Effekten av farger skal ikke undervurderes. De gir et betydelig bidrag til om vi føler oss komfortable i et rom eller ikke. Men de kan gjøre mye mer, spesielt hvis du tar hensyn til din personlige fargetype når du velger. Vi har tips.

Effektive farger og fargetypene

lever med farger

Den personlige fargetypen blir vanligvis ikke tatt i betraktning når du bor

Fargespesialister tilordner hver person en bestemt fargetype. Disse differensieres etter årstidene. Det finnes sommertyper, høsttyper, vintertyper og fjærtyper, og selvfølgelig blandede former av dem. Hvis du vil vite hvilke farger som passer deg best, kan du finne ut hvilke farger du tilhører finn ut med fargetypetesten. De som ikke lett kan vurdere seg selv, vil sikkert finne typeråd i sitt miljø, som kan utføre en detaljert evaluering.

Det er varme og kalde fargetyper

Fargetypene er grovt inndelt i “varme” og “kule” typer. Dette kan enkelt testes med et smykke som du holder foran ansiktet ditt. Hvis hudfarge skinner med gull er en varm type, sølv får kule typer til å skinne. Da bør du orientere deg når du skal velge klær. Det betyr at gråblå farger ikke vil passe en sommergutt, mens en vintergutt ser merkelig ut i en karamellfarget topp. Det er ofte umulig å si hvorfor visse klær ikke passer noen – å bestemme fargetypen gir vanligvis informasjon.

Fargetyper og favoritttonene deres

Alle som har bestemt fargetypen, får straks tilbud om et helt spekter av farger som harmonerer spesielt godt med sin egen personlighet. Myke, varme toner som lysegule, aprikos eller delikate grønne toner er spesielt behagelige for vårtypen, mens sommertypen anbefales å bruke lyse og kjølige toner med blått kast. Høsttypen, som i likhet med våren har en tendens til å ha varme toner, er spesielt komfortabel med terrakotta, rustrød, oransje og brun i alle nyanser. Vintertypen derimot lyser med asurblå, rosa, smaragdgrønn eller kald sitrongul.

Alle som prøver det foran speilet vil raskt innse: Her er oppskriften på å alltid se frisk og sunn ut. Men bestemmelsen av fargetypen kan gjøre mye mer enn å gi ledetråder om hvilke klær som skal unngås. Fargene som tilhører vår egen type gjør oss også glade når de omgir oss i stua.

farge ideer fargetyper lever med farger

Farger i stua

Hvis du kjenner fargetypen din og ideelle fargetoner, kan du nå også implementere dette konseptet i stua. For å gjøre dette er det nødvendig å lære noe om effekten av farger. Fordi bare fordi rødt er en av de ideelle fargene, er det langt fra å være den perfekte fargen på soverommet, og blå nyanser har ingen plass i spisestuen til en sommergutt heller. La oss ta en titt på effekten av farger!

Hvit – tidløs klassiker

Hvis fargen hvit bare gir et gjesp, er denne fargen enormt undervurdert. Den er ren, lett og klar og lar alle andre farger skinne. Med det ser små rom større ut. Dens utallige nyanser fra rent hvitt til off-white og eggeskallfarger er spesielt høytflyvende i shabby chic-stilen. Hvitt ser kult og elegant ut med grått og røykblått, mens det utstråler varme med karamell og aprikos.

Hvite vegger er ideelle for å lage den perfekte rammen for en fargeprøve i en bestemt tone. De er også grunnlaget for å implementere et fargekonsept som er så ukomplisert som mulig som lever av bruk av fargede møbler og tilbehør.

Rødt og oransje – aktivering og oppvarming

Rødt er ikke forbundet med brann for ingenting, noe som gjør det til en farge på soverommet. Vi ønsker å oppleve brennende øyeblikk her, men den beroligende effekten av en kjølig nyanse er mer praktisk i det lange løp. Rødt aktiverer, oppdaterer og oppfrisker, men kan også gjøre deg aggressiv. Den berømte “røde veggen” passer veldig godt i en stue eller et arbeidsrom, og et lyst rødt kjøkken er også populært.

Oransje er litt mykere enn rødt og er spesielt populær som farge på barnerom. Denne fargen gir også et lite gangområde et varmt og innbydende utseende.

Grønt – naturlig og forfriskende

Grønt er en fantastisk forfriskende nyanse som er tilgjengelig i en rekke nyanser som også kan kombineres på en fantastisk måte. Samtidig har grønt en beroligende effekt og stimulerer kommunikasjon, og derfor kan denne fargen gi spisestuen eller kontoret ønsket effekt.

Blå – kult og beroligende

Utsikten over havet, en tur til sjøen, en lys blå himmel – blå sørger for indre balanse og beroliger deg. En vakker farge på soverommet og, selvfølgelig, også på badet på grunn av referansen til vann.

Gul – inviter solen

Gul gir deg godt humør og skal stimulere til tenkning. Det får små rom til å se større ut og er innbydende. Du bør imidlertid nøye velge blant de forskjellige nyansene, fordi kul og varm gul har veldig forskjellige effekter.

fargetyper farge effekt møblering stue

Fargede møbler og tilbehør

Du trenger ikke å male en hel vegg eller hele rommet for å dra nytte av effekten av farger. En lys tone på veggen, for eksempel, gjør fargen på møbler eller tilbehør som brukes til å sette aksenter spesielt strålende.

Generelt bør man sørge for å skape en balanse og ikke la én tone dominere. Dette får raskt rom til å virke mindre enn de faktisk er.

Før du setter opp, lager du et fargekonsept som du kan bruke som veiledning. Eksperter anbefaler også, Å uttrykke sin egen personlighet i boarealet og bevisst bruke effekten av farger. Så hvis du sliter med sløvhet, for eksempel, bør du aktivere deg selv med brennende farger.

Ellers kan du orientere deg om fargene som matcher din egen fargetype, og du vil raskt oppdage at du føler deg mest komfortabel med disse tonene.

  veggfarge stue fargetyper innredning ideer

  fargetyper bestemmer fargerike liv

stueideer fargetyper som lever med farger

Bilde 1: Pixabay.com

Bilde 2: Pixabay.com