Du har sannsynligvis allerede sett de små oransje-fruktene av physalis på fruktmarkedet i nærheten, eller du kjenner dem som en dekorasjon av desserter eller fruktsalater. De oransje til lysebrune skallene på denne eksotiske frukten er også attraktive fordi de ser ut som små lykter og derfor ofte brukes i høstdekorasjoner. Men hvis du vil finne ut litt mer om Physalis, så har du kommet til rett sted i dag. I det følgende rapporterer vi kort om opprinnelsen til denne planten og gir deg omsorgstips hvis du vil dyrke den i hagen din. Bli med det og finn ut mer om Physalis.

Physalis kalles med rette lyktblomsten.

Physalis eksotisk frukt også kjent som kinesisk lanterne på grunn av skallets form

Hvor kommer physalis fra, og hvordan kalles det??

Physalis kommer opprinnelig fra Peru og Chile, og derfor er den eksotiske frukten også kjent under navnet Andesbær (Physalis peruviana) eller Cape stikkelsbær. Det andre navnet kommer fra antagelsen om at frukten ble brakt av sjøfolk fra Sør -Amerika til Sør -Afrika i kolonitiden, til Cape of Good Hope.

Physalis er lett en varmekjær plante, men den kan også dyrkes på våre breddegrader. I Europa er det også kjent som jordbær eller blære kirsebær. Uansett hva vi kaller den eksotiske fruktplanten, er Physalis en flerårig plante. I prinsippet er det flerårig, men vi dyrker det bare som etårig på grunn av dets følsomhet for frost. Faktisk kan du bare dyrke dem i varme regioner i Tyskland og nyte deres smakfulle frukt i vakkert formede oransje skall. De er spiselige og, avhengig av den litt sure smaken, minner de om stikkelsbær.

Disse små oransje fruktene smaker fantastisk!

Physalis eksotisk frukt små oransje frukter i tynne skall

Ekstra tips: Vær forsiktig med de andinske bærene! Bladene og røttene til physalis inneholder giftige alkaloider! Så vær forsiktig med det!

Skjellene inneholder giftige alkaloider!

Physalis eksotisk frukt på treet små frukt giftige alkaloider i poden

Physalis imponerer oss med sitt eksotiske utseende

Andesbæret er en raskt og frodig plante. Den kan nå en høyde på 2 m. Bladene er hjerteformede, fløyelsaktige og litt hårete. Blomstene er veldig attraktive fordi formen ligner små lykter. De er også gule og noen ganger har svarte flekker. Åtte til ni uker etter blomstring dannes de første grønne lanternene. Disse er farget oransje til lysebrun i høsttiden. De åpner seg litt og ser ut som små lykter. På grunn av dette eksotiske utseendet brukes bærhylsene ofte til dekorasjon. De gir hver høstdekorasjon mer naturlig sjarm. De små gule fruktene i den, mer som cocktailtomater, er spiselige og veldig sunne fordi de har et høyt vitamin C -innhold. Dette gjør dem populære når de skal tilberede og dekorere fruktsalater og desserter. Fruktene kan konsumeres rå eller tørket.

 Physalis i bøtte – med riktig pleie kan du dyrke den eksotiske planten i flere år.

Physalis eksotisk frukt i potter for å opprettholde et eksotisk utseende, dyrke riktig flere år

Hva du bør vurdere når du tar vare på physalis?

For at du også kan beundre Andesbærene i din egen hage, er det lurt å vurdere følgende pleietips.

  • Plassering og jord: Physalis liker en varm, full sol og skjermet sted. Jorden skal være løs og rik på næringsstoffer, så kan den varmebehovende planten produsere fruktene sine. Hvis det blir kjølig tidlig på året i din region og nattfrost kommer, må du kanskje dyrke physalis i bøtta. Dette gjør det lettere å bringe dem inn når temperaturen ute er ugunstig (for eksempel under 12 grader om natten).
  • Planting: Hvis du har kjøpt en ung plante, etter de siste frostene, er mai den beste tiden å plante den ute. Gi et bredt fritt rom for dine andinske bær, fordi de vokser buskete og danner mange skudd. Du trenger for eksempel ikke å plante noe annet på en meters avstand. Ofte trenger planten også et klatrehjelpemiddel.

Physalis trenger et stillas eller gitter for å vokse veldig høyt.

Physalis eksotisk frukt liten oransje frukt i et interessant formet skall opp til 2 m høyt

  • Vann og gjødsle: Andesbærene må vannes regelmessig, men unngå vannlogging. Jorden skal være jevnt fuktig. For befruktning er det best å legge til noen hornspon mens du planter. En liten mengde kompost vil også være tilstrekkelig.
  • Overvintring: Physalis er følsom for frost, og derfor er det vanskelig å overleve de lave vintertemperaturene i hagebedene våre. Det er derfor tilrådelig å dyrke dem i et kar. Før du tar det eksotiske til vinterkvarteret, må du kutte det ned med to tredjedeler. For physalis, finn et lyst sted i huset der temperaturen ikke faller under 10 grader. Om våren må hun venne seg til solen igjen før du tar henne med ut.

Omtrent ti uker etter blomstring er fruktene fra Physalis klare til å bli høstet.

Physalis eksotisk frukt små oransje frukter i tynne skall

 De har en søt og sur smak og minner om stikkelsbær og ananas.

Physalis eksotisk frukt små oransje frukter

De oransje skallene til physalis brukes ofte når de fire veggene skal dekoreres om høsten.

Physalis eksotisk frukt, små appelsiner

Den perfekte dekorasjonen av cocktailer, fruktsalater og desserter.

Physalis eksotisk frukt liten oransje fruktdessert med chiafrø dekorert med physalis

De små fruktene er en flott dekorasjon for denne deilige sitronkaken.

Physalis eksotisk frukt, små oransje frukter, perfekt dekorasjon for sitronkake