Det er ikke overraskende at orkideer er blant de vakreste og mest populære innendørsplanter i verden. De scorer med sine praktfulle blomster og delikate farger og blir til et spesielt blikkfang i alle rom, uansett hvor de er. Orkideene har en eksotisk teft og er perfekte både som bordpynt og som rompynt. Kort sagt, disse blomstene ser flotte ut hvor som helst og tiltrekker seg lett alles oppmerksomhet. Imidlertid må man ikke glemme at det ligger mye orkideomsorg bak denne eksotiske skjønnheten. Orkideer har faktisk et rykte for å være vanskelig å dyrke stueplanter. Og det er nok sant! Du trenger en spesiell gryteblanding og en viss mengde vanningsvann for å trives veldig godt. Slik at du kan beundre praktene av blomstene i dine fire vegger lenger, vil vi vise deg i dag hvordan du kan ta vare på vakre orkideer. Her er de viktigste tipsene for den beste orkideomsorgen.

 Vil du lære å ta godt vare på orkideene dine??

Omsorg for orkideer skikkelig fire orkidépotter på sørvinduet vakre iøynefallende flotte blomster i forskjellige farger

Orkideer er vakre, men veldig krevende stueplanter

Selv om orkideene er veldig populære som innendørs planter, stiller de høye krav til eierne. Bare de som tar godt vare på disse eksotiske artene kan se frem til sine vakre blomster i myke farger. De fleste orkideer er tropiske planter, men det betyr ikke at de trenger fuktigheten i regnskogen for å trives i hjemmet ditt.

Tørrromatmosfæren kan imidlertid være en utfordring for deg når du tar vare på orkideer. Orkideer kan ha andre behov enn de fleste av plantene dine, men hvis du mestrer det grunnleggende om å ta vare på dem, kan de også være lettpleie stueplanter. En ting er sikkert – de er helt unike i deres nærvær. De takker deg også på en fin måte for innsatsen. Hvis du aldri har prøvd å dyrke en orkide hjemme, er det på tide å gjøre det.

Takket være følgende tips for riktig orkidepleie, vil du kunne se disse eksotiske stueplantene foran øynene dine hver dag.

 Orkidefamilien er hjemmehørende i de tropiske og subtropiske områdene i verden.

Orkideer bryr seg skikkelig om vakre blomster i lilla og hvite to potter på en solrik beliggenhet ikke langt fra vinduet

 Dette er flerårige stueplanter med vakre blomster.

Omsorg for orkideer riktig flerårig vakre rosa blomster borddekorasjon gylden blomsterpotte

Omsorg for orkideer: Hva trenger disse blomstene for å trives praktfullt??

Botanikere kjenner et enormt antall orkideer. På verdensbasis sies det å være rundt 30 000. Dette er flerårige planter som med riktig omsorg viser frem sine praktfulle blomster hele året. Den mest populære typen orkideer er sannsynligvis phalaenopsis eller kjent på tysk som møllorkideen. Det er også den mest solgte potten i Europa. Denne typen orkideer er også ganske enkle å ta vare på og blomstrer av seg selv, men dette er ikke tilfelle med alle typer orkideer. For å kunne ta godt vare på orkideer er det imidlertid noen ting du må være oppmerksom på. Vi har listet opp de viktigste tingene om riktig orkideomsorg for deg:

Med riktig pleie av orkideer vil du beundre denne elegansen og eksotismen i hjemmet ditt hver dag.

Omsorg for orkideer skikkelig vakre hvite blomster i mørk brun potte som et borddekorasjons blikkfang

 1) Plassering, planter og underlag:  

Velg en solrik beliggenhet for Phalaenopsis hjemme, men der solen ikke skinner direkte om sommeren. Den vakre blomsten tåler ikke sterkt sollys. Om vinteren kan du sette den på et vindu i sør, der det definitivt vil føle seg hjemme. En moderat romtemperatur er veldig hyggelig for orkideer, for eksempel rundt 22 grader C. Det må imidlertid ikke være kjøligere enn 12 grader i rommet. Den riktige plantemaskinen er også avgjørende for at enhver orkide skal trives. Vi anbefaler transparente blomsterpotter laget av glass eller plast. På denne måten kan du unngå vannlogging i potten, fordi dette er skadelig for rotene til orkideene. Du trenger imidlertid aldri å fylle blomsterpotten med vanlig pottejord! Bruk bare spesiell jord til orkideer som du finner i hver blomsterbutikk. Dette er faktisk et underlag med en struktur som ligner barkmulk, og det er veldig luft- og vanngjennomtrengelig.

