Er du en av de lidenskapelige eventyrerne som ønsker å se nordlyset minst en gang i livet? Eller har du allerede vært så heldig å se dette imponerende naturfenomenet, og siden har du lengtet etter å kunne gjøre det minst en gang til? Det spektakulære lysspillet på himmelen er faktisk et av de mest fascinerende naturlige underverkene av alle, og det er alltid verdt å se. Hva som egentlig ligger bak disse mystiske lysene og hvor du best kan beundre dem i Europa, finner du ut nedenfor.

Du må bare se nordlyset minst en gang i livet ditt!

nordlys ser naturfenomener

Hva er egentlig nordlys?

Nordlys eller også Nordlys er navnet gitt til nordlyset som kan sees i polarområdet rundt Nordpolen. Det fantastiske fenomenet kan også beundres i polarsirkelen rundt Sydpolen. Men så snakker man om sørlyset – Aurora Australis. I begge tilfeller skapes de strålende himmellysene i grønt, blått, gult eller fiolett av en elektrisk kollisjon av små partikler.

For å være mer presis: den såkalte solvinden, som består av protoner og elektroner, treffer jordens magnetfelt og dette skaper en sterk elektrisk spenning. Med andre ord, det som lyser der, er molekylene i jordens atmosfære som kolliderer med solpartiklene.

De innfødte i nord hadde selvfølgelig sin egen mystiske forklaring på nordlyset på himmelen. De trodde de fikk et tegn fra guder og i går, og i de fleste tilfeller var de redde for det. Dette ga opphav til en rekke legender og overtro som fremdeles er kjent i noen nordlige, landlige regioner.

Selv om det er vitenskapelig forklart, ser nordlyset virkelig guddommelig ut

Island nordlys ser endret mål

Den vanlige nordlyssesongen er fra september til mars. De viktigste landene i nord der fenomenet best kan sees er: Sverige, Norge og Finland, samt Island og Nord -Skottland. Grønland, Svalbard, Alaska, Canada og Nord -Sibir anbefales også på det varmeste, selv om du bør grave dypere i lommen. Tidlige bestillere eller siste minutt -fans kan i alle tilfeller dra fordel av planleggingen av nordlysturen og sikre gode rabatter. Det er til og med en app for smarttelefonen din som heter “Aurora Forecast” som gir deg presis informasjon om nordlysforholdene på alle mulige steder i nord. Her er våre anbefalinger for din nordlysopplevelse i Europa.

Norge

I Nord -Norge kan det magiske nordlyset observeres spesielt godt. Sjansene for dette er allerede optimale fra oktober. Havnebyen Tromsø er et av de mest populære reisemålene for alle på nordlysjakt. Byen ligger omtrent 350 km nord for polarsirkelen og har en fargerik mengde turister og mange nordlysfestivaler hvert år, spesielt i januar og februar.

Nordlys kan sees over Tromsø, Norge

se nordlyset norge Tromsø

For å oppleve nordlyset, kjører mange på de såkalte hurtigruteskipene gjennom fjordlandskapet og nyter de praktfulle fjellene samtidig. Alternativt kan du oppleve nordlyset veldig nær byen ved å ta taubanen opp til det lokale fjellet.

Opplev et uforglemmelig naturopptog på et hurtigruteskip

nordlys se norge cruiseskip

Litt lenger nord er en annen populær nordlysby, Alta. Selv om dette også er ved sjøen, er det relativt beskyttet og har et noe mildere indre klima, noe som er spesielt gunstig for å se nordlyset. Herfra kan du enkelt kjøre eller buss til den arktiske kysten i nord eller til Finnmark -platået i sør for å unngå lysforurensning.

Det er ikke for ingenting Alta kalles “nordlysets by”

nordlys se alta by norge

Mange foretrekker også å oppleve nordlyset på Nordkapp, på Lofoten eller i den norske øygruppen Svalbard. Nesten overalt i Nord -Norge kan du jakte på nordlyset på en snøscooter eller hundeslede.

Sverige

Nordlyset i svenske Lappland er ikke mindre spektakulært. Den lille landsbyen Abisko i Abisko nasjonalpark er veldig populær blant lidenskapelige nordlysfunnere. Det er også den berømte Aurora Sky Station på Nuolja -toppen. Om natten kan du se nordlyset danse på himmelen på terrassen og nyte en eksklusiv middag samtidig.

