Nå er det riktig tidspunkt å skjemme bort deg selv! Mer presist, føttene dine. Fordi, som det sies: helse begynner ofte med føttene. En av de enkleste måtene å gjøre dette raskt og billig hjemme er et avslappende fotbad. Selvfølgelig er det mange konvensjonelle produkter der ute som kan brukes til dette. Disse har selvfølgelig sin pris og er ofte fulle av kunstige tilsetningsstoffer som mikroplast. Du kan enkelt unngå alt dette hvis du gjør et fotbad selv. I prinsippet er alt du trenger en større beholder, varmt vann og noen hjemmemedisiner som du sannsynligvis allerede har i skapene dine. Avhengig av dine spesifikke behov, kan du velge den rette for den hver gang. Nedenfor er våre 5 favoritter for vakre, avslappede føtter.

Å ta et fotbad selv er alltid en perfekt avslapningsidé

få deg til å slappe av i fotbadet selv

# 1 Lag natronfotbad selv

God gammel natron er en av de mest brukte og populære hjemmemedisinene. Det hjelper ikke bare med rengjøring av bad eller avløp, men også for bedre fordøyelse og halsbrann. Men natron er like bra hvis du vil bli kvitt calluses på føttene.

Sprukne føtter drar ganske enkelt nytte av et fotbad med natron, fordi huden blir mye mykere etter det første badet. På denne måten kan du enkelt og grundig fjerne overflødig lag.

Lag ditt eget fotbad mot calluses med natron

Lag brusfotbad selv

Du trenger:

 • 25 g natron
 • 5 L varmt vann (37-39 grader)
 • en stor metallskål eller plastvaskekurv

Og det er så raskt det fungerer:

Bare legg det varme vannet i bollen. Rist inn natron og rør kraftig. Sett føttene i og nyt i ca 20 minutter. Etter badet, fjern callus forsiktig med en pimpstein eller piler. Tørk føttene grundig med en myk klut og masser deretter med en fuktighetsgivende fotkrem om ønskelig.

Et fotbad med grønn helbredende jord er også veldig effektivt mot calluses

lag helbredende leirefotbad selv

# 2 lag eplecidereddik fotbad selv

Hvis du er et problem med å bli trøtte og hovne føtter, kan et fotbad med eplecidereddik gi umiddelbar lindring. Et lunkent eller kjøligere eplecidereddikfotbad er spesielt nyttig i sommervarmen eller rett og slett når du har stått eller løpt lenge. Eddik er kjent for å ha en sterk alkalisk effekt og øker vannets pH. Dette minimerer også bakterier og betennelser og får deg til å føle deg mye lettere og mer frigjort.

Uansett, stol på helt naturlig organisk eplecidereddik

Lag et eple cider eddik fotbad selv

Du trenger:

 • 250 ml. Økologisk eplecidereddik
 • 5 l lunkent vann
 • matchende fartøy

Slik fungerer det:

Bland vann og eddik i beholderen og rør. Sett føttene inn og slapp av i ca 15-20 minutter. Tørk deretter med en klut. fullstendig!

# 3 Lag fotbad av sennepsmel selv

Sennepsmelpulver er et flott hjemmemedisin som er kjent for sine antibakterielle og blodsirkulasjonsfremmende egenskaper. Et fotbad med det kan ikke bare gjøre føttene bra, men også hjelpe deg med hodepine, tretthet, søvnforstyrrelser eller sirkulasjonsproblemer. Hemmeligheten bak sennepsmel ligger i dens verdifulle eteriske oljer.

Unngå all innånding av sennepsmel!

Lag fotbad av sennepsmel selv

Du trenger:

 • 2 ss sennepsmel
 • 5 L varmt vann (ca. 40 grader er ideelt)
 • stor beholder for føttene

Hvordan gjøre det:

Hell varmt vann i beholderen. Rist sennepspulver og rør godt. Hold føttene i den i omtrent 10 minutter. Skyll deretter føttene igjen med rent vann og tørk dem med en klut. Det ville være ideelt hvis du tar på varme sokker og legger deg en stund.

Et slikt fotbad er perfekt rett før du legger deg

Lag ditt eget fotbad mot sprukne føtter

# 4 Lag ditt eget fotbad mot fotsopp

Idrettsfot er en veldig ubehagelig soppinfeksjon, ikke bare estetisk, men også for helsen. For å forhindre dette bør du alltid opprettholde tilstrekkelig fothygiene og unngå stramme, ubehagelige sko. Hvis symptomene bare er milde og har eksistert i kort tid, kan du prøve et passende fotbad først. Havsalt, for eksempel fra Dødehavet og svart te, er egnet for dette på grunn av tanninet det inneholder.

Hvis ubehaget ikke forsvinner etter et par fotbad, må du oppsøke lege!

gjør ditt eget fotbad mot fotsopp

Du trenger:

 • 50 g havsalt
 • 5 l varmt vann
 • matchende beholder

Hvordan gjøre det:

Hell varmt vann i beholderen og tilsett saltet. Rør kraftig og hold føttene i den i omtrent 20 minutter. Tøm deretter godt og ta på rene sokker.

Havsalt har en antibakteriell og soppdrepende effekt

lag saltfotbad selv

# 5 Lag ditt eget ingefærfotbad

Hvis du har kalde føtter nå og da, eller hvis du er litt forkjølet, vil et fotbad med ingefær hjelpe. Det stimulerer blodsirkulasjonen og varmer deg veldig hyggelig. Hvis du opplever hyppige klager, bør du som alltid ta det trygt og konsultere legen din. Kalde føtter kan i noen tilfeller også være en indikasjon på mer alvorlige helseproblemer.

Ingefærte kan også varme deg opp fra innsiden

lag ingefærfotbad selv

Hva du trenger for dette:

 • et stort stykke ingefær (ca 5-6 cm langt)
 • 5 L vann
 • en kjele
 • en fotbadbeholder

Det er så enkelt:

Skrell og finhak ingefæren og finhakk den. Kok deretter opp i 500 ml vann og kok opp kort (ikke for lenge og ikke for varmt). Den karakteristiske skarpheten beholdes. Fjern brygget fra komfyren. Hell 4,5 liter lunkent vann i fotbadbeholderen og tilsett ingefærbuljongen. Rør godt og dypp føttene forsiktig i den. Etter omtrent 20 minutter, ta dem ut, tørk dem av og ta på varme sokker.

Merk følgende!

I noen tilfeller er det kanskje ikke lurt med fotbad. Spesielt hvis du har åreknuter eller problemer med arteriell sirkulasjon. Da er ikke et varmt fotbad tilrådelig. Kalde fotbad derimot, anbefales ikke for personer med høyt blodtrykk eller urinveisinfeksjon. Det er derfor absolutt tilrådelig å søke råd fra legen din først i tilfelle usikkerhet, akutt eller kronisk sykdom. Bare da kan du ta deg tid og lage et fotbad selv.

Ellers ønsker vi deg mye fotbadglede, god avslapning og fremfor alt god helse!

Gjør fotbadet ditt maritimt og skap en feriefølelse

gjør ditt eget fotbad mot ille hud

Eksotiske blomster legger til noe bestemt

Lag ditt eget fotbad med eksotiske blomster

Lag ditt eget fotbad med rosenblad

Du kan finpusse fotbadssaltet med fine urter

Lag urtesaltfotbad selv

Skjem bort føttene så ofte som mulig!

lage vakre pedikyr fotbad selv

Du fortjener det absolutt!

lag vakre føtter fotbad selv