Du har sikkert sett hardføre palmer som holder seg grønne til tross for snøen som dekker dem. Faktisk er det mange palmetrær som lett tåler selv de laveste temperaturene i den kalde årstiden. Noen palmer i hagen tåler ekstreme temperaturer ned til -25 grader. Dette skyldes hovedsakelig deres lignifiserte stamme, som beskytter planten mot disse temperatursvingningene. Vi lister opp 5 hardføre palmetyper og gir deg tips om hvordan du kan ta vare på dem. Før du kjøper, er det imidlertid best å konsultere en hageekspert. Slik kan du designe hagen din med palmer her Les.

Snø og kulde er ikke noe problem for disse palmetrærne

hardfør palmehage

hardfør palmsnøklokke

Vinterbeskyttelse mot ekstrem kulde og vått for hardføre håndflater

Alle artene som er oppført nedenfor, kan overleve vår vinter i hagen godt. Men hvis de er helt alene og neglisjert på dette tidspunktet, vil de ikke se like flotte ut som de pleide å være på den varme våren. I tillegg er det best å kjøpe allerede herdede håndflater, så ingen unge planter, men allerede 4-5 år gamle som er vant til kulden.

Selv når du planter, må du nøye velge riktig sted. Håndflaten din skal være på et solfylt sted beskyttet mot den kalde vinden, helst så nær huset som mulig. I spesielt kalde vintre anbefales “klær”. Som med rosenbusker, for eksempel, bør du deretter pakke inn bagasjerommet og bladene med en jutesekk og fleece. Dekk deretter jorda rundt røttene med halm eller blader og palmejord. Dette vil holde planten varm og gi den næring. Du bør definitivt ikke gjødsle og vanne om vinteren og senhøst.

En slik jutesekk kan redde dine hardføre håndflater ved ekstremt lave utetemperaturer

hardfør palmesut av jute

Halm og blader holder røttene under varme

hardføre palmeblader

Nålpalme (Rhapidophyllum hystrix)

Nålpalmen er en ganske liten, robust og sakte voksende hageplante. Det får navnet sitt fra de skarpe ryggene som stikker ut fra den korte stammen. Den kommer fra USA og Canada, regioner der snø ikke er uvanlig. Derfor tåler den hardføre nålpalmen opptil -25 grader. Selv om hun kan bli hardt skadet av dette, lever hun fortsatt.

Nålpalmer er små, men med store blader

hardføre palmer grønne

hardfør håndflate

Et slikt gjerde beskytter håndflaten mot vinden

hardfør palme nåletre

Du kan tåle de laveste temperaturene ute

hardføre palmer snø

Hamppalmer (Trachycarpus)

Alle varianter av slekten hamppalmer er veldig robuste og lette å ta vare på og er ville og utbredt som prydplante i de fleste asiatiske områder. De er også en av de mest populære artene for oss. Stammen er pakket inn i myke fibre som beskytter den som en vinterjakke. Temperaturer så lave som -18 grader plager dem ikke. Som de fleste palmer foretrekker de full sol, så velg et passende sted.

Ullfibre beskytter stammen mot klimatiske svingninger

hardfør håndflate

hardfør håndflate

Fine store blader

hardføre palmeblader

Den eksotiske palmen er ikke så forskjellig fra et innfødt tre

hardføre palmer snø

Dvergpalmer (Chamaerops humilis)

Dvergpalmer er mellomstore med håndformede tornede blader. De vokser sakte, ofte i små grupper tett sammen. De tåler -15 grader, men trenger også vinterbeskyttelse. Du kan også legge halm her mellom de enkelte bladene og stilkene. Årlig blomstrer de og danner frukt med frø som nye palmer vokser fra. De er til og med ville i sørvest -Europa.

Stilige og hardføre palmer

hardføre dvergpalmer

Lag din egen iøynefallende ørkenhage med aloe og dvergpalmer

hardfør palmedvergpalme

hardføre palmer dvergpalme

En palmeskog som denne dukker sakte opp, så du trenger mye tålmodighet

hardfør palmeskog

Honningpalme (Jubaea chilensis)

Honningpalmen kan bli veldig stor (opptil 30 meter høy) og veldig gammel, men du må definitivt ta hensyn til plantingsstedet. Plassen til en slik gigantisk palme kan ikke lenger endres så lett. Den har en tykk, ganske glatt, grå stamme. Honningpalmen tåler temperaturer på opptil -15 grader og trenger ikke direkte sol selv om sommeren, og også mindre varme enn andre palmer. Kokoslignende søte frukter dannes først fra 60-årsalderen. Det skylder navnet sitt ikke til fruktene, men til saften inne i stammen. Dessverre må håndflaten felles for å vinne den.

Store Hollywood -palmer i din egen hage

hardfør palme honningpalme

hardfør palme honningpalme

hardføre håndflater enorme

Frø dukker ikke opp for første gang før etter 60 år

hardføre palmefrø

Jelly Palms (Butia)

Alle palmer av denne slekten kan lett overleve under -10 grader. Den overlevende blant dem er den ullete gelépalmen (Butia eriospatha), hvis tykke fibrøse stamme beskytter den mot kulde og vind. De fleste artene produserer årlig søt oransje frukt som brukes til å lage gelé og alkoholholdige drikker. Butia capitata dyrkes utelukkende for produksjon av disse fruktene, da den vokser ganske raskt og også er hardfør.

Disse hardføre håndflatene lager søte bær

hardfør palmehage

hardfør håndflate av gelé

hardfør håndflate av gelé

Hvis de er oransje, er de klare til å bli høstet

hardføre palmefrø

Konklusjon: Eksotisk, lett å ta vare på og praktfull. Hardy palmer blir stadig mer funnet i hagen vår på grunn av deres gode egenskaper. Og med god grunn også. Sol, varme, vann og tålmodighet fra din side er alt du trenger.

Hardføre palmer overlever selv i kraftig snøfall

hardføre håndflater store

hardføre palmer sjø

hardfør palmefelt