etter den svenske botanikeren Andreas Dahl. I dag kan de fargerike dahliaene ses på mange balkonger og i nesten alle hager.

 Lær barna dine å oppdage skjønnheten i naturen.

Dahlias balkong omsorg liten jente i feltet oppdage naturens skjønnhet

De vakre blomstene tilhører tusenfrydfamilien. De er populære hageblomster og typiske løkplanter og utvikler fantastiske blomster. De blomstrer lenge, fra juni til sen høst. I Nord -Tyskland kalles de også georgines. I dag dyrkes rundt 20 000 til 30 000 varianter over hele verden. De er alle preget av interessante blomsterformer. Våre mest populære dahlia -varianter er kryss av de to ville artene Dahlia pinnata og Dahlia coccineus. De fleste sorter når høyder på opptil 1,30 m i næringsrik jord. Mangfoldet av farger er også enormt. Med dahliaene kan du se vakre blomster i hvitt, gult, oransje, krem, rødt og rosa. Flerfargede og pent fylte varianter er heller ikke uvanlig. Egentlig er det bare rent blått og mettet fiolett som blomsterfargene på dahliaene.

 Dahliaene scorer med sine fantastiske blomsterformer og mangfoldige farger.

Dahlias balkongpleie fantastiske blomsterformer kremfarget blomst iøynefallende på balkongterrassen i hagen

 • Generelle pleietips for hage -dahliaene

Siden georginer først og fremst blir sett på som hageblomster, ønsker vi å begynne med nyttige pleietips for de såkalte hagedahliaene. Med riktig omsorg takker disse blomstene deg med fargerike blomster som ofte tiltrekker alles oppmerksomhet. Slik at du kan glede deg over blomsterprakten i din egen hage, bør du følge følgende pleietips:

 • Plassering og jord: Georginer liker det varmt og solrikt. På grunn av dette må du velge et sted i hagen for dem der det er full sol i løpet av dagen. Dahliaene kan også vokse godt i delvis skygge, men de ville ikke utvikle så vakre blomster. Jorden bør være rik på humus og næringsstoffer. Ideelt sett er det ikke leire eller tørt, men litt surt. En pH -verdi på rundt 6,5 anbefales ofte. Hvis du har loamy jord i hagen, kan du forbedre den med litt sand, fordi georgines ikke liker vannlogging. Vann derfor moderat.

Dahliaer på balkongen eller i hagen må vannes moderat.

Dahlia balkong vedlikehold i hagen vanner moderat en gang i uken

 De liker det solrikt og varmt, men tåler ikke vannlogging.

Dahlia balkongpleie her i hagen solrik varm ingen vannlogging

 • Planter: Knollene må plantes flatt fra slutten av april og bare dekke dem med litt jord. Berik jorda med kompost, spesielt i rotområdet.

Du kan også plante knollen i en gryte og deretter vente på at stiklingene kommer ut.

Dahlia balkongpleieknoll i en gryte flat deksel med jord

 • Klipping og forplantning: Klipp av døde blomster. Hagedahliaene bringer deretter raskt nye blomsterstengler. Før den første frosten kuttes hele planten omtrent 15 cm over bakken. Det er i utgangspunktet to formeringsmetoder. Den første gjelder å dele knollene. Men du kan også forplante dahliaene ved stiklinger. Ta for eksempel ca. 10 cm lange skudd fra knollene om våren og plant dem.

 En populær formeringsmetode for georginer er ved stiklinger.

Dahlia balkongpleie populær formeringsmetode ved stiklinger

 Georginer er flerårige urteaktige hageplanter.

Dahlias balkongpleie i hagen forskjellige farger på blomstene oransje hvite røde toner

 Under våre klimatiske forhold kan de ikke overvintre ute.

