Hvis du allerede leser denne artikkelen, betyr det – du er en fan av sukkulenter, eller du vil lære litt mer om den særegne skjønnheten til disse spesielle plantene. Vi i redaksjonen gleder oss til å se deg hos oss. Du har kommet til rett sted, for i en serie interessante artikler rapporterer vi om forskjellige sukkulenter og deres egenskaper, gir deg nyttige pleietips og hjelper deg med å dyrke disse plantene hjemme eller ute i hagen. På nettstedet vårt finner du kreative dekorasjonsideer med sukkulenter og tips om hvordan du med hell kan lage et terrarium i dine egne fire vegger eller en steinhage utenfor. Du kan også finne ut mange interessante fakta om sukkulenter for innendørs. I dag ser vi nærmere på en annen gruppe av disse plantene – nemlig utendørs sukkulenter.

 Sukkulenter utenfor pryder hagen og gir den et eksotisk preg

saftige arter for hagen kreative dekoridéer

Utendørs er det best å plante flerårige arter fra disse perfekte overlevende. Blant de mange saftige artene er det de som definitivt er hardføre. Som alle andre er også disse sukkulenter lette å ta vare på. Plantene kommer opprinnelig fra de subtropiske områdene, hvor det er mye varmere enn her, og de har utviklet gode lagringsorganer.

De har kjøttfulle blader og tykke stengler, hvor de perfekt avsetter vann og lett overlever lange perioder med tørke. Sukkulenter liker solrike steder utenfor der jorda er godt drenert. Hvis du skulle plante disse eksotiske artene rett i hagen og danne klynger av sukkulenter der, ville du introdusere et sterkt eksotisk preg på uterommet ditt. Uten å kreve mye oppmerksomhet eller innsats, vil sukkulenter utenfor forfine hagen din og få hele uteområdet til å se enda mer attraktivt ut.

Vårt tips: Vær forsiktig når du vanner, fordi de eksotiske tykke bladplantene nesten ikke tåler for mye fuktighet.

 Typiske “sørlendinger” invaderer de tyske hagene

Sukkulent arter for utendørs agave og småstein

Sukkulenter vokser utenfor i tyske hager

Hardy sukkulenter er klassikerne i hver middelhavshage. Her hos oss kan disse typiske “sørlendingene” blant hageplantene lett overleve en snøhvit vinter. Du trenger ikke engang å fjerne det tykke snølaget i de kalde vintermånedene, da dette fungerer som et beskyttende lag for sukkulenter. Men regn og fuktighet er ikke bra for plantene. Velg et skjermet, sørlig åsside for dem, og på denne måten skaper du de beste forutsetningene for deres videre utvikling.

 Omsorgstipsene for alle saftige arter er like

sukkulenter i hagestien laget av steiner

 Hvis du kjenner disse godt, har du kanskje ikke problemer med å ta vare på disse eksotiske plantene

saftige echeverias gir hagen et stilig utseende

Våre 5 favoritter blant hardføre sukkulenter til utendørs

For å fullføre bildet, vil vi kort presentere de populære sukkulenter for utendørs nedenfor. Dette handler ikke bare om den velkjente sedumplanten og den attraktive husleken. Vi har valgt andre varianter og ønsker å rette oppmerksomheten din mot dem med en gang.

Echeveria

Dette er eviggrønne saftige planter som opprinnelig kom fra Mexico. Disse tykke bladplanter skylder navnet sitt til den meksikanske tegner og illustratør Atanasio Echeverria y Godoy. Plantene danner velformede bladrosetter med tykke kjøttfulle blader, ofte uten stilk. Blomstene er ekte iøynefallende, for det meste farget rosa, rødt, oransje eller gult. Det er for tiden Echeveria -arter som er hardføre og har tilpasset seg det kalde vinterværet i Europa.

Echeveria er eksotiske tykke bladplanter som trosser kulden

avl saftig echeveria i hagen n

Sedum

Rundt 420 Sedum-arter er kjent rundt om i verden; vi kaller disse tykke bladplantene fremdeles for sedum eller steinhage. Dette er hardføre saftige planter som dekorerer mange tyske hager hver sommer.

