Rotter har mestret kunsten å kjøre en liten bil. Dette antyder at hjernen deres er mer kompleks enn noen forskere opprinnelig trodde. For å være ærlig, har alle som noen gang har hatt en rotte i mange år visst at de små gnagere faktisk er utrolig intelligente, kjærlige og lett kan lære triks. Resultatet av eksperimentet kan nå brukes til å forstå hvordan å lære nye ferdigheter lindrer stress og hvordan nevrologiske og psykiatriske tilstander påvirker mentale evner.

Rotter kan ikke spille sjakk ennå, men de er mye mer intelligente enn noen tror

Forskere lærte rotter å kjøre små biler, søte gjettespill, spille sjakk

Forskere erkjenner endelig at dyreintelligens ikke er så forskjellig fra vår

Forskere vet sikkert at alle gnagere kan lære å gjenkjenne objekter og finne veien rundt labyrinter. Disse testene brukes ofte for å undersøke hvordan hjerneforhold påvirker kognitiv funksjon.

Imidlertid fanger de bare et smalt vindu for dyreoppfatning, sier Kelly Lambert ved University of Richmond i Virginia.

Lambert og hennes kolleger lurte på om rotter kunne lære den mer utfordrende oppgaven med å betjene et kjøretøy. De bygde en liten bil av en klar plastbeholder med hjul, et aluminiumsgulv og tre kobberstenger som fungerte som et ratt. Da en rotte sto på aluminiumsgulvet og grep kobberstengene i potene, fullførte den en krets som drev bilen fremover. Berøring av venstre, midtre eller høyre kobberstang styrte bilen i forskjellige retninger.

Forskere trente seks hunnrotter og elleve hannrotter til å kjøre bilen på arenaer på 4 kvadratmeter. Gnagerne fikk kornbelønning da de berørte styret og kjørte bilen fremover. Teamet oppfordret rottene til å forbedre kjøreferdighetene sine ved å plassere belønningene på stadig mer fjerne steder i arenaen. Du kan se videoen av den her se.

de søt gnager lært med søt motivasjon

Forskere har lært rotter å kjøre små biler

Forskere har lært rotter å kjøre bittesmå biler søte priser driver bil i eksperiment

Kjøring som avslapning for stressede rotter

Å lære å kjøre syntes å slappe av rotter. Forskerne vurderte dette ved å måle nivåer av to hormoner – kortikosteron, en markør for stress, og dehydroepiandrosteron, som motvirker stress. Forholdet mellom dehydroepiandrosteron og kortikosteron i avføringen til rotter økte i løpet av kjøretreningen.

Så dyr kan få den samme typen tilfredshet som vi gjør når vi perfeksjonerer en ny ferdighet. Til støtte for denne ideen fant teamet at selvkjørende rotter hadde høyere nivåer av dehydroepiandrosteron og var mindre stresset enn rotter som ble kjørt rundt som passasjerer i fjernstyrte biler. Teamet planlegger nå oppfølgingseksperimenter for å forstå hvordan rotter faktisk lærer å kjøre, hvorfor det ser ut til å lindre stress og hvilke områder av hjernen som påvirkes.

Men dette er langt fra første gang en firbeint venn har lært å kjøre bil. Allerede i 2013 lærte tre dyrehjem å kjøre ekte bil på bare to måneder. Målet med eksperimentet var å markere deres intelligens og oppmuntre flere til å ta inn dyr fra dyrehjem. Etter to måneder klarte de tre hundene å starte, skifte, styre, akselerere og bremse en bil. Du kan se en video av dette her. Hvis du vil anerkjenne dyreintelligens og avslutte grusomhet, anbefaler vi å sjekke produktetiketter og velge bare de som ikke er testet på dyr.

Vedta i stedet for å kjøpe!

Forskere har lært rotter å kjøre små biler for å kjøre lyhunder for å kjøre biler

Den animerte Stuart Little på 90 -tallet kunne fortsatt kjøre bil

Forskere lærte rotter å kjøre små biler. Stuart kjører bil i filmen