I dagens innlegg ønsker vi å introdusere deg for en annen eksotisk innendørs plante. Blomsterelskere er sannsynligvis allerede kjent med den vakre skamblomsten, som tiltrekker seg oppmerksomhet med sine eksotiske blomster i brennende farger. Kjønnsblomsten bærer det vitenskapelige navnet Aeschynanthus og er også kjent for oss som sanseblomsten. Det er en av de eksotiske plantene som utstråler en spesiell sjarm og gir en grønn tone til de fire veggene dine. Skammeblomsten er spesielt iøynefallende i blomstringstiden og gir oss deretter unike blomsterkaskader. Du vil sikkert finne flere interessante fakta om denne attraktive grønne romkameraten nedenfor. Vi har også listet opp de viktigste tipsene for omsorg for kjønnsblomsten. Hvis du følger disse, kan du også beundre den blomstrende prakt av denne planten hjemme hele året.

Skammeblomsten scorer med sine unike blomster i lyse farger.

Skam blomsterhengende kurv hjemme grønne eggformede blader røde begerformede blomster iøynefallende

Skamblomstens opprinnelse og utseende

I de fuktige regnskogene i Sør- og Øst-Sør-Asia og Oseania kan kjønnsblomstene finnes utendørs. Omtrent 185 arter av slekten Aeschynanthus er kjent, selv om dette tallet ofte svinger. Det er også interessant at disse blomstene sjelden er forankret i bakken i naturen.

Stort sett vokser de som epifytter, det vil si som epifytter på andre planter. Noen steder koloniserer de steiner og bergarter som litofytter. I stueplantkulturen blir de stort sett tatt vare på som hengende planter. De skjærer en fin figur i hengende kurver og tiltrekker alltid alles oppmerksomhet. To typer husplanter er spesielt populære, nemlig Aeschynanthus radicans og Aeschynanthus x splendidus. Tallrike dyrkede former er kjent som også tilhører samme slekt. Kjønnsblomstene har mer eller mindre forgrenede eviggrønne skudd som er opptil 60 cm lange. Bladene er eggformede og mykt hårete. I noen dyrkede former er de dekket av et tykt lag med voks.

Formen på de eviggrønne bladene på kjønnsblomsten kan variere avhengig av arten.

Skam blomsterhengende kurv hjemme eviggrønne eggformede blader litt hårete røde begerformede blomster iøynefallende

 

Imidlertid er ikke bladene, men de vakre blomstene den største attraksjonen til kjønnsblomstene. Disse har høysesong fra juni til september, fordi den viktigste blomstringstiden for disse prydblomstene strekker seg i løpet av disse månedene. Med riktig pleie og optimale vekstforhold kan de produsere blomster fra vår til vintermånedene. Vakre, rørformede blomsterklynger henger vanligvis fra skyteendene og er farget rødt. Men det er arter med oransjerøde eller gule blomster. For eksempel blomstrer arten Aeschynanthus speciosus oransjerød, med blomstens indre oransje-gul.

 De delikate blomstene er litt hårete og veldig iøynefallende i sin lyse røde farge.

Skam blomsterhengende kurv hjemme eviggrønne ovale blader mørkerøde rørformede blomster litt hårete

Viktige pleietips for kjønnsblomsten du bør ta hensyn til

Hvis du vil nyte de vakre røde eller oransje blomstene lenger, anbefaler vi deg å følge våre pleietips.

  • Plassering: Velg en varm og solrik beliggenhet året rundt for kjønnsblomsten hjemme, der luftfuktigheten er ganske høy. Et blomstervindu i en skyggefull beliggenhet eller et lyst bad ville være ideelt. Prydplanten liker ikke direkte sol, noe som skyldes sin opprinnelse i regnskogene i Asia. Romtemperaturen skal være konstant, helst mellom 20 og 25 grader C. Skamblomsten kan holdes kjølig i en måned om vinteren, ved temperaturer på 15 til 18 grader C og ikke vannes i det hele tatt i løpet av denne tiden. Med dette lille trikset i omsorgen stimulerer du blomstringen av prydplanten.

Kjønnsblomsten liker en varm og solrik beliggenhet året rundt.

Skamblomst plassert på en trestol hjemme, velg en varm og solrik beliggenhet hele året

  • Vanning og gjødsling: Kjønnsblomsten foretrekker løsnet kaktusjord eller pottejord med leiregranulat. Vær oppmerksom på substratets vanngjennomtrengelighet. For mye vanning er skadelig, så gjør det forsiktig og med et sikkert instinkt! Aeschynanthus må verken tørke ut eller helles over. Bruk alltid vann ved romtemperatur, men ikke kaldt vann! Du må vanne veldig sparsomt, spesielt om vinteren. Den samme regelen gjelder for befruktning, fordi kjønnsblomsten ikke har et stort behov for næringsstoffer. Det er best å gjødsle dem annenhver uke fra mars til august med flytende gjødsel. I sommermånedene kan du spraye prydplanten lett for å øke fuktigheten. Skamblomsten vil takke deg for det med vakre blomster.

 Om vinteren må du vanne og gjødsle sparsomt. En gang annenhver uke – det er nok!

Skam blomst hjemme i en gryte på et varmt og solrikt sted

  • Overvintring: I dette tilfellet vil en vinterhage eller et varmt og fuktig drivhus være godt egnet. Temperaturene der er lavere, rundt 15 grader C. Mengden lys er også begrenset, noe som bremser veksten av kjønnsblomsten. En pause på en måned er bra for prydplanten. Om våren viser den sin fulle blomst igjen!
  • Repot og klipp: Du trenger bare å ompotte når plantemaskinen er fullstendig rotfestet. Den mest passende tiden for dette er månedene februar og mars eller på senhøsten, kort tid etter blomstringstiden. En beskjæring, som for eksempel med roser eller hortensiaer, er ikke nødvendig her. Bare hvis noen skudd har blitt for lange, kan de forkortes med en tredjedel.

Skamblomsten utvikler seg optimalt i en hengende kurv og gir oss unike blomsterkaskader.

Skam blomst hengende kurv hjemme grønne eggformede blader røde begerformede blomster unike blomsterkaskader

Skamblomst hengende kurv hjemme grønne ovale blader lange skudd ingen blomster

Noen flere tips som ville være nyttige når du tar vare på kjønnsblomsten

  • Du bør under ingen omstendigheter flytte kjønnsblomsten i blomstringsperioden! Enhver endring i plassering kan føre til at prydplanten feller knopper og blomster.
  • Skamblomsten kan formeres ved stiklinger om våren.
  • Prydplanten er følsom for lav luftfuktighet. Det er nettopp i slike tilfeller dukker det opp skadedyr som edderkoppmidd og bladlus.
  • Det er forskjellige meninger om hvorvidt kjønnsblomsten er giftig eller ikke. Vi anbefaler imidlertid ikke å holde prydplanten i barnehagen og heller holde den borte fra kjæledyr. Bedre trygt enn beklager!

 Nok et bevis på at naturen er den største artisten!

Skam blomst hengende kurv hjemme grønne ovale blader delikate røde blomster unike blomsterkaskader

Skam blomst hengende kurv hjemme grønne eggformede blader delikate rosa blomster unike blomsterkaskader

Skam blomst hengende kurv hjemme ikke langt fra vinduet plassert grønne ovale blader delikate røde blomster