På varme sommerdager bruker vi alle en pen solhatt som beskytter hodet mot skadelige UV -stråler. Begrepet solhatt betyr imidlertid ikke bare det stilige tilbehøret. Profesjonelle gartnere i tysktalende land vil umiddelbart kjenne igjen den vakre og nyttige solhattplanten. I noen regioner i Tyskland og Østerrike er den blant annet kjent som solhatten eller pinnsvinhodet. I supermarkedet, spesielt i te -avdelingen, finner du alltid det latinske uttrykket – echinacea. I dagens artikkel vil vi dele med deg noen viktige pleietips, samt fakta som er verdt å vite om coneflower -anlegget. Så du kan se frem til denne sommerblomstreren i din egen hage, på balkongen eller i stua.

Likheten med en solhatt er ubestridt

Coneflower -plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstreren Echinacea vakker blomst

Echinacea blomstrer veldig intenst og danner små busker i løpet av en sesong

Coneflower plante - Interessante fakta og stell tips om sommerblomstrere hvite kremblomster echinacea

Interessante fakta og interessante fakta om coneflower -anlegget

Echinacea kommer opprinnelig fra østlige og sentrale Nord -Amerika, men vokser nå også i Europa og Asia. Det er flerårig, tørkebestandig og veldig tilpasningsdyktig, slik at det kan trives i sengene våre så vel som i potter. Under ideelle omsorgsforhold når Echinacea en maksimal høyde på opptil 150 cm, inkludert blomsterhodet, i vekstsesongen. Avhengig av art og variasjon, blomstrer den fra mai til oktober med attraktive, langlivede, ofte duftende blomster som ligner solhatter eller små solsikker. De runde blomsterhodene inneholder små pigger, hvorfra blomsten også fikk det latinske navnet Echinacea. Botanikere tror at navnet er avledet fra begrepet Echinoidea, kråkebolle.

Gjennom hele sommeren er coneflower-planten en naturlig magnet for bier, sommerfugler, svevefluer og andre nektarglade pollinatorer i hagen. Så snart blomsterhodene blir brune, kan du høste frøene i dem eller la planten forplante seg.

Planlegg pollinatorvennlige uteområder

Coneflower plante - Interessante fakta og omsorgstips om sommerblomstrende sommerfugl gul blomst

Sommerterrasse design å bli forelsket i

Coneflower plante - Interessante fakta og omsorgstips for alt som har å gjøre med sommerblomster prydplanter balkongideer

Biologisk mangfold og medisin

I virkeligheten er coneflower -planten ikke en botanisk art, dette betyr faktisk en slekt med ti forskjellige arter, hver med mange forskjellige varianter. I store hagesentre og nettbutikker kan du allerede finne Echinacea-varianter med hvite, lilla, røde, gule, oransje, to- og flerfargede kronblad.

Echinacea tilhører en av de mest artsrike botaniske familiene, solsikken, og er derfor nært knyttet til solsikker, ringblomster, arnica, kamille og mange andre prydplanter og nytteplanter. Hvis du sammenligner bilder av disse blomstene, kan du se likhetene med en gang.

Som med “slektningene” nevnt ovenfor, er medisinske effekter av coneflower -planten velkjent siden antikken. Blader, blomster, saft og ekstrakter av arten Echinacea purpurea, pallida og angustifolia brukes til luftveis- eller urinveisinfeksjoner, dårlig sårheling og forebygging av forkjølelse. Echinacea -te samt mange medisiner og kosttilskudd er allerede tilgjengelige på alle apotek og apotek til lave priser. De resterende syv Echinacea -artene mottar ikke de samme aktive ingrediensene og dyrkes derfor hovedsakelig som prydplanter og snittblomster.

De innfødte i Nord -Amerika verdsatte allerede Echinacea for sine helbredende egenskaper

Coneflower plante - Interessante fakta og stell tips om sommerblomstrende sommerfuglpollinator

Solhatten kan vanligvis finnes i fargene lavendel eller fiolett

Coneflower -plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstreren sommerhage echinacea

Plassering og temperatur

Som du kanskje allerede gjetter ut fra navnet, elsker coneflower -planten solen og tåler brennende stråler. Den trenger minst 4 til 8 timers brennende sol for å danne blomstene og må ikke overskygges av andre planter. Echinacea er fantastisk for sørlige hager eller vinduskarmer, hvor vanligvis bare sukkulenter kan overleve varmen.

Som allerede nevnt er disse prydplanter også veldig robuste. Den kan lett overleve både ekstrem varme og ekstrem kulde. Så snart echinacea er ferdig blomstret om høsten og har kastet frøene, begynner hele planten gradvis å dø av. Det er best å ikke kutte dem av på dette tidspunktet, siden røttene vil trekke tilbake alle resterende næringsstoffer. Så snart stilkene er tørre også, kan du kutte ned kongeblommen nær bakken. Du vil se dem igjen sent på våren, når planten våkner fra dvalemodus.

I dag vil du også oppdage mange interessante fargekombinasjoner

Coneflower -plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstrere brennende flerfargede varianter

Til og med en dyp lilla som denne

Coneflower -plante - Interessante fakta og pleietips for alle ting som blomstrer rødt sortintensivt

Vann og gjødsel

Coneflower -planten elsker varme og kan derfor lett overleve korte perioder med tørke i hagesengen eller potten. På spesielt varme sommerdager er det fortsatt tilrådelig å sjekke de øverste 3-5 cm jorda for tørrhet omtrent to eller tre ganger i uken. Hvis echinacea er i en beholder, hell den til det begynner å samle seg vann i bollen. Kast dette alltid for å unngå mulig rotrot.

Når det gjelder gjødsel, vil du raskt oppdage at denne prydplanten ikke trenger gjødsel for å produsere vakre blomster. Faktisk kan for mye gjødsel gjøre mer skade enn godt. Profesjonelle gartnere anbefaler derfor å berike sengen eller beholderen med et lag kompost eller godt råtnet gjødsel en gang på våren.

Unge planter krever vanligvis hyppigere vanning

Coneflower -plante - Interessante fakta og pleietips om utviklingen av sommerblomstrere

Less is more i Echinacea

Coneflower -plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstreren av oransje blomster

Jord og omplantning

Koniflowerplanten er heller ikke spesielt kresen med jord. Den kan trives i vanlig pottejord så vel som i sand-, leirete eller næringsfattige underlag. Echinacea føles imidlertid best når pH -verdiene er mellom 6,5 og 7,2 og jorda er godt drenert. Du trenger bare å ompotte denne prydplanten når den fyller beholderen helt, dvs. en gang hvert 3-4 år.

Echinacea er en ekstremt robust og lettstelt prydplante, som belønner selv den minste oppmerksomhet år etter år med stadig større blomster. Sommerhagen din er virkelig ufullstendig uten solhatten.

Prærie -pinnsvinets hode har lange, tynne kronblad som flagrer pent i vinden

Coneflower -plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstersorten tynn lang

Denne prydplanten er også fantastisk egnet som snittblomst i sommerarrangementer

Coneflower plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstreren gule blomster vakre

Blomsten kan vare opptil en uke i vasen, men den tørker i kransen

Coneflower -plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomsteren schnittblume vaseopplegg

Coneflower plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstreren gul vakker sommer

Coneflower plante - Interessante fakta og stell tips om sommerblomstreren lilla echinacea

Coneflower plante - verdt å vite og ta vare på tips om sommerblomstrende røde varianter for sommerhage