Z informacji o niedźwiedziach wynika, że ​​gatunek niedźwiedzia należy do rodziny Ursidae. Są gatunkiem ssaków i mają charakter mięsożerny. Gatunki niedźwiedzi występują głównie w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji i Europie. Znaleziona odmiana niedźwiedzia ma kolor brązowy lub czarny. Jedynym wyjątkiem jest niedźwiedź polarny, który ma czysto biały kolor. Niedźwiedź jest samotnym zwierzęciem, co oznacza, że ​​wędruje samotnie. Fizycznie jest to duże zwierzę i jednocześnie bardzo potężne. Niedźwiedzie są zwierzętami dobowymi, co oznacza, że ​​są aktywne zarówno w dzień, jak i w nocy. Niedźwiedzie mają zwyczaj hibernacji przez długi czas podczas zimy. W tym okresie zwykle przyjmują schronienie w jaskiniach. Wyjaśnijmy, jakie rodzaje niedźwiedzi jest tutaj.

8 najlepszych rodzajów niedźwiedzi:

Na całym świecie istnieje obecnie 8 różnych gatunków niedźwiedzi.

Lista rodzajów niedźwiedzi jest opisana poniżej,

1. Amerykański czarny niedźwiedź:

gatunek niedźwiedzia amerykański czarny niedźwiedź

Amerykański niedźwiedź czarny jest najczęściej spotykanym gatunkiem niedźwiedzia na całym świecie. Ten rodzaj niedźwiedzia występuje głównie w dużych zalesionych i górskich obszarach Ameryki Północnej. Jego nazwa naukowa to Ursus americnus. Dorosły samiec waży od 57 do 250 kg. Podczas gdy jego żeński odpowiednik jest lżejszy od 41 do 170 kg. Jest średniej wielkości, ma głęboki czarny kolor i jest bardzo silny fizycznie z miękkim, gęstym futrem. Samiec jest szeroko zbudowany z wąskimi pyskami, podczas gdy samica jest smuklejsza. Nazwy podgatunków Bear są liczne. Najczęstsze to niedźwiedź czarny olimpijski, niedźwiedź czarny z Nowego Meksyku, niedźwiedź czarny ze Wschodu, niedźwiedź czarny z Kalifornii, niedźwiedź cynamonowy, niedźwiedź lodowcowy, niedźwiedź czarny z Meksyku wschodniego, niedźwiedź z Florydy, niedźwiedź czarny z Nowej Funlandii, niedźwiedź Kermode i niedźwiedź z wyspy Vancouver.

  • Co zjeść: Amerykańskie czarne niedźwiedzie są wszystkożerne. Żywią się młodymi roślinami, pąkami, trawami, korzeniami, jagodami i lubią orzechy. Polują na ryby, rzadko na muły i jelenie.
  • Długość życia: Średnia długość życia niedźwiedzia czarnego to 18 lat.
  • Stan ochrony: Najmniejszej troski

2. Czarny niedźwiedź azjatycki:

Niedźwiedź azjatycki, jak sama nazwa wskazuje, jest gatunkiem niedźwiedzi dominującym w Azji. Występuje w Indiach, Korei, północno-wschodnich Chinach, Rosji, Japonii & Tajwan. Jest również znany jako niedźwiedź księżycowy i niedźwiedź z białą klatką piersiową. Jego nazwa naukowa to Ursus thibetanus. Jest średniej wielkości i koloru czarnego z wyraźną białą plamą na piersi. Średnia waga niedźwiedzia to 135 kg. Podczas gdy samica waży 85 kg. Nazwy niedźwiedzi podgatunków azjatyckich niedźwiedzi czarnych to – czarny niedźwiedź formosański, niedźwiedź czarny pakistański, niedźwiedź japoński czarny, niedźwiedź czarny himalajski, niedźwiedź czarny indochiński, niedźwiedź czarny tybetański i niedźwiedź czarny Ussuri.

  • Co zjeść: Czarny niedźwiedź azjatycki jest wszystkożerny w swoich nawykach żywieniowych i żywi się owadami, jajami, trawami, owocami, orzechami, ziarnami i rybami.
  • Długość życia: Średnia długość życia to 25 lat.
  • Stan ochrony: Wrażliwy

3. Niedźwiedź w okularach:

Niedźwiedź okularowy został tak nazwany, ze względu na jego wyraźną cechę beżowego zabarwienia na twarzy i górnej części klatki piersiowej, co nadaje mu wygląd okularowy. Ten gatunek niedźwiedzia jest również znany jako niedźwiedź andyjski, niedźwiedź andyjski o krótkiej twarzy lub niedźwiedź górski. Jego nazwa naukowa to Tremarctos ornatus. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest średniej wielkości w budowie. Średnia waga dorosłego samca to 115 kg. A gatunek żeński 65 kg. Niedźwiedzie okularowe mają charakter nadrzewny i spędzają dużo czasu na drzewach. Niedźwiedzie okularowe są samotnymi zwierzętami i poruszają się w pojedynkę.

