Vertikal hage er en av de lengste urbane hagearbeidstrendene fra de siste årene. Innvendige og yttervegger er designet med grønne planter, både dekorative og spiselige. En vertikal hage har mange fordeler og ulemper. Vi vil trekke din oppmerksomhet til begge disse i den følgende artikkelen. Vi vil også dele noen designtips.

I noen tilfeller er en vertikal hage som et kunstverk

vanlige hagesorter plantes vertikalt

Vertikal hage: de forskjellige strategiene

Det er flere forskjellige strategier for å lage en vertikal hage. Noen planter kan settes direkte inn i veggskjøtene. Dette er det ideelle stedet for sukkulenter. Andre større plantearter er også fantastisk egnet. Andre kan festes til stålgitter eller trekassesystemer.

Når du bygger den vertikale hagen, kan du enten starte fra undergrunnen eller plantetypen. Instruksjoner for vertikal hagearbeid med paller finner du her. Når du bestemmer deg for hvilken type undergrunn og planter, må du selvfølgelig også vurdere materialet på veggene dine og andre særegenheter ved bygningen. Du finner mange nyttige tips om urbane hagearbeid og de “grønne teppene”, som vertikale hager også kalles i denne artikkelen.

I dette tilfellet tok du høstprakten inn i hjemmet ditt

vertikal hage høstdekorasjon diy

Fordelene

En vertikal hage kan ha mange fordeler. Blant annet er dette en ekstra og naturlig isolasjon. Plantene som brukes der, frisker opp atmosfæren og sprer vakre aromaer. I tillegg har de naturlig en fantastisk dekorativ effekt som vil gjøre hjemmet ditt til en oase.

Den vertikale hagen er også veldig nyttig for mange mennesker fra et psykologisk synspunkt. Det får deg til å føle deg veldig nær naturen, selv om du bor midt i byen.

En vertikal hage lærer deg mye om plantene og naturen, selv om du bor i en by. Til slutt kan en vertikal hage også ha mange nyttige urter. Du kan bruke disse på ditt eget kjøkken.

Plassen mellom husene kan også skilles med en skillevegg

grønt teppeskille mellom hus

Ulempene

Vedlikeholdet av den vertikale hagen er ikke mindre arbeidskrevende enn det vanlige. Så du må ta deg tid og utgifter. Selv å bygge selve hagen er en veldig krevende prosess. Nærheten til naturen er ikke for alle: De grønne plantene tiltrekker seg også mange insekter, noe som kan være et problem for noen familier. Spesiell oppmerksomhet er nødvendig når det er personer med allergi i husstanden.

Det er også noen planter som er giftige – dette kan være svært farlig for barn og dyr. Så du bør ta hensyn til alle sikkerhetsreglene for den vanlige hagen, inkludert den vertikale.

Til slutt må du være oppmerksom på at noen anlegg kan svekke stabiliteten til gamle bygninger. Dette kan spesielt skje hvis den vertikale hagen er installert direkte i veggskjøtene og kan skade bygningsstrukturen.

En slik vertikal hage ville være ideell for en minimalistisk design

minimalistisk grønn hage

Praktiske tips

Type oppsett og omsorg er forskjellig fra en vertikal hage til en annen, avhengig av hva slags rammeverk og hvilke planter som velges. Det er imidlertid noen generelle tips. For det første må du justere de valgte plantene til plasseringen av den vertikale hagen. De fleste trenger et solfylt eller delvis skyggefullt sted. Imidlertid finnes det også egnede planter for skyggefulle flekker.

Disse og andre vanlige hagearbeidsregler må også overholdes i disse anleggene.

vertikal hage DIY balkongdekorasjon

Design ideer

En vertikal hage skriver seg ganske enkelt inn i ulike designkonsepter. Dette er for eksempel et flott alternativ til den vanlige grønne fasadedesignen med klatreplanter. Du kan også bruke en vertikal hage på rekkverk og rekkverk på terrassen. Dette fungerer på den ene siden som en vakker dekorasjon, men også som et flott privat og vindbeskyttelse. Du kan bruke den til å lage flotte aksentvegger i interiøret.

hjemmegrønn oase veggdesign

grønn vertikal hage på gårdsplassen

vertikal hage aksent vegg balkong

vertikal-hage-foran-en-stor-glass-fasade