Organisk, rettferdig og null avfall – vilkår som allerede er på alles lepper, beskytter miljøet og sikrer mer sosial rettferdighet. Hvis du vil feire en bærekraftig påske i år, bør du holde deg til det. På denne måten reduserer du ikke bare ditt økologiske fotavtrykk, men bidrar også til en bedre fremtid med god samvittighet. I de følgende linjene lærer du mer om hva du skal se etter. Du finner også noen gode, praktiske tips og mange flotte dekorasjons- og håndverksideer som er kreative og bærekraftige.

Bærekraftig påske og mye håndverksglede

bærekraftig påske påskeegg dekorasjon laget av papir

Kjøp økologiske egg for en bærekraftig påske

Hold deg unna umerkede, hardkokte egg i supermarkedet! I de fleste tilfeller kommer disse fra burforvaltning eller rettere sagt fra såkalt smågruppeledelse. Denne holdningen er ganske urettferdig og veldig plagsom for dyrene. Vær derfor oppmerksom på eggmerkingen i supermarkedet.

Tallet 0 står for økologisk jordbruk og 1 for frittgående jordbruk. Dette er også de beste alternativene som garanterer bedre forhold for kyllingene og sunnere egg. Det er bedre å kjøpe i økologiske butikker eller på regionale bondemarkeder.

Økologisk kvalitet er sunnere og smaker bedre

Påskeegg daisy lager din egen påskepynt

Påskeegg farger annerledes

Hvorfor kjøpe noen konvensjonelle eggfarger? Det er tonnevis med natur- og matvarer som går langt med å farge påskeegg som gurkemeie, rødbeter, løkskall, gulrøtter, kaffegryn, spinat, etc. Resultatene er ikke like fantastiske som glitrende motiver og lyse, blandede farger, men fortsatt super fin og subtil. Påskeeggene dine vil fortsatt være stemningsfulle og vil definitivt glede alle.

Fargelegg dine egne puristisk vakre påskeegg

egg farger bærekraftig påske

Løkskinn gir en delikat brun farge

egg farge løk bærekraftig påske

God sjokolade til påske

Konvensjonelle sjokoladeegg og påskeharer inneholder dessverre veldig ofte den problematiske palmeoljen og er derfor egentlig ikke en del av bærekraftig påske. Millioner av hektar regnskog er ryddet for å produsere dem. Selve kakaoen kommer også ofte fra plantasjer med urettferdige arbeidsforhold og tvilsomme økologiske forhold. Vær derfor alltid oppmerksom på forseglingen på emballasjen, og foretrekk organiske og rettferdige påskekaniner og sjokoladeegg. Det ville vært enda bedre hvis disse er veganske. Da kan du være sikker på at det ikke er noen grusomhet mot dyr involvert.

Fair smaker også bedre!

bærekraftig påskesjokoladeegg påskeegg rettferdig organisk

Kjøp mer rettferdighet for småbrukerne i utviklingsland

bærekraftig påske fair trade kakao

Tilbered påskegodis selv

Hjemmelagde søtsaker gir et sunt og miljøvennlig utvalg i påsken. Hva med for eksempel deilige energikuler laget av sunne ingredienser? Du kan tilberede disse i forskjellige former og dekorere med tørket kokos, kakao eller sesamfrø. Det er ganske enkelt og veldig effektivt. Gi det et forsøk. Her er oppskriften!

La kreativiteten ta over sjel og kropp

Forbered bærekraftige påskeenergiballer

Tenker på bærekraftige påskegaver

Fremfor alt, gi bort praktiske gaver eller gaver som du kan spise eller drikke. Unødvendige odds og ender er ikke bærekraftige, de forårsaker litt spenning og ekstra søppel for miljøet. Det er bedre å gå til den lokale uemballerte butikken eller lage noe originalt selv. Nedenfor gir vi deg noen fantasifulle ideer for hvordan du gjør det.

