Første advent er rett rundt hjørnet, og så kommer feststemningen med det. Og det varsler den store refleksjonsfesten – jul. Alt er dekorert på en stemningsfull måte og i julestemning. Mange familier har allerede sine adventstallerkener og kranser klare, som det første adventslyset vil bli tent på denne søndagen. Lyset er kanskje det vakreste symbolet for refleksjon. Dette er akkurat det vi ble inspirert av i dag, og vi var nysgjerrige på et spørsmål. Kan du og i så fall hvordan lage julelys selv? Temaet er veldig omfattende, og vi vil se etter og finne mange svar for deg om et øyeblikk.

Lag julelys selv og nyt en kontemplativ adventstid

lag julelys selv lag advendsdeko selv

Selv om det er et stort utvalg av lys, er folk alltid på jakt etter noe nyere og bedre i markedet. De håndlagde lysene er ideelle. Dessverre er disse svært sjeldne, mest på julemarkedet. Av og til har du muligheten til å tegne ditt eget bivokslys på julemarkedet. Og selv om dette er en uforglemmelig opplevelse for både barn og voksne, vil stearinlystegningen sannsynligvis ikke finne sted i år av forståelige grunner.

Bivoks for stearinlys er tilgjengelig i spesialforretninger

lag julelys selv tilbehør

Lag julelys selv – oppretthold en vakker tradisjon

Stearinlys skaper en helt spesiell atmosfære og oppfattes av mange som hyggelig. Hvis du bruker lys regelmessig, vil du oppdage at noen brenner lenge og andre ikke. De dyrebare lysene koster litt mer penger, men den høyere prisen er ingen garanti for bedre kvalitet. Av denne grunn bør du heller lage julelysene selv og bestemme kvaliteten på materialene alene.

Du kan også lage kreativ stearinlys med barna 

lag dine egne julelys med småbarn

Du kan velge hvilken som helst form for de hjemmelagde lysene

lag julelys selv adventstallerken vokslys

Hvordan lager jeg et lys?

For å lage et lys trenger du bare bivoks eller parafin, en veke og en dypere pott. Voksen får smelte i et vannbad, og når den er flytende nok, dyppes tråden ned i væsken. Deretter holder du eller henger veken et sted (f.eks. På klessnoren) og venter til voksen har stivnet. Når dette skjer, skal veken gå tilbake i flytende voks og deretter herde igjen. Det hele gjentas til du har nådd ønsket tykkelse. Det var slik folk pleide å tegne lysene sine.

Men hvis du vil lage lys hjemme, er det også en metode som er litt lettere å gjøre.

Fedd-oransje aroma av lysene er umiddelbart forbundet med jul

lag dine egne julelys oransje nellik adventstallerken

For å gjøre dette trenger du igjen ønsket mengde bivoks, veke og kar som du flyter flytende voks i. For å gjøre dette, må du først få rumpa til riktig lengde og plassere den “rett som en bolt” i fartøyet. Veken skal være godt festet og ikke miste posisjonen. Du heller forsiktig den flytende voksen i glasset, og sørger for at veken holder seg rett. Nå skal voksen bare avkjøles og stivne og lyset er klart.

I noen spesialforretninger kan du også finne ferdige veker 

lag julelys selv adventstallerken voksperlelys lag deg selv tilbehør

Bivoks eller parafin får først lov til å bli flytende i et vannbad 

lag julelys selv adventstallerken vannbad

Det er viktig å plassere vekebolten oppreist i glasset

lag julelys selv adventstallerken lag lys selv

Hvilken voks brukes best til å helle lys??

Det beste scenariet er å bruke god bivoks til lysene dine. Men du kan også jobbe med rester av lys hvis du er sikker på at restene kommer fra gode lys. Vanlige lys inneholder ofte for mye farge, og resultatet kan være skuffende. Det er også viktig å huske at alle hjemme vil puste inn stearinlysets røyk.

Du kan lage en veldig individuell adventsfat med hjemmelagde lys 

Julelys gjør deg til røde adventstallerkener

Hva lager du veken av??

En veke er vanligvis laget av bomullstråd. Du kan flette eller snurre den. Det er best å først la det trekke i den varme, flytende voksen til det er fullstendig absorbert. Etter at voksen er avkjølt, vil du allerede ha veken din.

Det er barns lek å lage lys av bivoks -honningkake -ark, noe som virkelig er en flott gaveide

Lag dine egne julelys bivoksplater

Hvite lys kan også skape en festlig stemning

lag din egen julelys nomeriert adventstallerken

Lag julelys selv og fortryll med deres duft

Før du heller bivoksen i glasset, kan du legge en liten kanelstang, stjerneanis, nellik eller appelsinskall og helle voks over den. Når lyset tennes, brenner duften av essensielle oljer seg ut og det blir så koselig og julaktig.

En annen mulighet ville være å bare slippe 3-4 dråper appelsinolje, kanel eller feddolje i flytende voks for å få samme effekt.

Kanelstangene gir de hjemmelagde lysene en herlig duft

lag julelys selv adventstallerken kanellys

Som et alternativ til kanelstang, nellik eller appelsinskall kan du bruke eteriske oljer 

lag dine egne julelys eteriske oljer

Farg lys med fargestifter

Det finnes forskjellige typer voksfargestifter. Velg de som er bra for veldig små barn. De inneholder mye mindre giftstoffer og kan brukes godt som maling. Bare la ønsket farge smelte inn i flytende voks, så får du fargerike og velduftende julelys.

Lysene er også godt formet med toalettpapirruller 

lag julelys selv tilbehør toalettpapirruller upcycling ideer

Hell lys i toalettpapirruller

Toalettpapirrullene er et veldig kjent og allsidig håndverksmateriale. I stedet for glass og kar kan du legge et par toalettpapirruller på et brett, legge veken i den og fylle den med flytende voks. Når voksen har stivnet, fjerner du toalettpapirrullene fra de ferdige lysene.

Resultatet er fantastisk

lag julelys selv tilbehør toalettpapirruller

Forsiktighet! Brannfarlig!

Vær alltid ekstremt forsiktig! Appelsinskall, kanel og grannåler inneholder mye essensielle oljer og oljen brenner. Av denne grunn bør du bare bruke små mengder av dem til julelysene dine.

Voksfargestifter gjør lysene vakkert fargerike for et enda mer festlig humør 

lag julelys selv adventstallerkener

lag julelys selv stjernetilbehør