urte spiral stor rund elvestein pottejord

Hva er fordelene med en urtespiral??

Urtspiralen, også kjent som urtesneglen, har lenge vært et veldig populært hagedesign, som mange designere og gartnere ofte bruker. Det går tilbake til navnet på australske Bill Mollison. Han oppfant dette på 1970 -tallet. De aboriginale sandmønstrene tjente som inspirasjon.

Ved første øyekast ser spiralen veldig enkel ut og man lurer på hva den egentlig bør gjøre. Hemmeligheten er ikke så mye i formen, men fremfor alt i høyden. Med konstruksjonen av en urtespiral kan du dyrke planter på en veldig effektiv måte på et lite område som trives i forskjellige klima. Dette oppnås i stor grad gjennom den kontinuerlige oppstigningen og blandingen av jord og sand.

Spiralform laget av naturstein og mulch

urte spiral naturstein mulch hage

Urtspiralen starter vanligvis med en liten dam som skaper et fuktig mikroklima. Deretter følger den midterste delen – normalsonen. Her tilsvarer vekstforholdene de i de sentraleuropeiske geografiske breddegrader. Urtene som trives her er for eksempel persille, estragon, oregano, basilikum eller koriander. Rett på toppen av spiralen er den såkalte tørre sonen. Jorden her er fattig og gjennomtrengelig med et høyt innhold av sand. Det er mikroklimaet i Middelhavsområdet. Du bør plante urter som timian, rosmarin, salvie eller lavendel her.

Nydelig urterike foran huset

urte spiral stein vegg mulch småstein

Nå kommer spørsmålet, hvordan er en slik urtespiral bygget? Dette er selvfølgelig ikke en svart kunst. Men tvert imot. Det er en relativt enkel affære som alle kan klare. Følg instruksjonene våre og lag din nydelige urtespiral!

Første trinn

Først av alt må du smart velge stedet for spiralen i hagen. Det er best å velge et solfylt sted, fordi urter generelt trenger tilstrekkelig varme og mye lys. For en spiral på ca. 80 cm høy bør du planlegge et system som har en minimumsdiameter på omtrent tre meter. Marker omrisset av spiralen ved hjelp av innsatser og snor. Det sies å ha form av en snegl og åpen mot sør.

2. trinn

Grav nå opp jorden innenfor dette området – omtrent så dypt som en slikkepott. Hvis du vil bygge en dam, graver du jorden i dette området på omtrent 40 cm dyp.

Buede, organiske former

urte spiral naturstein pottejord snegleformet

3. trinn

Legg grusfundamentet og bygg gipsplaten. For å være stabil nok, bør fundamentet være minst 10 cm tykt. På den første raden med steiner i form av en spiral. Det er best å ikke bruke mørtel, men heller sette på en tørr steinmur. Natursteiner så tykke som en knyttneve er perfekte for en slik konstruksjon. Men du kan også bruke murstein, elvestein eller større steinheller. Fordelen med gips er dens naturlighet. Insekter og små krypdyr kan bo komfortabelt i leddene og skape et miniøkosystem.

4. trinn

Fyll spiralområdet med grov knust stein. Kjernetykkelsen på laget skal være rundt 50 cm. Bygg deretter opp spiralen trinn for trinn til den når en høyde på ca. 80 cm.

Tynne steinheller er også ideelle for spiralkonstruksjon

urte spiral steinheller snegleformet

5. trinn

Selve fyllingen er også en ting i seg selv. Under ingen omstendigheter bør du bare bruke hagjord. For damområdet, bland jorda med kompost. Kompostinnholdet reduseres og mengden sand øker. Midtsonen består hovedsakelig av hagemark med lite kompost og veldig lite sand. Den øverste tørre sonen består av halv sand og hagemark. Perfekt for urter som liker det varmere og tørrere.

Trinn 6 Nå gjenstår det bare å plante urtene du vil ha og gi ditt spiral saftige liv. Urtspiraler er ikke bare praktiske og funksjonelle, de ser også veldig naturlige ut og symboliserer evig evolusjon, skapelse og reinkarnasjon. Med en slik konstruksjon i hagen kan du oppnå alle disse aspektene i ett slag og alltid ha ferske urter med deg for dine deilige retter.  Hvis du ønsker det, kan du også bruke takstein herb spiral takstein mulch Urtspiralen ser enda mer naturlig ut med treblokker   urte spiral tre blokker vill Rektangulært alternativ laget av treplanker urtespiral treplater rektangulær trekasse Eller foretrekker du den flettede versjonen av selje herb spiral mini spiral vevd pil Runde elvesteiner ser veldig elegante ut    urte spiral naturstein hvite murstein runde elvesteiner Hvis du fortsatt velger mørtel urte spiral rød murstein rosmarin persille jordbær Gabion urtespiral er heller ikke en dårlig idé urte spiral steiner gabion Dekorer spiralen din med statuer og figurer du ønsker!   urte spiral steinmur rund buddha statue