Prinsesse Haya fra Jordan har vært fokus for medieinteresse i flere uker. Den 45 år gamle Haya bint al Hussein skapte overskrifter med sin vellykkede flukt fra et tvangsekteskap med Emiren Dubai, sjeik Mohammed bin Raschid Al Maktoum (70). Det ble også spekulert om en påstått affære med livvakten hennes. Det er til og med mistenkt at det var nettopp med hans hjelp at hun klarte å flykte fra sjeiken. Prinsesse Haya tok sine to barn på flukt og 35 millioner euro for å bygge et nytt liv i Europa. Selv om det var uklart nøyaktig hvor hun var i flere uker, dukket hun opp offentlig for første gang i slutten av juli. De første høringene i High Court i London fant sted 30. og 31. juli. Det handler om varetekt for de to barna til prinsesse Haya og Emir i Dubai. Men også en formue på nesten fem milliarder.

Rettstvisten om forvaring av barna begynte i London i slutten av juli.

Prinsesse Haya Sheikh Mohammed fra Dubai kjemper i retten for varetekt av barna hennes

  • Hvem er prinsesse Haya?

Prinsesse Haya er datter av den tidligere jordanske kongen Hussein og halvsøster til den nåværende herskeren Abdullah II. Men hun vokste opp i Storbritannia, hvor hun gikk på private skoler og studerte filosofi, politikk og økonomi ved det anerkjente Oxford University. Den intelligente kvinnen har vært gift med sjeik Mohammed siden 2004 og er hans sjette kone.

Herskeren i Dubai er fortsatt visepresident, statsminister og forsvarsminister i De forente arabiske emirater. Det fremdeles ekteparet har to barn sammen, en 11 år gammel datter som heter Al Jalila og en 7 år gammel sønn, Zayed. Etter å ha flyktet fra Dubai, sies prinsesse Haya og barna å bo i en villa på 95 millioner dollar i London, nær Kensigton Palace. Ifølge britiske aviser sies hun å være venner med kongefamilien. I London sies det at prinsesse Haya er bevoktet av en privat sikkerhetstjeneste. I Storbritannia skal hun ifølge forskjellige aviser ha søkt om politisk asyl.

 30. juli dukket prinsesse Haya opp offentlig for Høyesterett i London for første gang siden hun tvang ekteskapet rømte.

Prinsesse Haya for High Court i London 30.-31. Juli 2019

  • Prinsesse Haya står overfor livets viktigste kamp

Overraskende, den 25. juli, publiserte prinsesse Haya og sjeiken i Dubai en felles uttalelse. Den sier at retten handler om “trivsel for de to barna i ekteskapet og ikke om skilsmisse eller økonomi”. Men ifølge eksperter er saksbehandlinger av denne størrelsen virkelig bitre, så du forventer en skikkelig “domkamp”. En anonym kilde skal ha rapportert at sjeiken nå har begjært skilsmisse. Dette burde vært utarbeidet i begynnelsen av juli.

Prinsesse Haya og toppadvokat Fiona Shackleton i London High Court.

Prinsesse Haya, hennes beste advokat Fiona Shackleton i High Court i London

Nå begynner prinsesse Haya livets hardeste kamp. Høyesterett i London må avklare hvem som skal ha forvaring av barna. Hvis det blir en skilsmisse, vil tvisten være på nesten 5 milliarder euro i eiendeler. Prinsessen har allerede ansatt stjerneadvokaten Fiona Shackleton (63), som representerte den kjente popsangeren Madonna i hennes skilsmisse fra Guy Ritchie. I mellomtiden ba prinsesse Haya London høyesterett om vergemål for barna hennes. Hun sa at hun flyktet fra Dubai av frykt for hennes og barns sikkerhet. Hun ba også om to pålegg: en for å beskytte mot tvangsekteskap og den andre for å beskytte mot vold i hjemmet. Sheikh Mohammed, som ikke var til stede under høringene i London, skal ha søkt om å få barna returnert til Dubai, ifølge britiske medier. Så rettskampen begynner, og den vil definitivt være lang og vanskelig.

Prinsesse Haya er en nåværende opprører for kvinnerettigheter.

Prinsesse Haya Sheikh Mohammed fra Dubai hennes datter Al Jalita 11 år gammel

  • Det har vært andre fluktforsøk i familien til sjeiken i Dubai

Det er ikke mye informasjon tilgjengelig om Sheikh Mohammeds personlige liv. Det er imidlertid kjent at han har seks koner og 23 barn. To av Mohammeds voksne døtre, prinsesse Shamsa og prinsesse Latifa, prøvde allerede å flykte fra faren. I begge tilfeller slo imidlertid sjeiken til med all alvor og begge døtrene skal ha blitt brakt tilbake med “brutal makt”. Det første flyktningsforsøket var i 2000 da prinsesse Shamsa flyktet fra farens eiendom i Sørøst -England. Hun dukket opp i Cambridge noen uker senere, men ble kidnappet og ført tilbake til Dubai. Det sies at hun har sittet åtte år i fengsel der. Ifølge andre kilder har hun aldri blitt sett siden hendelsen.

Prinsesse Haya er redd for hennes og barnas sikkerhet. Og av svært forståelige grunner.

Prinsesse Haya Sheikh Mohammed fra Dubai er redd for hennes og hennes barns sikkerhet

I februar 2018 gjorde Mohammeds datter Latifa også et spektakulært fluktforsøk. Den unge kvinnen prøvde å flykte fra farens “gylne bur” med jetski og yacht. Men den ble til slutt stoppet av en spesiell enhet utenfor den indiske kysten og tvangsbrakt tilbake til Dubai. Før hun prøvde å rømme, fortalte Sheikha til Latifa i en 39-minutters video om det “store egoet” og farens grusomme gjerninger, og kalte ham “ond i person”. “Han er djevelen, det er ikke noe bra med ham. Han dreper folk for å beskytte omdømmet sitt, sier Latifa i videoen. Prinsesse Haya prøvde å mekle i denne familiekonflikten. Men nå er hun selv på flukt fra herskeren i Dubai. Hun lyktes til nå. Publikum er åpenbart ved deres side og venter på hele høringen i Londons høyesterett. Dette vil finne sted 11. november i år.

 Den intelligente kvinnen har sluppet unna et tvangsekteskap med sjeiken i Dubai.

Prinsesse Haya Sheikh Mohammed fra Dubai lyktes med tvangsekteskap

 Vil prinsesse Haya snart kunne le igjen? Det gjenstår å se.

Prinsesse Haya lo på ansiktet til den unge intelligente kvinnen som lyktes med å flykte fra tvangsekteskap

Høringen i London Høyesterett finner sted i november.

Prinsesse Haya Sheikh Mohammed fra Dubai kjemper i retten for varetekt av barna hennes