Det viktigste i orkideomsorg er riktig vanning.

Omsorg for orkideer Riktig vanning er alt og alt av omsorg for orkideer

2) Pleie av orkideer riktig: Hvor ofte bør du vanne og gjødsle de eksotiske plantene?

Dette er et viktig spørsmål fordi de fleste feil ved orkidépleie kommer fra feil vanning. På den ene siden trenger du ikke vanne planten for ofte, men kjenner dens behov godt. Vanning en gang i uken er greit, men bare hvis underlaget føles tørt å ta på. Du må kanskje bare bruke vann med lite kalk. Det er best å bare bruke regnvann eller kokt vann for å vanne orkideene, fordi disse vakre stueplantene er følsomme for kalk. De lider av hardt vann, men også av vannlogging. Hvis orkidejorden er for fuktig, vil røttene råtne og gradvis dø av. Bladene blir myke og visner deretter. Med slike tegn er det viktig å redusere vanningen og omplante blomsten. Ellers dør planten snart. For ukentlig befruktning er det best å bruke flytende orkidegjødsel, som er veldig lav dose og finnes i blomsterbutikker.   

Omsorg for orkideer: Vann de attraktive eksotiske plantene bare om morgenen, en gang i uken.

Pleie orkideer ordentlig Om morgenen kan du vanne attraktive eksotiske planter i den hvite potten en gang i uken

 Bruk bare vann med lite kalk ved vanning, for eksempel regnvann eller kokt vann.

Orkideer ordentlig omsorg for kalkfritt vann når vanning Plante på vinduet fiolette blomster veldig attraktive

 Forsiktighet! Orkideene er veldig følsomme for kalk!

Omsorg for orkideer Orkide som veggdekorasjon ikke langt fra vinduet på et solfylt sted som er følsomt for kalk

3) Flere tips for riktig omsorg for orkideer

Her er et par viktige pleietips på et øyeblikk.

  • Tilbaketrukne blomsterstilker må klippes og fjernes regelmessig, men bare når de er helt tørre.
  • Du kan forkorte stammen på orkideen litt for å oppmuntre til ny blomstring.
  • Riktig omsorg for orkideer inkluderer også å ompotte dem hvert annet år. Plantene trenger vanligvis ikke en større potte, men heller ny jord. Hvis den gamle orkidejorda lagrer for mye vann, må det fornyes, ellers oppstår vannlogging! Dette er kjent for å være dødelig for røttene til den vakre planten. Ved repotting kan du også kutte av alle døde røtter og undersøke planten for skadedyr.

 Når du multipliserer eller ompotter, trenger du bare en ny potte og orkidejord for den nye planten!

Orkidejord og blomsterpotter

  • Omsorg for orkideer riktig, multipliser eller repot en ny pott med ny orkidejord
  • Orkideene danner luftrøtter som stikker ut fra blomsterkaret. Disse må ikke kuttes fordi planten absorberer fuktighet gjennom dem.
  • Repotting brukes også til å forplante orkideene. Når planten din har dannet kindels, er det på tide å skille dem. Du kan bare gjøre dette når orkideen din ikke blomstrer!

Viktig for å opprettholde orkideer riktig: Når du ompotter, må du kutte av døde røtter!

Ta vare på orkideer ordentlig når du repoter, kutt av døde røtter

 Til tross for blomstringsperioden, må denne planten presses om igjen på grunn av råtne røtter!

Omsorg for orkideer ordentlig, repot raskt hvis røttene er råte

Orkideene har luftrøtter, disse må ikke kuttes av!

Ta godt vare på orkideer Ikke kutt av luftrøtter som stikker ut av potten

Med riktig pleie av orkideer vil du se denne eksotiske skjønnheten foran øynene dine hver dag hjemme.

Riktig omsorg for orkideer Glasskar fylt med små steiner vakker elegant plante med hvite blomster

Orkidéblomstene er virkelig unike!

Orkideer beholder riktig unike gule blomster med interessant form

 En nytelse for øyne og sjel!

Orkideer bryr seg ordentlig om eksotisk skjønnhet mørkerøde blomster en fryd for øyne og sjel