Svømmedammen i din egen hage er faktisk et sommertema. Samtidig er et prosjekt som dette ganske komplekst og tar lang tid å planlegge og vurdere. Så det ville ikke være for tidlig å begynne å forberede anlegget til neste sommer nå.

Svømmedammen er ikke bare en mulighet for forfriskninger utendørs. For hvis det bare handlet om det, kunne du selvfølgelig bare ha et basseng bygget i din egen hage. Svømmedammen handler om å bringe naturen nærmere deg. Dette har mange fordeler, men det må også vurderes nøye. Ellers kan dette føre til en rekke ulemper hjemme.

Naturlig hagestil og kunst kombineres i området rundt denne naturlige dammen

badedam i oval form

 Velg en badebasseng eller et svømmebasseng?

Egentlig er svømmedammen og svømmebassenget like gode alternativer. Det avhenger bare av omstendighetene hva som ville være riktig for deg. En badedam ville være flott hvis du har en større hage. Selvfølgelig er det lettere å ta med et basseng ut på terrassen.

Nærheten til naturen og det naturlige utseendet er to av de store fordelene med badedammer. På den annen side krever de imidlertid mye mer vedlikehold enn et vanlig basseng. I tillegg tiltrekker svømmedammer et stort antall insekter og dyr på grunn av at plantene vokser i dem. For noen innbyggere er dette mer et problem enn en stor glede.

Og slik ser et naturlig basseng ut!

bredt naturlig svømmebasseng

Ikke forveksle det med et naturlig basseng

Det er en rekke begreper som ofte brukes for vannkummer som ser ut som naturlige stående vannobjekter – naturlig basseng og badebasseng er de to vanligste. De skiller seg mest fra hverandre på den måten som regenereringen av vannet foregår der inne. Ingen teknologi brukes i det hele tatt i en svømmedam. Dette er veldig forskjellig fra for eksempel et naturlig basseng, hvor dette er veldig i forgrunnen når du rengjør vannet.

Å sette opp en badedam er en stor utfordring, nettopp fordi ingen teknologi brukes. Den har to hovedområder – ett for bruk og ett for regenerering. I den andre delen brukes spesielle planter for å rense vannet. Enkelte dyr og noen typer planteplankton blir også introdusert i vannet for samme formål.

Fordelene er klare: dette anlegget ser for eksempel mye mer naturlig ut enn et naturlig basseng. Det koster også mindre. Tross alt er svømmedammen en god mulighet til å lære mer om naturen og hvordan den fungerer. Halvparten av svømmebassenget er som en hage som er nedsenket i vann.

Jo mer komplisert konseptet for badedammen er, desto dyrere er det

evighetsbasseng svømming dam

De viktigste faktorene for kostnadsdannelse

Kostnaden for en badedam er knyttet til mange forskjellige faktorer. I første omgang avhenger det av hvor stor den skal være. Det er også av stor betydning om du velger en vanlig eller ganske uvanlig form. Selskapet eller håndverkerne som bygger svømmedammen vil også sette prisen når det gjelder tilgjengelighet. Dette betyr at hvis eiendommen er lett tilgjengelig, vil installasjonen koste mindre.

De utvalgte plantene og dyrene reflekteres selvfølgelig også i prisen. Det er også viktig om du vil ha visse statister, for eksempel hevede og senkede overflater.

langt og smalt badebasseng

lang rektangulær svømmedam i din egen hage

naturlig bassengbasseng i din egen hage

naturlig dam svømming dam naturlig basseng

rektangulær liten naturlig dam

svømme foran et hus

badebasseng i naturlige omgivelser

badebasseng minimalistisk hagelandskap

badebasseng, selvfølgelig

svømming-dam-naturlig-hage design