Motoren er uten tvil den viktigste og dyreste komponenten i et kjøretøy, og derfor bør den behandles deretter for å sikre en lang og jevn kjøring. Nedenfor har vi listet opp noen tips om hvordan du kan forhindre for tidlig motorskade med noen få vaner.

tips til vedlikehold av motorer

Hvordan beskytter du motoren din??

Periodisk inspeksjon av forbruksdeler vil hjelpe til med å identifisere mindre motorfeil som ellers kan utvikle seg til store skader over tid. Advarsler fra forskjellige instrumenter bør aldri ignoreres bare fordi bilen fremdeles er kjørbar. Dette kan endre seg veldig raskt hvis advarselsskiltene ignoreres. For å sikre smøring mellom motorens komponenter er det også viktig at Motorolje skiftes regelmessig vil. Tommelfingerregelen her er at oljen skal byttes senest etter 40 000 km, men det er alltid lurt å ta en titt på bilens manual, siden produsenten vet best når den skal byttes.

Likevel bør oljenivået testes hver 1000 km for å kunne vurdere når neste fornyelse er fornuftig. Kjølevæsken bør også byttes etter to år, da motoren raskt kan overopphetes og bli skadet ved mangel. Generelt bør du alltid holde et øye med temperaturen på motoren – hvis dette er innenfor grenseområdet, må motoren slås av umiddelbart for å unngå at den blir påvirket.

motor tips oljeskift

Riktig kjøreatferd støtter motorens levetid

Kaldstart er gift for motoren, og derfor bør den alltid varmes sakte opp etter start. Høye hastigheter bør unngås under denne oppvarmingsfasen. Det anbefales å se ofte på temperaturdisplayet for å finne det rette øyeblikket for høyere hastigheter. Det bør nevnes her at oppvarming av motoren mens den står stille ikke er en god idé. For det første er det forbudt i henhold til StVO, ettersom unødvendig støy og eksosutslipp skal unngås, og for det andre er det ikke spesielt effektivt. Det er langt bedre og mer miljøvennlig hvis du kjører av umiddelbart med lav hastighet.

Med nye biler eller motorer er det nødvendig med spesiell forsiktighet her, ettersom de bør kjøres inn i rundt 1000 kilometer før de når høye hastigheter. Den skal beskytte den nye motoren hvis du kjører den i flere timer på tomgang under innbruddsfasen. Dette er imidlertid veldig farlig for motoren, som faktisk kan bli skadet fordi for eksempel oljepumpen ikke genererer nok trykk og oljen ikke når de viktige smørepunktene.

reparasjonsmotor

Turbomotorer bør kjøles kort i tomgang etter en lang reise under full belastning, ellers kan de bli skadet veldig raskt.

Konstante korte turer bør også unngås, da dette påvirker smøreevnen til motoroljen. Mange bileiere kjører også bilen nesten tom før du fyller drivstoff. Dette gjør det lettere for smusspartiklene på bunnen av tanken å sette seg ned i drivstoffilteret og dermed føre til en blokkering.

Hvis du følger alle disse tipsene, kan motoren brukes langt utover den faktiske gjennomsnittlige kjøretiden på 200 000 km. I tillegg unngår du dyre reparasjoner eller til og med å bytte motor på et tidlig tidspunkt.

 Kjør bilen forsiktig etter motoren

bilverksted