Med begynnelsen av den mørke årstiden føler mange av oss en betydelig depresjon. Vi føler oss trege og målløse, ønsker å sove lenger eller har lyst på søtsaker. I de fleste tilfeller skyldes dette den såkalte høstbluesen. Hva dette er, hvorfor det oppstår og hva vi bevisst kan gjøre med det, kan du finne ut av oss i dag.

Eliminer høstblues tidlig

dele ut høstblues -tips

Hvorfor kommer høstbluesen?

Det vi kjenner som høstbluesen kalles vitenskapelig SAD (Seasonal Affective Disorder), på engelsk “Seasonal Affective Disorder”. I likhet med vinterdepresjon og vårtrøtthet, beskriver dette begrepet humørsvingninger som noen føler når sesongen endres.

Mer presist er dette anslått til å være rundt 17% av alle tyskere eller en av fem av befolkningen. Det antas at kvinner er mer sannsynlig å bli rammet. I motsetning til andre klager, har unge voksne en tendens til å lide av høstblues, og dette sesongmessige humøret mister sin styrke med økende alder.

Kvinner klager oftere over symptomene på høstblues

Høstbluesen kjører utenfor for en tur

Og hva bør være hovedårsaken til en slik høstblues? Forskere og leger forklarer fenomenet med den hormonelle balansen i menneskekroppen, som også er avhengig av lys. Når dagslyset blir mindre og mindre etter hvert som høsten skrider frem, frigjør hjernen også mer og mer av søvnhormonet melatonin. Samtidig reduseres det stimulerende hormonet serotonin. Vår søvn-våkne rytme kommer ut av balanse, og det påvirker igjen hjernen vår. Dårlig stemning, slapphet, trang og grumsete tanker kan være resultatet.

Økt tretthet kan ofte merkes om høsten

høstblues sliten kvinne sløvhet

Hva kan du gjøre selv mot høstbluesen??

Selv om høstbluesen ikke er en klassisk depresjon, bør det gjøres noe med det. Spesielt hvis du lider av det regelmessig eller hvis symptomene ikke forbedres, er det på tide å handle. Spesialisert medisinsk råd er selvfølgelig uunnværlig. Men du kan også gjøre mye for deg selv og dermed lykkes med å motvirke et sesongopprør. Nedenfor er noen av de mest effektive strategiene som kan hjelpe deg med dette.

1. Fyll på så mye vitamin D som mulig

Vi kan ikke leve uten lys. Det vet vi alle, selvfølgelig. Dagslys bør derfor først og fremst brukes mot høstblues. Dette hjelper også kroppen vår til å produsere blant annet det vitale vitamin D. Dette fremmer igjen frigjøring av serotonin. Ikke bare føler vi oss friskere, men vi har også et mye mer muntert humør. Derfor er det desto viktigere nå å gå ut i frisk luft så ofte som mulig og fange mer sol eller minst dagslys. Som ytterligere tiltak er det tilrådelig å utføre såkalt lysterapi eller til og med kjøpe en spesiell lampe selv. Dette er fordi den har en mye mer intens lysstråling av hvitt dagslys og har en direkte effekt på netthinnen i øynene våre. Dette sender direkte signaler til hjernen, som i stedet for å produsere melatonin nå frigjør mye mer serotonin.

Dagslyset ute er sterkere enn det hjemme, selv med mindre sol

kjøre vekk høst blues walk park skog

Du bør også inkludere mye mer mat rik på vitamin D i din daglige meny, for eksempel laks, sild, sopp, egg, ost, avokado, bananer, etc. Nøtter, linser, havreflak eller kvark er også inkludert i det høye innholdet av aminosyren tryptofan. Dette regnes som forløperen til serotonin og omdannes til det i menneskekroppen.

Spesielt valnøtter inneholder mye tryptofan og omega-3 fettsyrer

Spis valnøtter forvis høstblues

Spis også rikelig med ferske, sesongbaserte grønnsaker og urter

friske høstgrønnsaker mot høstblues

2. Integrer sport og trening i hverdagen

Å trene regelmessig eller trene i frisk luft i minst 30 minutter hver dag er helt klart en av de beste strategiene for å bekjempe høstblues. Fysisk aktivitet har vist seg å hjelpe raskt og effektivt, selv generelt i dårlig humør og mangel på energi. Lungene får mer oksygen, som når alle kroppens celler gjennom blodet. Sirkulasjonen stimuleres og blodsirkulasjonen forbedres. Du kan stoppe tankekarusellen på denne måten, i det minste for en kort stund, og føle deg mye mer behagelig og energisk.

