Strelitzia er en eksotisk blomst som du kan få i nesten alle blomsterbutikker og bruke den til dekorative formål i ditt eget hjem. Den skårer med sin særegne blomst, og derfor er Strelitzia spesielt populær som snittblomst. Blomstene er så unike i sin form og farge at de ligner fjærkammene til paradisfugler. Av denne grunn kalles blomsten i folkemunde for paradisfuglblomsten. Dette vil sikkert gi deg en sterk dose mediterran sjarm til hjemmet ditt hvis du beholder det som en beholderplante i et lyst og romslig rom eller i vinterhagen. Du vil snart finne ut hva annet du bør vite om denne eksotiske blomsten og hva du må tenke på når du skal ta vare på den.

 Strelitzia kalles med rette paradisfuglens blomst.

trelitzie også kalt paradisfugl blomst eksotisk sjarm

  • Opprinnelse, utseende og beliggenhet til Strelitzia

Opprinnelig kommer det eksotiske fra den sørlige delen av Afrika, men er også utbredt på Kanariøyene. Det ble først beskrevet i Europa i 1773 av den engelske botanikeren Sir Joseph Banks og oppkalt etter dronning Sophie Charlotte, født prinsesse av Mecklenburg-Strelitz.

Paradisfuglens blomst er veldig unik i utseende.

Strelitzia unik i utseende, karakteristisk blomst

I dag er blomsterhandlere kjent med fem arter av Strelitzia, som hovedsakelig er forskjellige når det gjelder voks og blomsterfarge. King’s Strelitzia (Strelizia reginae) er utvilsomt veldig populær. Den har et prangende utseende og særegne store grønnaktige bladblad. De seks kronbladene er veldig slående, de ytre er oransje og de indre er himmelblå. Med sine blomsterfarger og former tiltrekker Strelitzia alles oppmerksomhet. De andre artene er ikke mindre vakre, men de er farget annerledes og kan vokse mellom to og ti meter, avhengig av arten. For eksempel trollbinder Strelitzia alba oss med sine eksotiske hvite blomster, men disse kan nesten ikke ivaretas hjemme fordi den vokser raskt i høyden og kan nå høyder på opptil 10 m. Denne typen er mer egnet som en eksotisk dekorasjon for offentlige rom.

King’s Strelitzia scorer med sin særegne blomst.

Strelitzie populær type King Strelitzia og dens blomstring

King’s Strelitzia kan tas vare på hjemme. Planten liker temperaturer mellom 8 og 18 grader C. Velg et solfylt sted for denne eksotiske og ikke flytt planten igjen så snart den har dannet blomster. Når du endrer plassering, danner den ikke lenger blomster. For den sofistikerte skjønnheten må du forberede leirrik og næringsrik jord, som likevel er godt drenert. Når du planter eller ompotter for første gang, er det viktig å sørge for et dreneringslag som forhindrer vannlogging.

Du må imidlertid være tålmodig for denne blomstringen.

Strelitzies unike blomst gir et eksotisk preg

  • Viktige pleietips for den eksotiske planten med et blikk

Strelitzia er en flerårig og følgende gjelder for omsorgen:

Vann: Om sommeren kan du vanne rikelig etter behov, men moderat om vinteren. Hold jorden i potten litt tørr i de kalde månedene. Unngå vannlogging, da dette kan føre til at røttene råtner raskt.

Gjødsle: Fra mai til oktober er det tilrådelig å gi planten egnet gjødsel for containerplanter.

Repotting: Den beste tiden for repotting er i mars / april, dvs. på slutten av våren. Hvert tredje år må du repotere Strelitzia og alltid få en beholder som er 20% større. Vær forsiktig når du ompusser, for de kjøttfulle røttene, du må ikke skade dem.

Strelitzia takker deg for riktig omsorg med en eksotisk blomst.

Strelitzia eksotiske blomster med riktig omsorg

Overvintring: Det er best for Strelitzia å overvintre på et lyst og solrikt sted, hvor temperaturen ikke faller under 10 grader og ikke hopper over 18 grader C..

Ekstra tips: Wiltede eller eldre blader bør alltid fjernes. Dette gir det gjenværende grønne løvet nok lys og luft til å fortsette å vokse sunt. Det er også godt å vite at de frodige grønne bladene på den eksotiske planten er litt giftige, så de kan være farlige for små barn og kjæledyr.

Formering: I utgangspunktet kan Strelitzia formeres ved divisjon eller frø. Når du deler, må du sørge for at neste gren allerede har slått rot og har minst tre blader. Formering av frø er også mulig, men du må være tålmodig for dette, fordi spiring starter bare om noen få uker, men det kan også ta måneder. Hvis dette skjer, ikke forvent at Strelitzia blomstrer i løpet av de neste årene. Du kan finne ut mer om såing av paradisfuglens blomst i vedlagte video:

Avhengig av klimaforholdene kan Strelitzia også vokse i hagen …

Strelitzia i hagen i passende klimatiske forhold

… og vær et eksotisk høydepunkt utenfor.

Siste omsorgstips: Bladene og blomstene til paradisfuglblomsten er robuste og sjelden utsatt for plantesykdommer. Tørr romluft og for mye fuktighet kan imidlertid føre til problemer. Med riktig pleie kan dette unngås.

Røde flekker på blomstene er et tydelig tegn på sykdom. Denne paradisfuglblomsten er dessverre infisert av edderkoppmidd og septoria -sopp.

Strelitzia har frodige grønne, doble rader, store, læraktige blader.

Men de vakre blomstene er et godt bevis på naturens uendelige skaperkraft.

Strelitzias vakre blomster er bevis på naturens skapende kraft