Koi -karper er vakre, svømmende skapninger som fortryller hver dam med sine fantastiske farger. Disse karpene er hjemmehørende i japansk og kinesisk farvann og er kjent som Nishikigoi (oversatt fra japansk: brokadekarpe). De ble avlet for mer enn 2000 år siden og er fortsatt høyt æret i Fjernøsten i dag. Kois står for vennskap og kjærlighet i Japan og for styrke og makt i Kina. De er allerede avlet i mange andre land rundt om i verden som Israel, USA, Singapore og Sør -Afrika. I dag er det minst 16 hovedarter og mer enn 100 underarter. Alle har sine spesifikke mønstre og farger. Hvis du også er en av koikarpe -elskerne, allerede har noen i hagedammen eller ønsker å kjøpe noen snart, så har du kommet til rett sted. For nedenfor finner du viktige tips om hvordan du beholder og overvintrer den verdifulle fisken.

Koi karpe – den eksotiske arten i hagedammen

koi karpe i hagedammen

Hva er de viktigste aspektene ved å beholde Koi??

Så fantastisk som disse fiskene er, er det ikke lett å holde dem i ditt eget hagedam. Koi ser robuste ut, men er faktisk ganske følsomme når det gjelder noen ytre forhold, for eksempel renslighet, temperatur og støy. Du bør også mate i henhold til visse retningslinjer slik at fisken din føles bra og lever lenger i dammen.

Fordi hvis de holdes på en artstilpasset måte, kan de leve opptil 50-70 år. Dette skjer imidlertid sjelden, og normalt har Koi-karper en levetid på rundt 10-20 år.

Behandle din koi med kjærlighet og tålmodighet

avl koi karpe dvale

Koiene er i utgangspunktet altetende, men det er best å bare mate fisken din med spesiell mat. Dette er satt sammen på en slik måte at alle viktige næringsstoffer er inneholdt i riktige proporsjoner. I dyrehager eller spesialbutikker tilbys forskjellige Koi -matvarer, som også er perfekt tilpasset hver sesong. Hvis du tar hensyn til dette så vel som mengden fôr som er angitt på emballasjen, kan du unngå overfôring. Fordi karpe ikke har en naturlig metthetsfølelse og kan svelge store mengder mat samtidig.

Kois stoler på og kan til og med spise ut av hånden din

fôring av koi karpe

Hva er riktig vanntemperatur? Avhengig av sesong kan Koi karpe tilpasse seg temperaturer på opptil 26 grader om sommeren og opptil 4 grader om vinteren. På våren og høsten føles fisken perfekt i vannet ved 15-18 grader.

Kvaliteten på vannet er ikke mindre viktig. Dette bør definitivt være rent og rikt på oksygen for å gi et godt hjem for den eksotiske fisken. Du bør derfor sørge for at dammen er tilstrekkelig filtrert. Du bør derfor regelmessig sjekke pH -verdiene til vannet, samt ammonium-, nitritt- og oksygeninnholdet.

Vannplanter og steiner er de beste koi -dammen

koi karpe hagedam overvintringstips

Størrelsen på hagedammen din viser seg også å være ganske viktig for koienes helse og velvære. Hvis disse ganske enkelt er for mange for det passende volumet av vann, er de mye mer utsatt for parasitter og andre fiskesykdommer. En tommelfingerregel gjelder: du bør beregne omtrent 2000 til 4000 liter vann per voksen Koi. En damdybde på rundt 2 meter er også helt viktig, spesielt når det er vinter, som det vil bli forklart nedenfor.

Ekstra tips: Når du kjøper din Koi -karpe, men også i mellom, må du være oppmerksom på om fisken er dekket med et hvitt slør. Dette kan være et tegn på parasittangrep. Sunn karpe har lyse farger og glinsende skalaer.

Bare kjøp fisken din fra sertifiserte forhandlere av høy kvalitet

tips for koi karpe

Hvordan lar du din koi dvale trygt i hagedammen??

Som nevnt ovenfor er den optimale temperaturen for Koi karpe om vinteren 4-6 grader. Fisken under risikerer å fryse i hjel. Metabolismen din reduseres naturlig fra så lite som 10 grader, og du blir mindre reaktiv. I tillegg til riktig vanntemperatur trenger fisken også et behagelig mørke under vinterhvilen. Du kan oppnå begge deler ganske godt ved å dekke hagedammen din tilstrekkelig. Selv om noen Koi -holdere bruker bobleplast som et billigere alternativ, anbefaler vi deg å bruke flytende PE -damballer til dekselet. Disse svarte plastkulene sikrer ikke bare at riktig vanntemperatur og mørke opprettholdes om vinteren, men sikrer samtidig den viktige gassutvekslingen. Fordøyelsesgassene fra dammen kan fortsette å rømme uten problemer og vil ikke utgjøre noen risiko for fisken. Det ser også mye hyggeligere og mer stilig ut med ballene i stedet for en nylonfilm på.

Hvis du bestemmer deg for å bruke et annet deksel, må du sørge for å holde minst ett sted i dammen fri for is. Så du kan se fisken din jevnlig selv om vinteren. I tillegg er slike steder noe som ventilasjonssjakter, som tar seg av gassutvekslingen som er nevnt ovenfor.

Is og snø gir ekstra isolasjon og varme i damvannet

overvintringstips for koi karpe

Når Koi -karpen hviler om vinteren, trenger de også optimal stillhet i vannet. Derfor bør du strupe hvilken som helst damteknologi, for eksempel pumper, og helst fjerne den fra det nedre vannområdet. UVC -systemet kan like gjerne slås av, fordi alger ikke lenger vokser ved temperaturer under 10 grader uansett.

Med nedgang i stoffskiftet trenger fisk nå også mye mindre mat og beveger seg bare veldig sakte nær bunnen. Du bør derfor bytte til vinterfôring når vanntemperaturen synker under 12-13 grader. Spesiell synkende mat, som er laget for fisk som fortsatt er aktiv dypt i dammen, er egnet for dette. I de fleste tilfeller begynner Kois dyp dvalemodus ved vanntemperaturer under 6-8 grader. Dette betyr at de ikke lenger spiser mat og ikke får mat i det hele tatt.

Se din Koi karpe regelmessig og slutte å mate i riktig øyeblikk!

koi karpe vinter tips

Koi karpe er fortryllende skapninger som gir hagedammen din et mystisk, fjernt østlig preg og gir deg mye glede. Hold dem passende og samvittighetsfulle. Pass alltid på riktig vanntemperatur og renslighet, så vel som det riktige, næringsrike fôret. Du vil da bli belønnet med en brann av farge og kjærlighet.

Fargerik, flytende joie de vivre i ditt eget hagedam 

fargerik japansk koi karpe