Jo mer naturlig og enkelt, jo mer bærekraftig

Påskekurv gjør bærekraftig påske selv

Bærekraftig påskehåndverk

Påsketid er håndverkstid. Gamle ostekasser, murkrukker, eggkartonger og fruktkasser kan enkelt gjøres om til en påskekurv. Du trenger bare noen få ekstra materialer, for eksempel litt vann eller akrylmaling, tråd, papp, lim og saks. Tomme toalettpapirruller og eggeskall er også lojale hjelpere og selvfølgelig også super miljøvennlige. Upcycling er veldig trendy og vil fortsette å være en uuttømmelig kilde til kreativitet.

Lag en liten påskekurv av ristet papir 

påskehare påske kurv strimlet papir bærekraftig påske

Påskeharer med barn

Påskeharer lager toalettpapirruller bærekraftig påske

Morsomme påskeegg hanner for de friske spirene

morsomme påskeegg spire bærekraftige påskeideer

Påskebrunsj og påskemåltid

Og hva med påskefesten? Når det gjelder brunsj og mat generelt, er det like mye å gjøre og sikre en bærekraftig påske. Sesongmessige og regionale grønnsaker er til stor hjelp her. Spinat, reddiker, rabarbra, lamssalat og sopp samt vill hvitløk, ribbe og løvetann er tilgjengelig for alle i dette landet om våren.

Hvis du velger fisk, bør du sørge for at selen og opprinnelsen til varene er tilstrekkelig. Det beste valget vil da være karpe og steinbit, som kan fiskes i overflod i lokalt ferskvann. Oppdrettslaks, derimot, anbefales ikke fordi oppdrett er forbundet med for mye energi. På Fiskeliste fra WWF du finner detaljert informasjon om mange andre fiskearter.

Og når det gjelder påskelammet, må du enten klare deg helt eller, hvis du absolutt må, bare kjøpe det på økologiske markeder eller økologiske gårder.

Hvis det er mulig, hold deg til våre tips for bærekraftig påske og vær derved beskyttet miljøet og lommeboken din. Fokuser mindre på ting og mer på sosialt samvær.

Med dette i bakhodet, god påske og feire pent!

bærekraftig påskeeggfarging med naturlige materialer

Lag en deilig påskekake selv

Forbered kokosnøtt påskekake bærekraftig påske

Stek originale påskekaninekaker

Påskegodis baker kaninkaker

Lag mini blomsterpotter av fargede eggeskall

Eggeskall stemorsblomst Påskepynt gjør deg selv

Selvfølgelig kan du også gjøre det uten farge

bærekraftig påske som pynter påskeegg

Eller med noen friske urter og blomster

bærekraftige påskeegg med urter

Lag en søt påskehare av papirtallerkener

Påskehåndverk med barn bærekraftig påske

Påskehåndverk med barn Påskepynt med papirtallerkener

Betongpåskeegg er en utmerket håndverksidé for festligheter

bærekraftig påskebetongdekorasjon lag selv påskeegg

Vaktelegg og mose passer perfekt til friske blomster

bærekraftig påskeborddekorasjon friske blomster vaktelegg mose

Freesier og tulipaner er noen av favorittene denne sesongen

lag bærekraftige påskeborddekorasjoner til påsken selv

Design påskeborddekorasjonene dine med bærekraft og oppmerksomhet på detaljer

lag bærekraftige borddekorasjoner til påsken selv  bærekraftig påskedekorasjon lag selv påskeegggarnstoff    lage bærekraftige påskedekorasjoner    bærekraftig påske påskeegg halmborddekorasjoner lag deg selv    bærekraftig påske vintage borddekorasjon porselen kopp

bærekraftig bordpynt baker påskekaker  naturlig borddekorasjon påske påskeegg eukalyptusblader  Påskehåndverk med barn bærekraftige håndverksideer med filt  Påskepynt lager bordpynt selv

påskeegg vårkvist moss bordpynt til påske     Påskekrans lager selv påskeegggrener  planter eggeskall lager påskepynt selv

puristisk påske dekorasjon bord dekorasjon halm påskeegg

puristisk borddekorasjon bærekraftig påske påskeliljer påskeegg

borddekorasjoner påske tulipanduk servietter

borddekorasjon for påske med naturlige materialer

vintage påskedekorasjoner gjør bærekraftig påske selv

vaktelegg bærekraftige påsketips lag påskepynt selv

DIY borddekorasjoner påske