Nålefilting, eller tørrfilting, er et håndverk som høres mye mer komplisert ut enn det faktisk er. Dette skaper veldig søte resultater som kan tinkeres med bare noen få verktøy og en enkel teknikk. Så er du interessert i å lage søte, myke dyr eller andre filtkreasjoner selv? Bare hold deg til det! All viktig informasjon om tørrfilting for nybegynnere finner du nedenfor …
Vet du hva tørr filt er?
Vil du lage slike søte dyrefigurer selv??
Hva er nålefilting eller tørrfiltning?
Nålefilting er fremdeles kjent som tørrfiltning og er et håndverk der en nål gjentatte ganger blir stukket ned i et stykke ull for å stive det og bringe det i ønsket form. Det er en populær måte å lage små dyrfigurer på fordi teksturen til de tovede kreasjonene ligner et dyrs pels. Andre populære ting som hobbyfolk liker å føle inkluderer mat, planter og tegneseriefigurer.
Følte pingvinen
Nålfiltring blir også en stadig mer populær måte å redusere stress på, ettersom nålens gjentatte bevegelser kan være veldig terapeutiske. Det beste med nålefilting er at det ikke skal så mye til for å komme i gang!
Hva er forskjellen mellom nålefilting og våtfiltring?
Med tørr toving er det ikke nødvendig med vann for å oppnå de ønskede resultatene, og et tredimensjonalt objekt blir vanligvis laget.
Filting uten vann kalles tørrfiltning eller nålfiltring
Verktøy du trenger for tørrfiltning
Du trenger egentlig ikke mange redskaper for dette manuelle arbeidet. Alt du trenger er en nål, litt ull og et stykke skum.
Disse verktøyene er nødvendige for tørrfiltning
Filtnål for tørr filting
En spesiell type nål med hakkede tupper er nødvendig for tørr filting. Disse tipsene kan brukes til å trekke fibrene ut av midten av ullen for å skape en stiv filt. Jo mer du stikker nålen, desto stivere blir fibrene.
Bare små, raske bevegelser med nålen kreves. Du trenger ikke å gå helt gjennom med nålen for å riste opp fibrene. For å unngå å bryte nålen, er det også viktig å fjerne nålen i samme vinkel som den opprinnelig ble satt inn i. Hvis ullen føles for stiv til å sette inn en nål, må du ikke trykke på! Bruk en mindre måler eller flytt til et nytt område.
Kreative pyntegjenstander laget av ull
Typer filtpinner
Det er fire forskjellige typer filtpinner: spiralformede, trekantede, runde og omvendte tovpinner. Disse er først og fremst basert på nålens tverrsnittsform, men har andre funksjoner som skiller dem fra hverandre.
Filtnål er tilgjengelig i finhetsgrad 32, 36, 38, 40 og 42. Jo høyere tall, jo tynnere er nålen. Bruk tykkere nåler til grov ull og mindre til tynnere fibre.
Dette er tove nåler
Filtnålholder
Filtnålholdere kan også bidra til å forbedre håndteringsprosessen. Disse kan faktisk holde flere nåler samtidig, noe som gjør toving mer effektiv. Den er også utstyrt med et mer stabilt håndtak, noe som gjør den lettere å bruke.
Holder for flere filtpinner
Ull for nålefilting
Ikke all ull er bra for nålefilting. Noen er gode for våtfilting (for eksempel merinoull), men er kanskje ikke de beste valgene for dette håndverket. Fin ull har en mykere, silkeaktigere tekstur, men grovere ull er faktisk bedre for nålfiltring fordi hakkene på nålen lettere griper vekten av fibrene. Dette gjør at du kan bearbeide ullen mye mer effektivt.
Eksperimenter med forskjellige typer ull
Du bør velge en middels grov fiber for nålefilting. Du bør bruke ull som nålen lett kan holde i, men som fortsatt har en glatt overflate.
Ulike typer ull:
- Merinoull (fint medium) – Kan brukes til både våtfiltring og nålfiltring;
- New Zealand ull (middels grov) – Utmerket for nålefilting, mindre glatt finish enn merino;
- Islandsk ull (grov, hårete) – thel (underull) mattet bedre enn tog (ytre ull);
- Romneyull (middels grov) – har potensial til å være veldig myk;
- Shetlandsull (middels grov) – Kan inneholde grovt hår som ikke kan mates;
- Corriedale ull (middels grov) – egnet for både våtfiltring og nålefilting;
- Blue Faced Liecester Ull (fint medium) – Bedre egnet for våtfilting;
- Norsk ull (middels grov) – Bedre for nålefilting, grovere enn Merino og Corriedale.
New Zealand ull er ideell for tørr filting
Nålfiltskum
En kanylepute eller skum brukes til å holde skapelsen din på plass mens du jobber. Noen hobbyister foretrekker å bruke en grov pensel. Et tykt, tett stykke skum fungerer imidlertid best. Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe en, du kan bruke alternativer som du kan finne hjemme.
Få et stykke skum
Andre ressurser
Etter hvert som du får erfaring, finner du andre hjelpemidler og verktøy som passer dine behov. Imidlertid kan fingervakter være nyttig, spesielt for nybegynnere som ikke ønsker å stikke fingrene mens de nålefiltrer.
Tørrfilt for avanserte brukere
Tørr filt: Slik følte du det med en nål
Trekk ullen sakte ved å ta tak i den lenger fra hverandre. Riv av et stykke som er minst en halv tomme tykkere enn formen du vil ha.
Rull fibrene til en ball. Ikke bruk for mye ull, bare lag den og legg den sakte til formen din.
Begynn å piercing fibrene med nålen. Pass på at du stikker opp og ned og ikke vipper nålen. Så du bør trekke nålen ut i samme vinkel.
Bruk nålen til å flytte objektet mens du stikker det gjennom, slik at fibrene kan føles jevnt. Ikke press nålen inn i områder som er tette å berøre. Flytt til et nytt område slik at formen føles jevnt fast.
Fortsett å legge lag med ull til du får den mengden du ønsker.
Fiberen er tovet når du har en glatt overflate på utsiden av formen.
Begynn å jobbe med ullen og lage enkle figurer
Nålfiltring er et utrolig enkelt håndverk som bare krever litt ull, en spesiell nål og kanskje til og med litt skum. Denne hobbyen er best for de som liker å lage miniatyrer. Du kan gjøre kreasjonene dine så enkle eller så detaljerte som du vil. Prøv det selv og ha det gøy!
La deg inspirere ytterligere!