Besøk Aurora Sky Station og få uforglemmelige, mystiske opplevelser

aurora sky station abisko sverige se nordlys

Sveriges nordligste by, Kiruna, er også et varmt sted i nordlyssesongen. I tillegg til fantastiske snølandskap og nordlys, har den drømmende byen også mye å tilby, for eksempel den største jernmalmgruven i verden. Her kan du alltid oppdage noe nytt, både om vinteren og om sommeren.

Camp Ripan i Kiruna

kiruna camp ripan sverige se nordlyset

Utforsk de fortryllende omgivelsene på en snøscootertur

sverige nordlys se snøscooter

Finland

Et av høydepunktene for å observere nordlyset i Finland er Mount Luosto i Sodankyla kommune i det sentrale Lappland. Det er også Northern Lights Research Center i Lappland, som regelmessig sender detaljert informasjon om værforholdene for nordlyset til hotellene.

Landsbyen Nellim ved Inari -sjøen er enda lenger nord og er et populært pilegrimssted for fans av nordlys. Dette avsidesliggende stedet har mange hoteller i både middel- og overklasse, mens de tilbyr ro, romantikk og komfort. Like populær er landsbyen Ivalo, som ligger ved elven med samme navn. I tillegg til nordlysets magi, kan du også utforske spennende turer med hundekjøring og tradisjonell finsk mat.

Opplev uforglemmelige polare stunder i Nellim!

nellim landsby finland se nordlyset

For de som liker det mer autentisk og uvanlig, er de mange moderne glass -igloene, som denne i Kakslauttanen, den perfekte avgjørelsen. Du kan se de fantastiske himmellysene fra din egen varme seng og nyte et glass Glögi.

Kombiner moderne komfort med vinterlig romantikk!

se nordlys finland glass igloo hoteller

Ta turen nordover!

ivalo inari lake snøscooter tur se nordlyset

Island

Egentlig er hele øya egnet for en makeløs nordlysreise. Selv hovedstaden Reykjavik tilbyr en fantastisk introduksjon til det unike naturfenomenet. Men det er allerede mye som skjer, og du kan se lysene i byen. Så du kjører til Thingvellir nasjonalpark utenfor Reykjavik. Dette tilhører Unescos verdens kulturarv og byr på mange flotte landskap og fantastiske opplevelser.

Nattlig panoramautsikt over Reykjavik med nordlys

Reykjavik nordlys se på Island

Andre populære nordlysområder er: Grotta fyr på Seltjarnarnes -halvøya, Öskjuhlíð -åsen, Akureyri eller Husavik. Et opphold i den drømmende fiskeværet Sandgerdi eller en snøscootertur gjennom Langjökullbreen er blant de mest populære høydepunktene i Islands høysesong med nordlys.

Thingvellir nasjonalpark regnes som nordlysets mekka på Island

nordlys se island thingvellir nasjonalpark

thingvellir nasjonalpark island se nordlys

De som liker det enda lenger nord kan gå til Jökulsárlón

se nordlyset på øya Jökulsárlón

Skottland

Helt nord i Skottland kan du også se dem, “Mirrie Dancer”, som nordlyset kalles. Mange er stedene som anbefales. De fleste av dem tilbyr ikke bare et magisk naturlig bakteppe, men også et mystisk landskap, rikt på historiske skatter som slottsruiner og gamle festninger. Øyene Shetland, Orkney, Skye, Lewis eller Harris er øverst på listen når det gjelder å se nordlys. Du kan også se de spektakulære himmellysene i Aberdeenshire på Moray Firth Bay eller Caithness. Byer som Portknockie, Nairn, Cairn O’Mount og Wick er også veldig populære som reisemål for nordlys i Skottland.

Nord -Skottland – en ekte drøm for ivrige Aurora Hunters

Nordlys ser i Nord -Skottland

Ubeskrivelig naturopptog på nattehimmelen over Orknøyene

se nordlyset på orkney

Caithness tilbyr uforglemmelig utsikt over nordlyset

nordlys ser skottland caithness

Det er mystisk på veststranden i Lossiemouth

se skottlands nordlys