Å rengjøre vinduer uten striper er ingen rakettvitenskap. Tvert imot. Med riktig rengjøringsteknikk og passende rengjøringsmidler kan selv de uerfarne oppnå det perfekte strekkfrie utseendet. Så du kan nyte en vakker utsikt gjennom vinduene i hjemmet ditt hver dag og føle deg mer komfortabel og fri. Windows trenger grundig rengjøring, spesielt etter pollenpollen om våren eller på slutten av sommeren, slik at de ser ut i full glans igjen. Det ser annerledes ut, avhengig av graden av tilsmussing og hvor du bor, men i prinsippet er det lurt å rengjøre vinduene omtrent 2-3 ganger i året. Sjekk ut hvordan du best kan gjøre dette og hvilke enkle hjemmemedisiner som skal brukes med hell nedenfor.

Rengjør vinduer uten striper – glem den kjemiske klubben!

hjemmemedisiner rengjør vinduer uten stivhet

Kort veiledning for rengjøring av vinduer uten striper

Få det grunnleggende utstyret og det valgte rengjøringsmiddelet på forhånd (du finner en oversikt nedenfor) og kom i gang.

Grunnleggende utstyr for rengjøring av et strekkfritt vindu:

 • myk håndkost (for sterkt skitne vinduer)
 • Vaskemaskin / vindusvisker eller svamp
 • lofri bomullsklut
 • Mikrofiberduk
 • Gemskinn
 • Vinduet avtrekker
 • sprayflaske
 • bøtte
 • Avispapir, nylonstrømpe (for polering, valgfritt)

Avispapir er et velprøvd verktøy ved rengjøring av vinduer

rengjør vinduer uten striper med avispapir

Første trinn:

Hvis vinduene er synlig skitne, tørk dem først med en myk håndkost. Rengjør deretter vinduskarmen og terskelen grundig med en svamp. Bruk bare vann her og unngå sure midler, spesielt på marmor eller andre sensitive overflater. Hell det skitne vannet fra bøtta og fyll opp med nytt. Vask svampen grundig og vri den ut.

Erfarne råd bruker en vindusskraper når du rengjør vinduet

rengjør vinduer uten striper med husholdningsartikler

2. trinn:

Tilsett rengjøringsmiddelet i vannet og dypp svampen i det. Start med å rengjøre vinduet grovt med serpentinbevegelser fra topp til bunn. Hvis det er stor tilsmussing, la det trekke i kort tid. Ta deretter vindusskrapen og begynn å trekke vannet fra vinduet horisontalt igjen fra topp til bunn, linje for linje. Når du kommer til kanten, tørk av nalens gummilippe med en ren, lofri bomullsklut og fortsett.

Avhengig av størrelsen på vinduet kan du også jobbe med en bølget kurve

rengjøring av vinduer uten striper rengjøringsteknikk

3. trinn:

Ta en ren, tørr mikrofiberklut og tørk kantene på vinduet. Du kan også duppe og polere vekk alle vannstrimler som kan ha ligget igjen. Du kan også bruke nylonstrømper eller avis for optimal polering. I det andre tilfellet er det imidlertid en ulempe å forvente, nemlig at den gnidende utskriftssvartheten kan misfarge vindusrammene ubehagelig. Etter at du har polert vinduene dine, er det på tide å slappe av og være stolt av deg selv. Du gjorde det! Vinduene dine er rene og strekkfrie.

5 enkle hjemmemedisiner som du kan rengjøre vinduer uten å etterlate striper

Du vil selvfølgelig finne et mylder av kjemiske vindusrensere og andre rengjøringsprodukter for alle mulige formål på markedet. I de fleste tilfeller er disse imidlertid ikke spesielt miljøvennlige og kan under visse omstendigheter også sette din helse i fare. Det er derfor tilrådelig å rengjøre vinduene med naturlige husholdningsmidler uten kjemikalier. Her er 5 effektive hjemmemedisiner på et øyeblikk:

1. Eddik

rengjør vinduer uten striper med eddik

Du kan enten bruke hvitvinseddik eller klar eplecidereddik. Fortynn dette med lunkent vann og rør kort. Begynn å rengjøre vinduet som normalt, som beskrevet i instruksjonene ovenfor. Hvis du ikke liker duften av eddik, kan du velge en som har en viss ekstra smak, for eksempel rose eller lavendel.

2. Sitronsaft

rengjør vinduer uten striper med naturlige midler

Fortsett på samme måte med sitronsaften. Dette har samme funksjon og effekt. Du kan til og med berike den med litt natron for gjenstridig smuss. Vær forsiktig når du gjør dette. Vinduskarmer og følsomme overflater må beskyttes med folie.

3. Brennevin / alkohol

vindusrengjøring uten striper

Bare gi den et kraftig skudd i rengjøringsvannet og utfør rengjøringsprosessen som beskrevet ovenfor. Bruk den bare til å rengjøre vindusruter og ikke karmen eller vinduskarmen, da dette kan skade dem.

4. Svart te

rene vinduer uten striper med svart te

Vær forsiktig med vinduskarmen! Dette kan endre farge når det kommer i kontakt med te. Du bør derfor være ekstremt forsiktig med dette hjemmemedisinen, spesielt hvis du har hvite vinduskarmer og terskler.

5. Linolje

rengjør vinduer uten striper og puss med linolje

Dette hjemmemedisinen handler ikke så mye om rengjøring, men mye mer om polering eller, bedre sagt, forberedende arbeid for rengjøringsprosessen. Hvis vinduene dine har blitt litt kjedelige over tid, kan du gi dem en glans med linolje. Og hvordan? Veldig lett. Ta en ullklut og ha litt linolje på den. Påfør dette på hele vindusruten og la det virke i noen minutter. Tørk deretter av den resterende oljen med kjøkkenhåndklær og rengjør først vinduene grundig.

Ekstra tips for rengjøring av vinduer uten striper:

 • Bruk destillert eller kokt vann, lunkent vann er ideelt;
 • Rengjør vinduer først inne og deretter utenfor;
 • Unngå direkte sollys, ettersom rengjøringsvannet fordamper raskere og etterlater striper;
 • Bruk organisk oppvaskmiddel-en allsidig når du rengjør i husholdningen

Alternativt:

 • Velg selvrensende vindusglass med nanopartikler laget av titandioksid
 • få et vindusvakuum eller vindusrensrobot

Ha det gøy å rengjøre vinduet strekfritt og lykke til!  

rengjøring av vinduer uten stive tips

rengjøring av vinduer uten striper vårrengjøring