Du føler jul ikke bare med hjertet ditt, men bare med alle dine sanser. Julekrydder og dufter er dine beste allierte hvis du vil gjøre det enda mer jul. Kok solide og aromatiske retter, bake deilige kaker og tilbered gløgg og varmende smoothies og te med forskjellige krydderblandinger etter eget valg. Som alltid vil vi støtte deg og presentere deg 10 av våre favorittkrydder til jul. Organiser en ekte fest for sansene, og la deg selv og dine nærmeste gå bra i år også.

Oppdag hemmeligheten med julekrydder!

julekrydder effekt søknad

# 1 kanel

kaneljulekrydder

Kanel finnes vanligvis i butikkene som et smakfullt brunt pulver, men det er faktisk den indre barken av kaneltreet. Den har en søt lukt og brukes i søte eller krydrede retter. Kanel er allestedsnærværende rundt ferien. Den finnes i alt fra eplemos til kanelstjerner til kaker og kaffekaker. Prøv å røre en varm kopp eplecider med en kanelstang. Eller bruk kanelpulver til å fylle på et krus med varm sjokolade for å gi den et julestemning. Du kan prøve hjemmelagde kanelsnurrer til frokost julaften. Det dyrebare krydderet varmer deg veldig hyggelig fra innsiden og er samtidig et kraftig hjemmemedisin for betennelse og forkjølelse.

# 2 vanilje

vanilje julekrydder effekt

Vanilje er en av de eldste og vanligste smakene. Den er hentet fra bønnestangen til vaniljeblomster og er aromatisk og søt. Vanilje kan kombineres med mange andre krydder for å forbedre smaken. Imidlertid er en av de enkleste kombinasjonene også en av de mest delikate: vanilje og sukker. Dette kan brukes på kanten av cocktailglass i julen eller i bakverk. Hva med for eksempel deilig duftende julekaker eller vaniljemåner?

# 3 rosmarin

julekrydder rosmarin

Rosmarin er en velduftende furuurt som har blitt brukt siden 500 f.Kr. Brukes, spesielt i Middelhavsområdet der det vokser naturlig. Rosmarinen tilhører myntefamilien, men er også eviggrønn med noen visuelle likheter med gran. Faktisk, på grunn av deres nålelignende sølvgrønne blader, selges rosmarinplanter ofte som mini-juletrær i høytiden. Dens aroma, som minner om sitron og furu, gjør den til et populært krydder, ikke bare til jul, men i alle sesonger av året. Den er egnet for krydder av kjøtt, spesielt lam og grønnsaker. Gode ​​eksempler er sitron- og rosmarinpoteter og supper.

# 4 ingefær

julekrydder ingefær sunt

Ingefær er en viktig ingrediens i asiatiske og indiske retter, men har også blitt brukt i europeiske oppskrifter i århundrer, spesielt i juletiden. Det er et av de mest populære julekrydderne som du kan tilberede pepperkaker i morsomme former eller bygge små pepperkakehus som er dekorert med glasur og søtsaker. Ingefær brukes også i ferske og festlige drikker som ingefærøl og ingefærøl.

# 5 stjerners anis

stjerneanis julekrydder

Stjerneanis er et kraftig krydder med en søt og lakrisaktig smak. De vakre stjerneformede belgene gjør dem spesielt morsomme å bruke til dekorasjon og matlaging. Du bør ikke overdrive med dette krydderet, fordi det er for intens og i store mengder kan nesten gjøre munnen din nummen. Stjerneanis ser spesielt vakker ut i potpourri eller i desserter, kombinert med sesongens smaker som ingefær eller kanel. Den kan også kombineres godt med tyttebær og gir tradisjonelle juleretter enda mer pizza.

# 6 muskatnøtt

julekrydder muskat

Muskatnøtt har vært et ekstremt populært krydder gjennom historien. Faktisk er det en av julekrydderne som Christopher Columbus lette etter da han seilte til den nye verden. Den vokser på trær i tropene og har en søt, varm smak som passer godt til kanel. I juletiden brukes den ofte i bakevarer eller i melkbaserte produkter og puddinger. For eksempel er det en av hovedingrediensene i en av sesongens favorittdrinker, eggnog. Vi elsker også å bruke den til å krydre ostekake eller gresskar som tilbehør til festbordet.

# 7 fedd

jul krydder fedd

Fedd er et av de viktigste krydderne i verden og brukes i både søte og salte retter og drikke, fra kalkun til varme smoothies til gresskarpai. Å bruke hele nellik til å krydre utsiden av en skinke eller appelsinskall ser vakkert ut på en serveringsfat og gir det hele en søt, aromatisk smak. Selvfølgelig fjernes nellikene før konsum.

# 8 salvie

julekrydder salvie

Salvie er en middelhavsurt med både kulinarisk og medisinsk bruk. Det kan brukes til å behandle betennelse i magen, kurere ondt i halsen eller forbedre hukommelsen. Vår favorittbruk er imidlertid å tilberede tradisjonelt brød eller brød-og-pølsefyll til julgåsen. Salvien har en litt bitter, litt muggen smak som er en god balanse for fjærfe. Den kan også brukes til å smøre urtesmør på nystekte rundstykker eller til å finpusse salte kjeks.

# 9 peppermynte

julekrydder peppermynte

Visste du at peppermynteplanten faktisk er en blanding av vannmynte og spearmint? Den kan brukes til å lage te. Den forfriskende kule smaken passer godt til mange juledelikatesser. Kombinasjonen av peppermynte og sjokolade er guddommelig – prøv å lage peppermyntefondant eller varm peppermyntsjokolade. Peppermynte er også ofte smaken av sukkerrør og små festlige godterier, som man liker å ha som spiselig julepynt eller som små gaver til gjester.

# 10 laurbær

laurbærblader julekrydder

Laurbærbladene kommer fra buktreet som er hjemmehørende i Middelhavsområdene. Bladene tørkes nesten alltid og smaker faktisk sitt beste noen uker etter tørking. Denne er relativt treaktig, den lille bitterheten bidrar til å balansere smakene i en tallerken. Løvblad brukes vanligvis til å smake på langkokte retter som supper og gryteretter, men det kan også forbedre smaken på hurtigkokte retter som risotto eller pastasaus. Krydderet er mest brukt i middelhavsmat. Fordi det var et av de tidligste og mest omsatte krydderne, har laurbærblad blitt en etablert krydderblanding i mange kjøkken rundt om i verden – mest merkbart i indiske, Midtøsten og mange europeiske retter. Det er definitivt et av de mest populære julekrydderne som finnes.

Ekstra tips: Det beste stedet å lagre tørkede laurbærblader er ikke i krydderskapet, men i fryseren. Når de oppbevares i fryseren, beholder bladene sin sterke smak og aroma i lang tid.

Vi ønsker deg en god, krydret jul!

Lag dine egne julekrydder gløgg

Rosmarin er også ideell for å dekorere festbordet

juledessert med rosmarinjulekrydder

julekrydder rosmarin kyllingben

De ferske krydderne passer også perfekt til de festlige bakverkene

bake julekrydderkaker med rosmarin

Gi julebordpynten din en søt aroma

julekrydder appelsiner fedd

Forbered deilige kaker duftende med peppermynte

Stek peppermynte julekrydder

Eller drikk en varm julete med krydder i fred

lag julekrydderte selv

Julekrydder og essensielle oljer gjør alt enda mer jul

julekrydder og essensielle oljer       julekrydder