Clematis, clematis, clematis – denne overveiende grasiøse slekten med planter med over 300 arter og utallige varianter og hybrider tilhører en av de største botaniske familiene, buttercup -familien. Som du allerede kan gjette fra det tyske navnet, er dette utelukkende vinlignende klatring og noen ganger krypende planter. De er hjemmehørende i skogkledde, tropiske til subarktiske områder og er spredt nesten over hele verden på grunn av biologisk mangfold. De fleste clematis-artene er eviggrønne, løvfellende, flerårige og kan klatre opp til 5-6 meter i høyde og bredde. I Tyskland og Østerrike kan arten vanlig, oppreist, italiensk og alpint klematis observeres i naturen. I dagens artikkel vil vi dele med deg noen viktige tips for klematispleie, slik at du også kan nyte denne blomstrende prydplanten hjemme.

Clematis er en slekt med 300 arter og tusenvis av kultivarer

Clematis omsorg og ting å vite om clematis lilla blomster ganske

I full blomst er klematis et skikkelig blikkfang i hagen eller potten

Clematis Care og interessante fakta om clematis rosa clematis cultivar visuell beskyttelse

Interessante fakta og informasjon om clematis

Clematis er fantastisk, ekstremt robust og lettstelt for prydplanter som kan trives under nesten alle forhold. Clematis kan plantes direkte i hagemark eller i en gryte. Denne kan deretter brukes både innendørs og utendørs på balkongen eller terrassen det meste av året.

I likhet med andre vinstokker er klematisgrener fleksible og vanskelige å bryte av, noe som gjør planten perfekt for vindfulle hager. Grener av skogen brambles er også flotte for å lage sommerkranser med blomster. Hyppig trimming stimulerer også til sterk vekst og rikere blomstring. Så du kan kutte grener regelmessig og bekymringsløst. Sørg for å bruke hagehansker når du gjør dette. Clematis tilhører buttercup -familien og inneholder dermed giftstoffer som kan forårsake utslett og betennelse. Som et pluss gjør den samme toksisiteten klematis praktisk talt immun mot de vanligste parasittene i hagen.

Med optimal klematispleie danner prydplanten store, fargerike og luktende blomster fra juni til september. Avhengig av type og variasjon, kommer disse i hvite, kremgule, lilla, røde, rosa, blå eller flerfargede kombinasjoner. Etter blomstring dukker det opp dekorative, fjærete nøttefrukter som du enkelt kan forplante planten med.

Clematis omsorg er uproblematisk og perfekt for hobbygartnere

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis hvit blomst magisk vakker

Clematis trenger definitivt klatrestøtte som containerplanter

Klematis omsorg og interessante fakta om klematis klatrehjelp klatring hjelp klatreplanter

Disse plantene finnes i nesten alle regnbuens farger

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis to-tone ganske variasjon

Plassering og temperatur

Clematis -slekten omfatter over 300 arter, som, som allerede nevnt, distribueres nesten overalt i verden. Alle kan gjøre det bra i potten. For hagen trenger du imidlertid hardføre varianter som lett tåler temperaturer under null. Den mest kjente og mest delikate av disse er den vanlige (clematis vitalba), oppreist (clematis recta), italiensk (clematis viticella) og alpine (clematis alpina) clematis. Med riktig vinterbeskyttelse tåler disse plantene til og med -30 grader.

Clematis er en robust, lettstelt og hardfør plante, men med et uvanlig stedskrav. Vinstokkene trenger full sol hele året, mens røttene føles bedre i en kjølig nyanse. Klematisen plantes derfor ofte på husvegger, gjerder, hekker, busker og trær. Disse gir ikke bare ønsket nyanse, men fungerer også som klatrehjelp. Et spesielt drømmende, livlig arrangement skapes i hagen i kombinasjon med klatreroser. Blomstene og duftene kombineres fantastisk om sommeren.

Kaldbestandig, fleksibel, robust, men med følsomme røtter

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis fiolett variasjon fantastisk

Blå er en farge som er ekstremt sjelden i naturen

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis blue sorten pen

Frøene og fruktene til prydplanten er like vakre som blomstene

Clematis Omsorg og fakta om klematisfrøene formerer steinfrukt

Vann og gjødsel

Ved omsorg for klematis må de fine, overfladiske røttene til prydplanten uansett tas i betraktning. Dette krever regelmessig vanning og bare nøye slått eller luke rundt. Akkurat som i skogen, hvor mange clematis -arter kommer fra, bør jorden alltid være litt fuktig. Dette er spesielt viktig på sen vår, sommer og tidlig høst. Mykt vann eller regnvann er vanligvis best for dette. Klematisen din kan også dra nytte av drypp vanning. Om vinteren kan du selvfølgelig bare vanne hageplantene dine av og til eller ikke i det hele tatt.

Hvis du dyrker klematisen din i en bøtte, må du alltid kaste overflødig vann fra bollen for å unngå rotrot. I tillegg bør de øverste 3-5 cm jordene alltid være tørre mellom vanning.

Gi klematisen en høykaliumgjødsel en gang om våren. Du kan tilberede dette selv relativt enkelt hjemme, fordi bananskall, kaffegryn og hestemøkk er alle kaliumrike. Umiddelbart etterpå, mulch med organisk, moden hagekompost. Mange hagearbeidere anbefaler også å legge til litt kalk i jorden hvert 1-2 år.

Clematis blomster kan ha en maksimal størrelse på 20 cm, avhengig av type og sort

Clematis omsorg og ting å vite om clematis lilla hvit blomst stor

Blomsthoder er ofte veldig nær hverandre, og skaper en ekte blomstervegg

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis rosa blomster fulle

Jord og omplantning

Clematis plantes i hagen eller potten om våren eller høsten. Disse prydplanter foretrekker en fuktig, men godt drenert jord med en nøytral til svakt alkalisk pH-verdi (7,0-8,5). På grunn av sine delikate røtter, bør klematis bare ompottes hvis de er for store for karene sine. Alternativt kan høyden deres begrenses ved vanlig trimming.

Klematispleie er relativt uproblematisk og belønner innsatsen din år etter år med imponerende blomster. Når den er introdusert i hagen, er det lett å forstå hvorfor clematis er populær blant så mange gartnere rundt om i verden.

Clematis tilbyr fargerikt personvern, vind- og støybeskyttelse

Clematis omsorg og ting å vite om clematis lilla blomster veggen personvernskjerm

Du kan også helt dekke stygge gamle vegger

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis gammel veggblomstring

Hos noen arter henger blomsterhodene ned

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis variasjon, henger lilla

Vær forsiktig, kjæledyr og barn har ikke lov til å bite i klematis

Clematis -omsorg og interessante fakta om clematis -varianten med hengende blomsterhoder

På blomsterspråk betyr klematis oppfinnsomhet, raffinement og åndelig skjønnhet

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis lilla fiolett blomstrer vakkert

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis røde hvite blomster pen

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis fantastiske varianter lilla

Klematispleie og interessante fakta om klematis tofargede varianter lilla hvit

Klematispleie og fakta om klematis tofargede varianter fiolett hvit

Clematis omsorg og interessante fakta om clematis rød sort burgunder