Er du en lidenskapelig fugletitter eller vil du bare ha flere fugler som synger i din egen hage? I begge tilfeller ville et fuglebad være den rette løsningen for deg. Først og fremst handler det selvsagt også om fuglenes velvære. Mange fjærede venner liker å dvele i et koselig fuglebad fylt med kjølig, friskt vann og ha det bra. Et eller flere fuglebad i hagen eller på terrassen er derfor en velkommen tørsteslukker og flott bademulighet i ett. Du kan finne ut hva du bør ta hensyn til nedenfor. Der finner du også mange inspirerende eksempler på DIY fuglebad som du enkelt kan gjenskape.

Med et fuglebad beriker du hagen din på en spesiell måte

keramisk steinfuglbad i hagen

Unngå skjulte farer ved et fuglebad

Selv om et fuglebad ser veldig enkelt og uproblematisk ut ved første øyekast, er det noen faux pas å huske på. Fordi feil oppsett eller omsorg kan fuglebadet gjøre mer skade enn godt. I verste fall kan det til og med være dødelig for noen fugler.

Hvilke problemer dukker opp ofte og hvordan du løser dem?

  • Fuglene kan bli syke og gå til grunne

Hvis vannet holder seg for lenge, vil rusk som blader, avføring og døde insekter samle seg i det. Dette fører til dårlig og farlig vannkvalitet, der ulike bakterier og andre patogener liker å spre seg. Fugler som drikker og bader kan bli syke og infisere hverandre veldig raskt. For å forhindre at dette skjer i utgangspunktet, bør du regelmessig rengjøre fuglebadet og bytte vann. Du kan enten skylle vannskålen lenger med varmt vann eller desinfisere den med et svakt blekemiddel. Skyll deretter grundig, la det tørke og fyll med ferskvann. Sørg også for god hygiene rundt fuglebadet.

Sett opp og ta vare på fuglebadet med omhu

fuglebad som henger på keramisk bolle

  • Rovdyr kan bytte på fugler

Herreløse katter og ville myr er en reell fare for fugler i hagen. De minste er spesielt sårbare når de drikker eller bader, fordi oppmerksomheten utelukkende er rettet mot vannet. For å gjøre fuglebadene dine mye tryggere og for at fuglene skal kunne bade trygt, er det veldig viktig å plassere dem litt høyere. For eksempel er et fuglebad på en pinne en veldig god avgjørelse. Høyden skal være minst 1,5 meter slik at ingen katt kan hoppe på den. Sørg også for at det ikke er busker eller stauder i nærheten. Rovdyr kan gjemme seg godt der.

Høyere kappede trestammer er en god base for DIY fuglebad

fuglebad fra gamle boller

Hengende fuglebad er også et smart valg. Det er viktig at du tenker på tilstrekkelig avstand fra grenene. I tillegg bør vannskålen i dette tilfellet være litt tyngre slik at den ikke vingler for mye, ellers blir fuglene redde og ikke besøker fuglebadet.

Du kan legge noen steiner eller glassballer i bollen for å gjøre den tyngre

hengende fuglbad vinranker mose keramikk

  • Fugler kan bli forgiftet

Selv det vakreste fuglebadet kan ved et uhell bli en giftfelle for fuglene. Fremfor alt kan ugressmidler og plantevernmidler som kommer i vannet forgifte de små dyrene. Du bør derfor være forsiktig når du sprayer eller gjødsler i hagen. Dekk alltid til fuglebadet eller bytt vann etterpå. Hvis du definitivt vil male fuglebadet ditt, må du bare gjøre det på utsiden og alltid sørge for at det er tilstrekkelig malingstetning. Alternativt kan du se etter ufarlige farger som ikke utgjør en trussel for fugler.

Vær forsiktig når du maler

terrakotta diy fuglebad i hagen

  • Drukning er også en skjult fare for fugler

Sangfugler er ikke gode svømmere. Hvis fuglebadet er dypt, kan de til og med drukne. Derfor bør du alltid velge vannskålen grunne nok og fylle den med noen få steiner. Fugler føler seg mye tryggere på denne måten. Du kan også plassere små stilker eller grener over drikkekummen for å gi fuglene enda flere drikkemuligheter.

Dekorative figurer fungerer også som plass til småfugler

lag fuglebad med oppgang i hagen selv

Bygg ditt eget fuglebad

Etter å ha kjent de vanligste farene ved et fuglebad, kan du til og med bygge ditt eget fuglebad. Hvis mulig, bruk fuglevennlige materialer som tre, gips, porselen, tykt glass eller keramikk. Fest alle delene optimalt og sørg for sikkerheten til de små sangvennene.

Ekstra tips: Unngå metallkar til fuglebadet. Disse varmes opp for raskt i solen og kan skade fuglene. Fuglbad i metall bør definitivt plasseres på et skyggefullt eller delvis skyggelagt sted.

Nedenfor finner du enda flere DIY -ideer fra forskjellige, brukte gjenstander som du kan bygge ditt eget fuglebad med. Ha det gøy og lykke til med å lage din koselige fuglehage!

Vintage salatskålen blir til et fantastisk fuglebad

fuglebad laget av gamle porselensplater

diy fugletrough laget av porselensplate og glass

Akkurat som den gamle vasken

gammel vask diy fuglebad

Robuste glasslokk er også perfekte for dette

hengende fuglbad glasslokk

Du kan til og med lage boller av gips av betong og betong selv

Betongskål hengende diy fuglebad

Gjør fuglebadet ditt mye mer synlig for fuglene som en fontene

diy fugl bad kobber slange fontene

kreativt keramisk fugltrog

idé for fuglebad

Lag fugletråget selv av et stekebrett

enkelt keramisk fugltrog

glassskål diy fugletrå med steiner     keramisk fuglebad på trepinner  lag en keramisk tallerkenfugl selv

vakkert DIY fugletrå med steiner og marmor  Lag dine egne fuglebad hage dekorasjoner      fuglebad om vinteren