buksbom omsorg hage hekker design hagearbeid og landskapsarbeid

 Boksetreet – en plante med mye kreativt potensial

Buxus sempervierens, som vanlig buksbom vitenskapelig kalles, er en eviggrønn og veldig sakte voksende busk eller et lite tre. De 70 kjente artene er hjemmehørende i Sentral -Europa, Sørvest -Europa, Nord -Afrika og Vest -Asia.

I de tempererte klimasonene kan den nå en høyde på opptil 8 meter, mens den i det subtropiske fordelingsområdet kan være 20 meter. Enten som en hekkplante eller som et enkeltstående enslig tre, er boksetreet en takknemlig plante for enhver hagedesign takket være dens tette løvverk.

Bladene er 1 til 2,5 tommer lange, ovale til avlange elliptiske og blanke mørkegrønne på toppen. Undersiden er merkbart lysere og matt, med bladkanten bøyd nedover.

Utformingen av hagehekken som en kunst

Boxwood kuttet hagedesign og landskapsarbeid

Blomstene vises fra mars til mai i bladakslene og er iøynefallende, gulaktige, velduftende blomsterklynger. Vanligvis består disse av en terminal hunnblomst og flere laterale hannblomster. Derfor beskrives boksetreet også som en-kjønn.

Boxwood kutt potteplanter hagedesign ideer

Planting og omsorg – en enkel sak

Før plantingen bør stedet velges nøye med hensyn til bruk som hekk eller enslig tre, fordi bokstreet kan ta staselige proporsjoner over tid. Bokstrær vokser og trives best på et solrikt til delvis skyggefullt sted. En kalkrik og humusrik jord fremmer veksten av buksbom. Før planting blir buksbom og plantehull vannet forsiktig. En blanding av kompost og kommersielt tilgjengelig pottejord har vist seg å være ideell for etterfylling av plantehullet. Daglig vanning i vekstfasen garanterer suksessen med plantingen. Bokstreet, som alle eviggrønne planter, er utsatt for frostskader i lange perioder med frost. Det er derfor tilrådelig å vanne bokstrærne tilstrekkelig om høsten.

Boxwood cut garden plants creative garden design

På grunn av den relativt langsomme veksten krever den færre næringsstoffer enn andre planter. Gjødsel med kaliummagnesiumgjødsel og hornspon i slutten av august og begynnelsen av september er derfor helt tilstrekkelig. Nitrogenholdig gjødsel skal brukes svært sparsomt, siden disse preparatene kan fremme soppsykdommer.

buksbom omsorg hage hekker design geometriske figurer

Øk – i stedet for å kjøpe

Bokstrær kan forplantes veldig enkelt ved stiklinger. For å gjøre dette, blir omtrent 10 centimeter lange toårige skudd kuttet om høsten. De nedre bladene fjernes og skuddene plasseres deretter flatt i pottejord. I rommet, men uten direkte sollys, vil grenene snart spire nye røtter og kan plantes på sitt nye reisemål allerede neste vår.

Boxwood kutte potteplanter designer inngangspartiet til forhagen

Skadedyr – plagene til alle planter

Som med alle kulturer, er buksbom ikke spart for sykdommer og skadedyr. Bokstreet møll, som kommer fra Kina, har vært i stand til å hevde seg mer og mer de siste årene. Den er veldig hard mot buksbom og har allerede ødelagt hele aksjer. Å samle larvene eller sprøyte dem med en passende spray i andre halvdel av april og midten av juli kan alvorlig desimere møllbestandene.

Mer om patogener, som f.eks Du kan finne ut om f.eks. Bladlus eller soppsykdommer på egarden.de.

Her kl egarden.de, Du kan også finne mer detaljerte og lett forståelige pleietips for buksbom. Ulike hagetilbehør som hagelys og hagegriller, samt forskjellige hageredskaper er også interessante komponenter i dette veldig tydelig designet nettstedet.

buksbomskårne geometriske figurer hagearbeid og landskapsarbeid

Riktig snitt – ingen hemmelighet

I hagekunsten de siste århundrene har buksbom, som hekk eller enslig plante, alltid spilt en viktig kreativ rolle. Den har derfor blitt formet og vedlikeholdt i årevis. Ulike former, for eksempel pyramider, kuler eller dekorative figurer, kan enkelt og enkelt produseres og vedlikeholdes med den rette skarpe saks (såkalt buksbomsaks).

Noen grunnleggende regler kreves for dette, som må overholdes for å kunne bruke de gode vekstegenskapene effektivt.

buksbom omsorg hage hekker design

Boksvedet forlater også innsiden (nær stammen) og tåler derfor kraftig beskjæring. Beskjæringen bør gjøres på en tørr, overskyet dag. Dette forhindrer at grensesnittene blir brune på grunn av overdreven sollys. Soppangrepet ved grensesnittene reduseres også sterkt av det tørre været. Et annet tips er å vanne buksbommen skikkelig før du skjærer, dette gjør kappearbeidet mye lettere. Hvis det er planlagt geometriske former, vil en prefabrikerte mal z. B. laget av papp, veldig nyttig.

Ulike sjablonger er også tilgjengelige i butikkene. Snittet bør alltid gjøres fra topp til bunn. Så du holder styr på ting når du skjærer. For å opprettholde tett løvverk er det veldig viktig å kutte skuddene fra året før. Å kutte ut tørkede eller syke skudd reduserer soppangrepet. Den optimale skjæreperioden er mellom april og september. Senere beskjæring kan bety at de nydannede skuddene ikke lenger modnes og fryser i hjel om vinteren.

Av riktig snitt og den perfekte formen gleder betrakteren av hagen enormt.

buksbom omsorg hageplanter hekk