Sedum -arter er en uunnværlig del av tyske hager

Kombiner saftig sedum i hagen med steiner

agave

Agaves er prangende saftige planter som trives innendørs i potter og utendørs i potter eller direkte i hagemark. Opprinnelig kommer de fra ørkenområdene i Amerika. Over 200 arter er kjent over hele verden. De skiller seg ut hovedsakelig på grunn av de tykke, kjøttfulle, sverdformede, grønnfargede bladene. Men det er agave-arter der bladene er blågrønne og har hvite striper. Denne misfargningen forsterker den dekorative effekten av disse sukkulenter. Plantene lagrer nok vann i bladene og overlever enhver tørketid enkelt og uten problemer. Noen hardføre arter vokser her. Ute i hagen må de plantes i et godt drenert og næringsfattig underlag. For at disse eksotiske artene skal sove godt hos oss, trenger de imidlertid et godt beskyttet vinterkvarter, eller de må beskyttes utenfor det frostige vinterværet i Nord-Europa.

De sverdformede grønne bladene på agaven er umiddelbart merkbare

saftig agave i hagen i blomsterpotter pynter trappene

Prickly pear (opuntia)

Sist, men ikke minst, viser vi deg to kaktuser som får hagen din til å se enda mer eksotisk ut. Opuntia er også kjent under navnet prickly pear. Anlegget kommer opprinnelig fra Nord- og Sør -Amerika, hvor det har blitt vant til forskjellige temperatursvingninger. I Europa har kaktusen bosatt seg best i de sørlige Middelhavsområdene, men kan også bli funnet her. Det er arter som er hardføre og tåler frostkulden i våre områder, men i prinsippet må denne typen kaktus dvale på et skjermet sted. Fiksen pryder hagene fra begynnelsen av våren, hvor den trives godt ved temperaturer over 10 grader C. Fiksen kan nå en enorm høyde på 5 m og bli til et iøynefallende uteområde. Men vær forsiktig! Han har fine, men farlige torner! Blomstene er fortryllende vakre og delikate, vanligvis farget gul, rosa og oransje.

 Prickly pear – det definitive blikkfanget i hagen

Sukkulent arter for utendørs Prickly pear

Ballkaktus

Den neste saftige med torner er ballkaktusen, populært kjent som svigermor eller svigermorsete. Den sfæriske kaktusen liker et lyst, solrikt sted i hagen, direkte sollys er bra for det. Bare om vinteren trenger det eksotiske et kjølig sted hvor temperaturen er rundt 10 grader. I begynnelsen av den kalde vinteren begynner hvileperioden, slik at du må slutte å vanne og gjødsle. I tillegg anses ballkaktusen å være lett å ta vare på, og er til og med godt egnet for nybegynnere i hagearbeid.

Gjør hagen din så interessant og mangfoldig som mulig

dyrking av sukkulenter til utendørs

Gjør hagen din så interessant og variert som mulig med hardføre sukkulenter

sukkulenter i hagen stikkende pære kaktus i blomsterpotten

 Utendørs sukkulenter er vanligvis uttrykksfulle og hardføre planter

sukkulenter i hagen echeverien

Bladene med tykt kjøtt er stort sett grønne, men de kan også ha en annen farge

sukkulenter i hagen gir en dose eksotisme

 Sukkulenter utenfor kan plantes individuelt eller i grupper

saftige arter som kan dyrkes i hagen

I begge tilfeller er de alltid veldig merkbare

sukkulenter for utendørs agave

 Robust, hardfør og likevel iøynefallende!

Sukkulent arter for utvendig pynter inngangen

 Oppdag den grenseløse verden av sukkulenter!

saftige artsteiner og stilige plantebeholdere forskjønner hagen

saftige arter deco ideer med planter for utendørs bruk

saftige arter plantebed og grusstier

Dekorer sukkulenter med steiner til utendørs

Legg ut sukkulenter til utendørs steinhage og pynt med sukkulenter