  • Co zjeść: Z natury są głównie roślinożercami i żywią się owocami, orzechami, bambusem, roślinami i trzciną cukrową, a bardzo rzadko mięsem.
  • Długość życia: Wiadomo, że niedźwiedzie okularowe żyją średnio 20 lat
  • Stan ochrony: Wrażliwy

4. Wielki Miś Panda:

Giant Panda Bear ma bardzo wyraźny wygląd z czarnymi łatami wokół oczu i ogólnie czarno-białym, miękkim futrem. Ten gatunek niedźwiedzia jest bardzo popularny wśród ludzi ze względu na swój uroczy wygląd. Biały kolor pomaga Pandzie w kamuflażu w śnieżnym otoczeniu. Giant Panda Bear mieszka w południowo-środkowych Chinach i jest również znany jako Panda Bear lub Panda. Jego nazwa naukowa to Ailuropoda melanoleuca. Istnieją 2 podgatunki Wielkiej Pandy, której nazwy niedźwiedzia są nominowanymi podgatunkami (Nazwa naukowa Ailuropoda m.melanoleuca) i Qinling Panda (Nazwa naukowa A.m.qinlingensis). Średnia waga dorosłego samca Wielkiej Pandy wynosi 115 kg. z samicami ważącymi nieco mniej przy 100 kg.

  • Co zjeść: Giant Panda Bear jest roślinożercą i żywi się pędami i liśćmi bambusa.
  • Długość życia: Wielki Miś Panda żyje 20 lat.
  • Stan ochrony: Wrażliwy

5. Niedźwiedź słońca:

Sun Bear jest najmniejszym spośród gatunków niedźwiedzi. Pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych Azji Południowo-Wschodniej. Znany jest również jako Miś Miodowy ze względu na ogromny apetyt na miód. Jego nazwa naukowa to Helarctos malayanus. Na szyi ma wyraźną pomarańczową łatę w kształcie podkowy. Niedźwiedź słoneczny ma 2 podgatunki, a mianowicie – niedźwiedź malajski i niedźwiedź słoneczny Bornean. Jest to najgroźniejszy ze wszystkich gatunków niedźwiedzi i zwykle jest samotnikiem. Niedźwiedź słoneczny nie zapada w stan hibernacji jak wszystkie inne gatunki. Dorosły mężczyzna waży średnio 80 kg. podczas gdy samice są o około 20% mniejsze.

  • Co zjeść: Niedźwiedź słoneczny jest wszystkożercą i żywi się wszystkimi owocami, orzechami, palmami, termitami i mrówkami.
  • Długość życia: Słoneczny Niedźwiedź ma przeciętną długość życia 30 lat
  • Stan ochrony: Wrażliwy

6. Niedźwiedź Leniwiec:

niedźwiedź informacje lenistwo niedźwiedź

Leniwiec to średniej wielkości gatunek niedźwiedzia o naukowej nazwie Melursus ursinus, występujący głównie w Indiach, Nepalu i Sri Lance. Jest również znany jako Labiate Bear ze względu na długą dolną wargę i podniebienie. Jego czarne futro jest długie i kudłate, tworzące grzywę wokół twarzy. To jest główny gatunek niedźwiedzia; ten rodzaj uszu niedźwiedzia ma długie włosy. Podgatunki to indyjski niedźwiedź leniwy i leniwy niedźwiedź ze Sri Lanki. Dorosły samiec waży średnio 112 kg. Samica natomiast jest mniejsza i waży około 80 kg. Poruszają się parami i nie zapadają w stan hibernacji. Są doskonałymi wspinaczami i pływakami. Leniwce były powszechnie używane do rozrywki jako tańczące niedźwiedzie w Indiach.

  • Co zjeść: Leniwiec to gatunek niedźwiedzia żywiącego się mrówkami i żywiący się głównie mrówkami i termitami. Owoce takie jak mango; ulubione formy jackfruit i trzciny cukrowej.
  • Długość życia: Niedźwiedź Leniwiec żyje średnio około 20 lat.
  • Stan ochrony: Wrażliwy

7. Niedźwiedź brunatny:

Niedźwiedź brunatny to duży gatunek niedźwiedzia, znany również jako niedźwiedź grizzly. Jego nazwa naukowa to Ursus arctos, pochodzący z północnej Eurazji i Ameryki Północnej. Podgatunki nazwy niedźwiedzia brunatnego są liczne. Niektóre z nich to niedźwiedź brunatny euroazjatycki, niedźwiedź brunatny z Kamczatki, niedźwiedź brunatny wschodniosyberyjski, niedźwiedź Atlas, niedźwiedź himalajski, niedźwiedź tybetański, niedźwiedź kodiak, niedźwiedź grizzly z Kalifornii (wymarły), niedźwiedź brunatny z wyspy Dall i niedźwiedź brunatny Ungava (wymarły). Niedźwiedzie brunatne są fizycznie bardzo potężnie zbudowane, mają długie, grube futro i długą grzywę z tyłu szyi. Średnia waga dorosłego mężczyzny wynosi 217 kg. A samica ma 152 kg. Mają charakter samotny i częściowo hibernują. Niedźwiedź brunatny jest zwierzęciem narodowym i stanowym w wielu krajach europejskich.