Dahlia balkongpleie i hagen et hav av blomster av forskjellige fargede georginer på et solrikt sted

 • Overvintring: Dahliaene kan holde seg ute i hagesengen til den første frosten. Dette gjør at knollene dine bedre kan lagre næringsstoffene de trenger for vinteren. Skjær deretter av planten og grave ut rotkulen med en gravegaffel. Rengjør jordklumpene fra knollene og ta dem med til vinterkvarteret. Disse vinteren best i et frostfritt rom, for eksempel i kjelleren eller i hagestua, om mulig i en sandkasse. Det skal være kjølig der, men ikke fuktig. Temperaturer rundt 5 grader C får knollene veldig godt. Våren etter plantes knollene tilbake i hagen.

 Georginene kan bli opptil 1,30 høye utendørs.

Dahlias balkongpleie georginer i hagen forskjellige farger blomster hvit gul rosa rød opp til 1,30 m høy

 Lavt voksende dahliaer kan også stelles i plantasjer på balkongen.

Dahlia balkongpleie lavvoksende varianter på balkongen steller i planter, gryteboks, kar

 • Behold georginer på balkongen

Men hvis du ikke har din egen hage, kan du dyrke vakre dahliaer og andre iøynefallende blomster på balkongen eller terrassen. Så du kan nyte et ekte blomsterhav i umiddelbar nærhet hele sommeren. Varianter med lav dahlia kan lett stelles i potter, kar eller andre planter på balkongen. Dette skal ikke være rakettvitenskap, du må bare vurdere preferansene til de blomstrende eksotiske artene. Og legg merke til følgende pleietips:

 • Knollene på potten dahliaer må ikke plantes før slutten av april. Du kan dvele i vinterhagen eller andre kvartaler til du tar dem med ut etter ishelgenene. Blomstene kan også formeres om våren.
 • Hvis du legger knollene i en gryte, ikke for dypt, men ganske flatt. Det er best å bruke balkongpottjord blandet med litt sand og granulat.

 De fargerike georginene ser også bra ut på balkongen.

Dahlias balkongpleie fargerike esker med forskjellige fargede blomster flott syn på balkongen

 Velg en beskyttet og solrik beliggenhet for dem på balkongen eller terrassen.

Dahlias balkongpleie for hvite georginer på terrassen skjermet for vinden på et solrikt sted

 • Den ideelle beliggenheten for dahliaene på balkongen ville være skjermet for vind og sol. Vann alltid blomstene om ettermiddagen, gjødsle med flytende gjødsel en gang i uken. Du må kutte av blekne stilker hele tiden.
 • Før den første frosten sent på høsten, må potten dahliaer, i likhet med sine hageslektninger, kuttes nær bakken og la den overvintre på et frostfritt sted. Du kan la knollene på balkongdahliaene dine stå i en gryte eller bøtte. Du kan også grave dem opp og legge dem i sanden. De må uansett omplanteres våren etter.

 Dahliaer på balkongen – det er her du kan nyte morgenkaffen din fullt ut!

Dahlias balkongpleie fargerike blomster kaffekrus hyggelig atmosfære nyt brus

 I tillegg til begonier og pelargoner, gir dahliaer også en rekke farger på balkongen.

Dahliaer balkongpleie Varianter av farger på balkongen Georgines Begonias Geraniums

 På denne måten kan du forvandle balkongen eller terrassen til et blomsterparadis!

Dahliaer balkongpleie fargerike blomster roser pelargoner forvandler balkongen terrassen til et blomsterparadis

Fargerike dahliaer er den beste dekorasjonen!

Dahlias balkongpleie hvite røde georginer i bøtte beste dekorasjon for forskjellige anledninger

Dahlias balkongpleie lavvoksende varianter, vann gjødsler moderat

 Lilla georginer er en sjeldenhet.

Dahlias balkonger bryr seg om lilla georginer en sjeldenhet

Men de ser veldig elegante ut!

Dahlias balkonger bryr seg om elegante synet lilla georginer en sjeldenhet