På 1990 -tallet kom folk i Vest -Europa med den smarte ideen om å bygge et komfortabelt og koselig insekthotell for de gunstige insektene i hagen. Denne spesielle ideen kom raskt fra Tyskland og Nederland til de nordiske landene og ble en populær metode for å bevare det biologiske mangfoldet i verden og unngå en alvorlig økologisk krise. Som et resultat av ukontrollert bruk av plantevernmidler og ødeleggelse av de naturlige habitatene til flygende insekter, falt befolkningen drastisk på slutten av 1900 -tallet – dette setter mange dyr og plantearter i fare og kan ha skadelige effekter på lang sikt. effekter på naturen og landskapet. Det er derfor beskyttelsen av insekter blir mer og mer viktig i dag – hver husstand kan bidra til deres velvære og tiltrekke fordelaktige insekter inn i hagen gjennom et unikt insekthotell.

Hytta bør imidlertid være godt egnet for de vanligste insektartene i det tilsvarende terrenget. Det fordelaktige insekthuset bør tilpasses deres behov og fullt ut oppfylle deres “høye forventninger”! Bygging av insekthoteller har de siste årene blitt en favorittaktivitet for barn i Norge og et populært undervisningsmateriale om miljøvern. De minste lærer på en underholdende måte funksjonene i et økosystem og insektenes primære rolle i å opprettholde balansen i naturen.

Materialer og verktøy som kreves:

 • små kongler
 • hul rundt tømmer (ca. 10-12 cm. langt)
 • Siv eller bambusstenger
 • Bark mulch
 • tørkede blomsterhoder
 • Metall kleshengere
 • Trådløs skrutrekker
 • Skruer
 • Bordsag eller revehale
 • drill maskin

få fyllmateriale til hotellet

Gran- eller sedertre for hele konstruksjonen (lengde x bredde x tykkelse):

 • Tak (14 cm. X 14 cm. X ca. 2 cm.)
 • Nederste del (14 cm. X 14 cm. X ca. 2 cm.)
 • Bakvegg (30,5 cm. X 14 cm. X ca. 2 cm.)
 • 2 x sidevegg (30,5 cm. X 12 cm. X 2 cm.)

Bygge et insekthotell trinn for trinn:

 • Bruk bordsagen eller revehalen til å kutte brettene i henhold til dimensjonene ovenfor.

 • Monter hele konstruksjonen ved å bore forsiktig gjennom platene med boret og deretter skru dem på med den trådløse skrutrekkeren.

insekthotell for hjelperne i hagen

Bygg et insekthotell og tiltrekk insekter

 • Fyll huset med furukegler, tømmerstokker, bambusstenger, barkmulk og blomsterkurver ved å plassere dem i rader oppå hverandre, men samtidig la det være nok plass mellom de enkelte fyllmaterialene slik at insektene kan fly inn og “flytte inn”.

Bygg insekthotell selv for plantene

 • Spik eller skru på hengeren og heng til slutt insekthotellet på et tidligere valgt sted i hagen, f.eks. På hagegjerdet.

Spik kleshengene og legg på hotellet

Insektene er alltid velkomne på hotellet

henge insekthotellet på treet

Hvilke insekter kryss av gjerne til hotellet? 

Mesteparten av Ville bier har reiret i bakken, så disse fordelaktige insektene trenger ikke et “hotellrom”. Hvis du graver opp bakken i begynnelsen av våren, vil du mest sannsynlig komme over humlevintringsstedet! Honning bier overlever vinteren ved å kose med kraft og sitre varm, slik at de ikke engang forlater stokken i flere måneder. De ensomme biene, Imidlertid foretrekker de som ikke bor i kolonier å bygge reir i hule tømmerstokker i de kalde månedene. Disse insektene vil flytte inn på hotellet med andre ensomme bier, forsegle åpningen av skogen med gjørme og bo i denne koselige atmosfæren i flere måneder. De nyttige insektene vil da takke deg hjertelig for overnatting om våren ved å gjødsle plantene i hagen din ved å overføre pollen og pollen!

Marian furu overvintrer i grupper mellom forskjellige tørkede planter og grener. På varme vårdager vil disse insektene hjelpe deg med å bekjempe bladlus og virkelig gjøre en utmerket jobb mot de ubudne gjestene!

Biller, edderkopper, snørebånd og andre fordelaktige insekter trenger forskjellige levekår avhengig av deres levebehov. På grunn av det varierte fyllmaterialet tiltrekker insekthotellet imidlertid mange nyttige insekter. Ved å sikre dem en unik “leilighet”, vil du vinne misunnelsesverdige jagerfly mot skadedyrene ved din side. På denne måten drar natur og mennesker nytte av hverandre! Kanskje noen få skadelige insekter fortsatt vil flytte inn på det nybygde hotellet, men ikke bekymre deg og la alt være i hendene på Moder Natur, fordi bare hun selv kan sikre den økologiske balansen i miljøet!

For å tiltrekke så mange insekter som mulig til hotellet kan du bruke forskjellige strategier. Uansett bør du velge et rolig og solrikt sted i hagen for “pensjonatet”, som også er godt beskyttet mot vind, regn, gnagere og fugler. Det bør være forskjellige blomstrende planter i nærheten. En bolle med søtet vann kan tjene som et annet tiltrekkende middel. Du bør holde øye med hygiene og bytte tørket gress, mose, halm og kvister minst en gang i året.

I den vedlagte videoen finner du ytterligere detaljerte byggeinstruksjoner for et noe større fordelaktig insekthus som kan romme flere insektarter samtidig!

Hvis du maler insekthotellet i en hvilken som helst lys farge, vil du lokke enda flere nyttige insekter inn på gårdsplassen din

byggeinstruksjoner eksempler og bilder på insekthotell

bygge et fargerikt insekthotell

Utallige insekter finner ly i denne luksuriøse hotell

et unikt hotell for insekter

firkantet koselig hotell for insektene

bygge et lite insekthotell

Formen spiller ingen rolle – fyllmaterialet er det viktigste

insekthotell for hagen

Fyll insekthullet med de riktige naturmaterialene

Heng insekthotellet på treet og tiltrekk beboerne

insekthotell for de nyttige insektene i hagen

Hvis insekthotellet er stabilt nok, kan du plassere det direkte på bakken i nærheten av blomstrende planter

Bygg insekthotell selv

I galleriet vårt finner du noen flere smarte ideer for den unike utformingen av insekthotellet ditt! 

Alt på et øyeblikk – fra små fordelaktige insekthus til veldig store insekthoteller!

lite hus stort hjerte for insektene

interessant idé for et insekthotell

insekthotell forskjellige former

Insekthotell tiltrekker seg frøplanter

byggeinstruksjoner for insekthoteller for hobbygartnere

byggeinstruksjoner for insekthotell for hobbysnekkere

for biene om vinteren

bygningsinstruksjoner for store insekthoteller