  • Co zjeść: Niedźwiedź brunatny jest zwierzęciem wszystkożernym i spożywa różnorodne pokarmy. Żywią się roślinami, takimi jak kwiaty, trawy, szyszki, grzyby, jagody itp., a także zwierzętami, takimi jak pluskwy, chrząszcze, ryby, pszczoły miodne, wiewiórki, myszy i wiewiórki.
  • Długość życia: Niedźwiedź brunatny żyje średnio około 25 lat.
  • Stan ochrony: Najmniejszej troski

8. Niedźwiedź polarny:

Niedźwiedź polarny to duży gatunek niedźwiedzia, którego naukowa nazwa to Ursus maritimus i występuje głównie za kołem podbiegunowym. Wyewoluował, aby przystosować się do chłodnego otoczenia, a bycie całkowicie białym kolorem pomaga w kamuflażu. Pod białym futrem skóra jest czarna, co pomaga w pochłanianiu ciepła słonecznego. Spędzanie większej ilości czasu na lodzie morskim to główny fakt dotyczący niedźwiedzi polarnych. Dorosły samiec niedźwiedzia polarnego waży około 500 kg; samica ma około 250 kg. Dwa podgatunki to amerykański niedźwiedź polarny i syberyjski niedźwiedź polarny. Są doskonałymi pływakami, które potrafią pływać całymi dniami razem. Niedźwiedzie polarne to ciche i samotne zwierzęta. Niedźwiedzie polarne nie zapadają w stan hibernacji i nie poszczą zimą, gdy lód morski jest zamarznięty.

  • Co zjeść: Niedźwiedź polarny jest mięsożercą, a jego główna dieta składa się z fok znalezionych pod lodem.
  • Długość życia: Niedźwiedź polarny żyje średnio około 25 lat.
  • Stan ochrony: Wrażliwy

Interesujące fakty na temat niedźwiedzi:

  • Gatunki niedźwiedzi są bardzo inteligentnymi zwierzętami i potrafią również otwierać zakręcane słoiki i odblokowywać zatrzaski w drzwiach. Zbadano, że niedźwiedzie są w stanie rozróżniać różne kolory, a także kształty, w przeciwieństwie do wielu ssaków.
  • Wszystkie rodzaje niedźwiedzi bardzo lubią miód i zeskrobują plaster miodu niezależnie od użądlenia pszczół.
  • Niedźwiedzie mają ogromną zdolność uczenia się. Ludzie wykorzystali to, aby trzymać je w niewoli i wykorzystywać do występów w cyrkach. Podczas treningu niedźwiedzie można nawet nauczyć tańczyć i jeździć na rowerach.
  • Niedźwiedzie potrafią chodzić na krótkich dystansach na dwóch nogach, tak jak ludzie. Rdzenni Amerykanie byli znani z określania niedźwiedzia jako „bestii, która chodzi jak człowiek”.
  • W Afryce, Australii i na Antarktydzie nie ma gatunków niedźwiedzi.
  • Pluszowe misie zostały nazwane na cześć prezydenta USA Theodore’a „Teddy” Roosevelta.
  • Podczas hibernacji niedźwiedź nie oddaje moczu ani nie wypróżnia. Jego ciało przekształca odpady ciała w białko.
  • Żółć z woreczka żółciowego niedźwiedzia jest wykorzystywana do celów leczniczych.
  • Misie koala nie są ani niedźwiedziami, ani nie są spokrewnieni z niedźwiedzią rodziną.

Chociaż gatunki niedźwiedzi są potężnymi dzikimi zwierzętami, są rozpoznawane jako symbol mocy, siły i miłości. Wiele wcześniejszych cywilizacji znało godzinę niedźwiedzia.

Różne rodzaje niedźwiedzi reprezentują stan i naród wielu państw i krajów na świecie ze względu na swoją popularność. Jednak interwencja człowieka doprowadziła do drastycznego spadku jego liczby na całym świecie. Większość gatunków niedźwiedzi zalicza się do kategorii „wrażliwych”, a kilka z nich uważa się za „zagrożone”.

Obowiązkiem rasy ludzkiej jest ochrona tego uroczego zwierzęcia przed wyginięciem i uratowaniem jego rasy.