Nyt de vakre fargene og formene på høstbladene mens du går!

høstblues -tips for en tur i skogen

3. Høstrens og fine pynt

Hvorfor nøye seg med bare vårrengjøringen? Høsten er også veldig egnet for grundig rengjøring av dine fire egne vegger. På denne måten blir du ikke bare kvitt alt du ikke lenger trenger, men kombinerer også rengjøring med nødvendig fysisk aktivitet. Du kan også flytte sommerkjolene bakerst i skapet og ta de kosete myke genserne dine foran.

En stemningsfull høstdekorasjon laget av naturlige materialer kan også raskt ordnes eller tinkeres med. Hos oss finner du masse inspirasjon og skaper den rette stemningen for å nyte den vakre siden av høsten til det fulle.

Lyng og gresskar er blant de mest populære dekorative elementene i sesongen

lynggresskar høstpynt selger høstblues

4. Nyt hyggehøsten

La deg virkelig hygge nå! Unn deg mer avslapning og trygghet hjemme. Ta på deg koselige sokker og myke gensere. Drikk varm kakao, en velsmakende te eller gyllen melk. Les en god bok eller kos deg med din favorittperson, eller hvorfor ikke kjæledyret ditt. Det har lenge blitt bevist at kroppen frigjør sine egne endorfiner og lykkehormonet oksytocin i overflod når de koser. Høstbluesen har neppe en sjanse.

Å drikke te om høsten er også mye moro i hagen eller på balkongen

drikk deilig te forvis høstblues

5. Favorittmusikk og gode lukter

Du vet sannsynligvis allerede av erfaring at musikk kan påvirke humøret ditt relativt raskt. Hvorfor ikke bruke den nå? Spesielt din favorittmusikk kan hjelpe deg umiddelbart med en høstblues. Imidlertid er det tilrådelig å bare velge denne musikken som er litt mer gledelig og raskere og ikke favoriserer en melankolsk atmosfære. Selv 5 minutter med sang eller dans sammen kan da øke humøret ditt bærekraftig og gi deg et sterkt energiløft.

Dufter er også en god alliert for høstblues og andre følelsesmessige forstyrrelser. Det er ikke for ingenting at aromaterapi alltid har blitt brukt for ulike plager og blir høyt verdsatt av mange. Hemmeligheten bak duftene ligger i deres direkte effekt på vårt limbiske system. Dette er den delen av hjernen hvor følelser og langsiktige minner lagres. Så vi reagerer ganske ubevisst og umiddelbart når vi oppfatter en aroma. Så berik rommene dine om høsten med forfriskende og positive dufter som appelsin, sedertre, bergamott, kanel, vanilje, nellik, etc..

Påfør kun naturlige eteriske oljer!

Forvis høstblues med essensielle oljer

Rose pelargonolje av høy kvalitet sikrer et bedre humør og mer sikkerhet

høstblues distribuerer essensiell olje av roseranium

6. Unn deg en badstue og massasje oftere

Å ta en badstue er faktisk nyttig og sunt i hver sesong. Dette er spesielt verdsatt i vår del av verden. Gå oftere til badstuen nå og dra nytte av de mange helsefremmende effektene. Dette renser kroppen og slapper av sjelen. Alle gode betingelser for bedre humør og mer spenst. Massasjer hjelper også musklene til å slappe av og sikrer samtidig en økt frigjøring av de viktige lykkehormonene.

Riktig badstue er bra for kropp og sjel

høstblues kjører bort badstuen

7. Lær meditasjon

Denne eldgamle metoden for å gå inn i seg selv og dvele her og nå har lenge vært populær blant oss også. Å lære å meditere og øve det daglig er det beste som kan gjøres for deg selv. Fordi på denne måten blir du bedre kjent med hverandre og kan også bedre forstå tankene og følelsene dine. Meditasjon i minst 5-10 minutter om dagen beroliger sinnet og hjelper det til å få litt avstand fra alle stressende følelser og tanker ved ikke lenger å identifisere seg med dem.

Stol på den gamle metoden og nyt hvert eneste øyeblikk!

Kjører bort høstblues gjennom meditasjon

Høstblues trenger ikke å være det! Gjør noe med det nå og konsentrer deg om den vakre siden av denne ellers fargerike og rike sesongen til tross for mindre dagslys og lavere temperaturer. Få mest mulig ut av det og vær sunn og glad!

Overalt i parken eller skogen kan du oppdage de varme høstfarger og lyder

kjøre bort høstblues observere naturen

Skogduften om høsten er umiskjennelig

høstblues kjører bort en tur

Soppsesongen har virkelig begynt

kjør bort høstblues gå en tur og samle sopp

Samle vakre høstblader og lag noe vakkert med dem

fantastiske høstløv park drive bort høstblues

Og … bake en fantastisk velduftende gresskarpai til dine nærmeste!

kjør bort høstblues bake deilig gresskarpai